Online Screen Recorder

Η IBM εξαγοράζει την Red Hat και αλλάζει τα δεδομένα στο Linux

0
Η IBM ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην εξαγορά της εμβληματικής στον χώρο του Linux, εταιρείας Red Hat, έναντι του ποσού των 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι δύο εταιρείες, η IBM θα πληρώσει 190 δολάρια για την κάθε μετοχή της Red Hat, με την «Big Blue» (όπως αποκαλείται η IBM στις ΗΠΑ) να σκοπεύει να ενσωματώσει την τελευταία στο δικό της τμήμα Hybrid Cloud.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών πρόκειται για μία κίνηση τεράστιας σημασίας για την IBM. Αφού η εταιρεία πέρασε τα τελευταία δέκα χρόνια να πειραματίζεται στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης (μέσω του Watson) και του blockchain, πλέον επιστρέφει στον παραδοσιακό της χώρο, δηλαδή στο λογισμικό για επιχειρήσεις.

Από την πλευρά της η Red Hat αποτελεί μία εταιρεία με πολυδιάστατη δραστηριότητα με έμφαση όμως στους τομείς του cloud computing και του οικοσυστήματος Linux. Κορυφαίες δραστηριότητές της θεωρούνται η platform-as-a-service (PaaS) OpenShift, η οποία είναι ευθέως ανταγωνιστική της Google App Engine, ενώ αναπτύσσει και το Red Hat Enterprise Linux (RHEL), το οποίο αποτελεί δημοφιλή πλατφόρμα λογισμικού για workstations, servers και υπέρ-υπολογιστές. Παράλληλα, δραστηριοποιείται σε μία ποικιλία τομέων (serverless computing, storage, big data) στους οποίους θα έχει πλέον πρόσβαση η IBM.

Οι αναλυτές αναμένουν πλέον ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της εξαγοράς και στο οικοσύστημα του Linux, καθώς η Red Hat ήταν από τους κυριότερους διανομείς Linux projects ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των Libre Office και GNOME. Παράλληλα, είναι από τους κυριότερους developers Kernel (πυρήνας λειτουργικού συστήματος) παγκοσμίως.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η IBM υπήρξε από τους ιστορικούς υποστηρικτές του Linux, αναπτύσσοντας διάφορα σχετικά προγράμματα. Το 1999 είχε ανακοινώσει την υποστήριξή της στο ελεύθερο λειτουργικό σύστημα Linux, όταν η Microsoft κυριαρχούσε σε κάθε είδους υπολογιστικό σύστημα. Έως το 2008 η IBM «έτρεχε» περίπου 100 Linux projects στα οποία εργάζονταν περίπου 600 δικοί της developers. Παράλληλα, η εταιρεία τα τελευταία 20 χρόνια έχει δωρίσει εκατομμύρια (κάποιοι λένε δισεκατομμύρια) για την υποστήριξη του οικοσυστήματος του Linux.

Σε κάθε περίπτωση τα 34 δισεκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση της Red Hat κατατάσσουν την κίνηση της IBM στις μεγαλύτερες εξαγορές στον τεχνολογικό τομέα. Ακολουθεί λίστα με τις μεγαλύτερες εξαγορές:

Κορυφαίες εξαγορές στον τομέα της τεχνολογίας

67 δισεκατομμύρια δολάρια – η Dell εξαγοράζει την EMC
37 δισεκατομμύρια δολάρια – η εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών Avago Technologies εξαγοράζει και μετονομάζεται σε Broadcom
34 δισεκατομμύρια δολάρια – η IBM εξαγοράζει την εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού ανοικτού κώδικα Red Hat (αναμένεται η οριστικοποίηση και η έγκριση των ρυθμιστικών αρχών)
31,4 δισεκατομμύρια δολάρια – η ιαπωνική SoftBank εξαγοράζει την ARM Holdings, που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη επεξεργαστών
26,2 δισεκατομμύρια δολάρια – η Microsoft εξαγοράζει την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn, το 2016

Κορυφαίες εξαγορές στον τομέα του λογισμικού

34 δισεκατομμύρια δολάρια – η IBM εξαγοράζει την εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού ανοικτού κώδικα Red Hat (αναμένεται η οριστικοποίηση και η έγκριση των ρυθμιστικών αρχών)
26,2 δισεκατομμύρια δολάρια – η Microsoft εξαγοράζει την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn, το 2016
22 δισεκατομμύρια δολάρια – η Facebook εξαγοράζει την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, το 2014
13,5 δισεκατομμύρια δολάρια – η εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού ασφαλείας Symantec εξαγοράζει την εταιρεία Veritas, που αναπτύσσει λύσεις διαχείρισης αποθήκευσης δεδομένων, το 2004
11 δισεκατομμύρια δολάρια – η Oracle εξαγοράζει την εταιρεία PeopleSoft που δραστηριοποιείται στον χώρο του human resources software, το 2004

Κορυφαίες εξαγορές στην παγκόσμια ιστορία

202 δισεκατομμύρια δολάρια – η βρετανική Vodafone εξαγοράζει την γερμανική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Mannesmann, το 2000 (λόγω πληθωρισμού του κόστος ανέβηκε στα 296 δισ. δολάρια)
165 δισεκατομμύρια δολάρια – η AOL (πάροχος υπηρεσιών Internet) εξαγοράζει την εταιρεία μέσων ενημέρωσης Time Warner, το 2000 (λόγω πληθωρισμού του κόστος ανέβηκε στα 241 δισ. δολάρια)
111,8 δισεκατομμύρια δολάρια – η φαρμακευτική Pfizer εξαγοράζει την επίσης φαρμακευτική Warner Lambert, το 1999 (λόγω πληθωρισμού του κόστος ανέβηκε στα 164 δισ. δολάρια)
130 δισεκατομμύρια δολάρια – η Telecom Verizon Communications εξαγοράζει τις Vodafone (ΗΠΑ) και Bell Atlantic’s Verizon Wireless, το 2013
130 δισεκατομμύρια δολάρια – η Dow Chemical εξαγοράζει την εταιρεία παραγωγής χημικών DuPont, το 2015



Πηγη

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο. Γράψτε μας τα σχόλιά σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !