Το Immortals Fenyx Rising διαδραματίζεται στην Αρχαία Ελλάδα. Ή στο περίπου, αφού το μέρος στο οποίο εκτυλίσσονται τα γεγονότα, είναι η Χρυσή Νήσος, ένα μέρος όπου ζουν οι θεοί. Τα πάντα κυλούσαν ήρεμα, μέχρι που ο Τυφώνας, ίσως ο πιο τρομακτικός και ισχυρός Τιτάνας της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, που είχε φυλακιστεί από τον Δία στα Τάρταρα, ελευθερώνεται και εξαπολύει μία αδυσώπητη επίθεση στους θεούς και την χώρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, κάποιοι θεοί να χάσουν την θεία ουσία τους και να μεταμορφωθούν σε άλλες, πιο αδύνατες οντότητες.
Ο Δίας, μέσα στην απόγνωση του, στρέφεται σε έναν άλλον Τιτάνα για βοήθεια. Αυτός, δεν είναι άλλος από τον Προμηθέα, ο οποίος έκλεψε την φωτιά από τους θεούς και την έδωσε στους θνητούς. Φυσικά, αυτό είχε ως συνέπεια να τιμωρηθεί από τον Δία και να τον δέσουν με αλυσίδες στον Καύκασο. Εκεί, κάθε μέρα ερχόταν ένας αετός και του έτρωγε το συκώτι. Όμως ο Προμηθέας, όντας αθάνατος, γινόταν καλά το βράδυ, έτσι ώστε να ξεκινήσει το μαρτύριο του από την αρχή την επόμενη μέρα. Όπως καταλαβαίνετε, για τον λόγο αυτό, ο Προμηθέας δεν έχει και την καλύτερη σχέση με τον Δία. Όταν ο βασιλιάς των θεών έρχεται να ζητήσει την βοήθεια του λοιπόν, ο δεσμώτης Τιτάνας του λέει πως η σωτηρία του θα έρθει από τους θνητούς. Για να τον πείσει, του αφηγείται την ιστορία της Fenyx. H Fenyx ταξίδευε μαζί με τον αδερφό της, μέχρι που ναυάγησαν και βρέθηκε στο νησί. Όταν συνέρχεται, βρίσκει τους πάντες να έχουν γίνει πέτρινα αγάλματα και το νησί να βρίσκεται σε χάος, καθώς η άφιξη της, συνέπεσε με την επίθεση του Τυφώνα. Χωρίς όμως να το ξέρει, θα αποδειχθεί η σωτήρας των θεών. Κάπου εδώ, ξεκινάει το παιχνίδι.
Καμιά συγγένεια με Kid Icarus;
Το ενδιαφέρον με την ιστορία του Immortals Fenyx Rising, είναι πως ναι μεν πρόκειται για ένα κλισέ σενάριο με ήρωες, θεούς και τέρατα, αλλά ξεχωρίζει λόγω χιούμορ. Παρόλο που το παιχνίδι πραγματεύεται Ολύμπιους θεούς, επικές μάχες, Τιτάνες, μυθολογικά τέρατα (μινώταυροι, άρπυιες, γρύπες, κύκλωπες, γοργόνες μεταξύ άλλων) και ήρωες της προφητείας, κρατάει την ατμόσφαιρα του σχετικά ελαφριά, με μπόλικη δόση χιούμορ. Η μεγαλύτερη πηγή γέλιου, είναι σίγουρα ο Δίας και ο Προμηθέας, που λειτουργούν σαν αφηγητές και σχολιαστές των γεγονότων. Οι διάλογοι τους (και όχι μόνο οι δικοί τους) είναι γεμάτοι με μπηχτές του ενός για τον άλλον, σπάσιμο του τέταρτου τοίχου και meta-αστεία που κλείνουν το μάτι στον παίκτη. Εξίσου αστείοι είναι και οι θεοί, καθώς το παιχνίδι τους απεικονίζει όχι ως αιθέριες και παντοδύναμες οντότητες, αλλά ως χαρακτήρες με προτερήματα και ελαττώματα. Αυτή η αφηγηματική επιλογή, όχι μόνο τους εξανθρωπίζει, αλλά και είναι πιο κοντά στο πώς τους περιγράφει η αρχαία ελληνική μυθολογία. Επιπλέον, η ίδια η Fenyx, είναι συμπαθέστατη, καλόβουλη και μεγάλο fangirl των θεών, κάτι που της δίνει παραπάνω χαρακτήρα. Ίσως να είναι λίγο πιο “βασικιά” από άλλους χαρακτήρες, αλλά υποθέτω αυτό γίνεται για να μπορεί να υπάρξει πιο εύκολα ταύτιση μαζί της. Εν πάσει περιπτώσει, όλη αυτή η παρουσίαση, είναι μία ευχάριστη αλλαγή από τον τρόπο αφήγησης που είναι συνηθισμένος για παιχνίδια και σενάρια τέτοιου είδους.
Εφόσον μιλάμε για open-world game της Ubisoft, λίγο-πολύ η συνταγή είναι γνωστή. Αν έχετε παίξει κάποιο Assassin's Creed, τότε την ξέρετε την φάση. Συγκεκριμένα, έχετε ένα μεγάλο χάρτη στην διάθεση σας, ο οποίος είναι γεμάτος με εχθρούς να πολεμήσετε, μέρη να εξερευνήσετε, μυστικά να ανακαλύψετε και μπόλικο σκαρφάλωμα να κάνετε, ενώ ο χάρτης θυμίζει αρκετά το BotW στο layout. H Hyrul... εχμ, εννοώ η Χρυσή Νήσος, χωρίζεται σε επτά περιοχές. Στο κέντρο είναι η βάση του Τυφώνα, η οποία περιστοιχίζεται από τις περιοχές των θεών. Ο Δίας, η Αφροδίτη, ο Άρης, η Αθηνά, ο Ήφαιστος και ο Ερμής έχουν από ένα βασίλειο και το καθένα είναι διαφορετικό σε αισθητική και γεωγραφία.
Όταν ξεκινήσετε το παιχνίδι, μπορείτε να επιλέξετε το φύλο του χαρακτήρα σας και να αλλάξετε την εμφάνιση του με ένα περιορισμένο character creator. Κανονικά στην ιστορία, η Fenyx είναι γυναίκα, οπότε γι αυτό και αναφέρομαι σε αυτή ως θηλυκό. Το οπλοστάσιο της Fenyx, περιλαμβάνει ένα σπαθί για γρήγορα χτυπήματα, ένα τσεκούρι για πιο αργές αλλά πολύ πιο δυνατές επιθέσεις και ένα τόξο για βολές από μακριά. Να σημειώσω: τα όπλα δεν σπάνε εδώ (ακούς Nintendo;). Επίσης, στην διάθεση σας έχετε πανοπλία και κράνος για προστασία, αλλά και φτερά, με τα οποία μπορείτε να κάνετε διπλό άλμα και να γλιστράτε στον αέρα. Καθώς η ιστορία προχωράει, ξεκλειδώνετε νέες επιθετικές και αμυντικές δυνάμεις από τους θεούς που βοηθάτε. Ακόμα, βρίσκετε νέο εξοπλισμό και αντικείμενα, τα οποία έχουν διαφορετικά buffs, και εννοείται πως υπάρχουν skill trees για να αναβαθμίσετε όλες αυτές τις ικανότητες. Έτσι, μπορείτε να έχετε την Fenyx κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας, και τον τρόπο που προτιμάτε να παίζετε.
360 no-scope headshot.
Εδώ να προσθέσω κάτι που μου άρεσε πολύ: Τί γίνεται αν για παράδειγμα, έχετε το σπαθί του Αχιλλέα, επειδή σας δίνει επιπλέον damage, αλλά το σπαθί του Δία είναι πολύ πιο όμορφο, έχει και τις αστραπούλες, και σας κάθεται καλύτερα στο μάτι; Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα! Μπορείτε να αλλάξετε την εμφάνιση του σπαθιού σας με αυτήν οποιουδήποτε άλλου σπαθιού έχετε στην κατοχή σας. Το ίδιο ισχύει και για πανοπλία/κράνος/τσεκούρι/τόξο/φτερά/άλογο/φοίνικα. Ναι, αυτό στο τέλος δεν το διαβάσατε λάθος! Σχετικά νωρίς στο παιχνίδι αποκτάτε έναν φοίνικα ως ιπτάμενο σας σύντροφο (Fenyx την λένε, τι περιμένατε;). Εκτός από αυτό, μπορείτε να βρείτε και να δαμάσετε άλογα (κι όχι μόνο) ώστε να μετακινείστε πιο γρήγορα στον κόσμο. Φυσικά, επειδή μιλάμε για παιχνίδι της Ubisoft, μπορείτε να αγοράσετε elektron, τα οποία τα δίνετε στον Ερμή (θεός του εμπορίου, μεταξύ άλλων) για να αποκτήσετε ακόμα περισσότερα skins για τον εξοπλισμό σας.
Γενικά, το σύστημα μάχης είναι σχετικά απλό, αλλά αρκετά ενδιαφέρον και γρήγορο, επιτρέποντάς σας να κάνετε εντυπωσιακά combo στα διάφορα τέρατα που βρίσκονται στον δρόμο σας. Μερικές φορές, έχει κάποια θέματα με τη στόχευση και την κάμερα, όμως ως επί το πλείστον δουλεύει πολύ ικανοποιητικά. Αν όλα αυτά σας έχουν φτιάξει και βλέπετε ήδη τον εαυτό σας ως μία ασταμάτητη μηχανή πολέμου, εδώ θα πρέπει να σας κόψω λίγο την φόρα, δυστυχώς. Η Fenyx έχει και μετρητή αντοχής, όπως ακριβώς και ο Link στο BotW. Το οποίο σημαίνει πως σχεδόν όλα όσα κάνετε στο παιχνίδι, σας μειώνουν την αντοχή, ειδικά το σκαρφάλωμα, το οποίο είναι είναι τεράστιο μέρος του παιχνιδιού. Κοινώς, πρέπει να έχετε τον νου σας στο να μην ξεμείνετε την ώρα που ανεβαίνετε σε κάποιο βουνό, αλλιώς θα καταλήξετε να πολεμάτε τον παντοτινό, ανίκητο εχθρό που ονομάζεται βαρύτητα. Ο μετρητής αντοχής, σε συνδυασμό με την αργή ταχύτητα του σκαρφαλώματος, κουράζει πολύ, ειδικά στην αρχή που δεν έχετε αναβαθμίσεις και ικανότητες. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορα υλικά που βρίσκονται σε αφθονία στο νησί, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε φίλτρα. Τα φίλτρα αυτά, μπορούν να σας ανανεώσουν την υγεία, την αντοχή σας, αλλά και να δώσουν ένα buff στις επιθετικές και αμυντικές σας ικανότητες. Όμως παραμένουν περιορισμένα σε αριθμό, κάτι που καλό είναι να θυμάστε.
Αφροδίτη μου... δεν ξέρω πού το είχες το χεράκι σου.
Πέρα από τις μάχες, υπάρχει και η εξερεύνηση, τα Tartaros Vaults (τα αντίστοιχα Temples του BotW) και μπόλικοι, μπόλικοι γρίφοι. Εδώ πρέπει να πω πως οι γρίφοι είναι καλοί και έξυπνοι, κι όπως στο BotW, εφόσον έχετε τις κατάλληλες δυνάμεις, μπορείτε να λύσετε κάποιους από αυτούς πολύ πιο εύκολα, ή έστω διαφορετικά από τον αναμενόμενο τρόπο. Ναι, δεν είναι στο επίπεδο του BotW σε σχεδιασμό και physics engine, αλλά είναι τιμιότατοι, και αρκετά απαιτητικοί, ώστε να σας κάνουν να σκεφτείτε. Για όλα τα παραπάνω, πρέπει να χρησιμοποιήσετε το μυαλό, την παρατηρητικότητα, το περιβάλλον γύρω σας και καλό platforming, το οποίο βασίζεται πολύ και στις ικανότητες που έχετε ξεκλειδώσει, οπότε μην αφήσετε τα upgrades για αργότερα, αλλά κάντε τα με την πρώτη ευκαιρία. Για να γίνουν αυτά τα upgrades, χρειάζεστε τα καλούδια που βρίσκετε στα διάφορα dungeons, τα διάσπαρτα σεντούκια και τις δοκιμασίες που συναντάτε. Με λίγα λόγια, αν σας αρέσει η εξερεύνηση, τότε η Χρυσή Νήσος είναι χαρά θεών (χεχ, είδατε τι έκανα εδώ;) για εσάς.
Αυτό που μου έκανε ακόμα πιο θετική εντύπωση, είναι πως το νησί δεν είναι ο τεράστιος χάρτης που έχουμε συνηθίσει από τα Assassin's Creed ή/και άλλα παιχνίδια της Ubi (ή το BotW). Είναι αρκετά μικρότερο, αλλά ασφυκτικά γεμάτο με ενδιαφέρουσες τοποθεσίες και πράγματα να δείτε, να κάνετε και να εξερευνήσετε με τις ώρες. Είναι πρακτικά αδύνατον να πάτε από το σημείο Α στο σημείο Β, χωρίς να ανακαλύψετε έναν σκασμό πράγματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον για να τα ψάξετε. Ειλικρινά, το προτιμώ από έναν τεράστιο, αχανή χάρτη που όμως είναι άδειος στο μεγαλύτερο μέρος του. Ελπίζω, η Ubisoft να κρατήσει αυτή την νοοτροπία στο design (Nintendo, ακούς;). Το μόνο παράπονο που έχω εδώ, είναι πως το fast travel έρχεται με μπόλικο loading (στο PS4 τουλάχιστον). Δεν ξέρω, ίσως με κακόμαθε το Ghost Of Tsushima με τους απίστευτα μικρούς χρόνους φόρτωσής του. Όπως και να έχει, ελπίζω να διορθωθεί με κάποιο patch αυτό το θέμα.
Επιπλέον, το παιχνίδι τα πάει καλά και στον οπτικό τομέα. Όλοι οι χαρακτήρες είναι σχεδιασμένοι σαν να βγήκαν από κάποια ταινία της Pixar, χωρίς όμως να έχουν απλοϊκή εμφάνιση. Ο κόσμος, τα εφέ φωτισμού και τα περιβάλλοντα είναι πανέμορφα, με έντονα χρώματα και μπόλικη λεπτομέρεια. Είναι σαν η Ubisoft να πήρε τα καλύτερα σημεία από το Assassin's Creed Odyssey και να τα έκανε remix. Γενικά, υπάρχει μία πολύ καλή ισορροπία μεταξύ ρεαλισμού και του πιο καρτούν στοιχείου.
Έλα Αζώρ, πιάσ' το!
O Gareth Coker, γνωστός από την εξαιρετική του δουλειά στα Ori, είναι υπεύθυνος για το soundtrack, δίνοντάς μας μία ποιοτική μουσική επένδυση, που ταιριάζει με την θεματολογία και αναδεικνύει την μυθολογική ατμόσφαιρα. Είναι ό,τι θα περίμενε κανείς: ορχήστρα, χορωδίες και αρχαιοελληνικές επιρροές. Ίσως να μην ξεχωρίζει, αλλά κάνει την δουλειά του και με το παραπάνω. Επειδή γενικά οι χαρακτήρες μιλάνε με “ελληνική” προφορά, κάποιοι από τους ηθοποιούς, με ξεγέλασαν τόσο, που νόμιζα πως είναι Έλληνες, όπως πχ ο Daniel Matmor ως Δίας. Όμως, με χαρά μου είδα πως όντως υπάρχουν και Έλληνες voice actors, όπως ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος ως Τυφώνας, ο Άρης Αθανασόπουλος ως Ερμής, η Λουίζα Πατικά ως Αφροδίτη και η Μελισσάνθη Μαχούτ (Assassin's Creed Odyssey) ως Αθηνά. Επίσης, οι ελληνικής καταγωγής Elias Toufexis και Peter Polycarpou δίνουν στις φωνές τους στον Προμηθέα και τον Ήφαιστο αντίστοιχα. Δυστυχώς δεν υπάρχει ελληνική μεταγλώττιση ή έστω υπότιτλοι. H Ubisoft έχει πλέον δύο ΑΑΑ τίτλους που έχουν να κάνουν με Ελλάδα και διαθέτει Έλληνες ηθοποιούς. Καιρός είναι να αρχίσουμε να βλέπουμε τέτοιες κινήσεις από αυτήν και από άλλες εταιρείες πέρα από την Sony.
Αν και τα καινούρια ονόματα είναι πάντα ρίσκο, το Immortals Fenyx Rising παίζει εκ του ασφαλούς, αντιγράφοντας “σιγουράκια” όπως το Zelda: Breath of the Wild και βέβαια το Assassin's Creed. Δεν το κρύβει άλλωστε. Η ευχάριστη έκπληξη είναι ότι δεν μένει μόνο στην αντιγραφή, αλλά εξελίσσει κάποιες από τις ιδέες που το ενέπνευσαν. Σίγουρα, σε κάποια σημεία δεν φτάνει το Zelda, αλλά σε κάποια άλλα, και ειδικά στο πώς λειτουργεί ο κόσμος του και το πόσο γεμάτος είναι (και το ότι δεν σπάνε τα όπλα μετά από 10 χτυπήματα!!!) το θεωρώ καλύτερο (τί λέγαμε πριν για πυρσούς και τσουγκράνες;). Αν ψήνεστε για ελληνική μυθολογία, χαβαλέ, ποιοτικό gameplay και άπειρη εξερεύνηση, σίγουρα θα περάσετε πολύ καλά με το Immortals Fenyx Rising.
- Πανέμορφος κόσμος με ιδιαίτερη αισθητική και σχεδιασμό
- Εξερεύνηση και γρίφοι για πολλές, πολλές ώρες
- Χιούμορ και ωραία παρουσίαση
- Τίμιο σύστημα μάχης
- Κόσμος που, αν και μικρότερος, είναι γεμάτος με ενδιαφέροντα πράγματα
- Επιλέγεις τα skins που προτιμάς για τον εξοπλισμό σου
- Πολύ αργό σκαρφάλωμα
- Ο μετρητής αντοχής δεν συγχωρεί εύκολα
- Μεγάλοι χρόνοι φόρτωσης κατά το fast travel
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ: | PS5, Xbox Series X, PS4, Xbox One, Switch, PC, Stadia, Luna |
ΑΝΑΠΤΥΞΗ: | Ubisoft |
ΕΚΔΟΣΗ: | Ubisoft |
ΔΙΑΘΕΣΗ: | CD Media |
Πηγη
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο. Γράψτε μας τα σχόλιά σας στο κάτω μέρος του άρθρου.