Online Screen Recorder

Kingdom Hearts 3 Review

0
Ας είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν ξέρει πλήρως τί στο καλό συμβαίνει στο Kingdom Hearts. Κανένας. Ίσως ο Tetsuia Nomura, αλλά ίσως κάπου να ξέχασε λεπτομέρειες όταν πέρασε η επήρεια από τα περίεργα ναρκωτικά που κάπνιζε όταν έγραφε την ιστορία. Αλλά δεν είμαστε εδώ για να παραπονιόμαστε για τέτοιες λεπτομέρειες. Το Kingdom Hearts 3 επιτέλους κυκλοφόρησε και θα έπρεπε να το γιορτάζουμε, σωστά; Δεν μπορεί να έχει περάσει μια ολόκληρη δεκαετία αναμονής για το Kingdom Hearts 3 και να αρχίσω με γκρίνια το review, σωστά; Ας το συζητήσουμε. Δηλαδή να διαβάσετε το review και να αρχίσει η... γκρίνια στα σχόλια από κάτω.

Το Kingdom Hearts 3 ξεκινάει αμέσως μετά το Dream Drop Distance, με τον Sora να έχει χάσει όλες του τις δυνάμεις. Ο Mikey με τον Riku ψάχνουν να βρουν την Terra στον κόσμο των σκιών. Οι κακοί anime χαρακτήρες με τα περίεργα μαλλιά και τις μαύρες καμπαρντίνες ετοιμάζονται να κάνουν τους κόσμους άνω κάτω. Βέβαια δεν θα κάτσουμε να ασχοληθούμε με την ιστορία. Όχι σε αυτό το review. Με αυτόν τον χαμό που συμβαίνει στο σενάριο του Kingdom Hearts, καλύτερα να το αντιμετωπίσουμε σαν πειραματική τεχνική εξιστόρησης και να αποφύγουμε και πιθανά spoilers για όσους δεν έχουν παίξει ακόμα τα παιχνίδια.

Με τον Sora υπό τον έλεγχό σας, το παιχνίδι χωρίζεται νοητά σε δύο μέρη. Πρώτον η εξερεύνηση, όπου μπορείτε να ψάξετε τους κόσμους της Disney για καλούδια, να μιλήσετε με AI χαρακτήρες αλλά και άτομα που βρίσκονται στη συντροφιά σας, να ψάξετε για μυστικά και να κάνετε διάφορα άλλα πράγματα. Έχετε το ολοκαίνουριο gummi phone που σας επιτρέπει να τραβάτε φωτογραφίες και να επικοινωνείτε με τους Chip και Dale για διάφορα πράγματα κατά την διάρκεια της περιπέτειας. Υπάρχει επίσης το ψηφιακό σας log που το επιμελείται ο Jimny Cricket, τα γλωσσάρια και άλλα καλούδια που σας επιτρέπει να έχετε διαθέσιμα με το πάτημα ενός κουμπιού. Το περισσότερο επιπλέον περιεχόμενο του παιχνιδιού σχετίζεται με το τηλέφωνο, όπως τα lucky charms που είναι στην ουσία εμβλήματα του Mickey Mouse που πρέπει να βρείτε κρυμμένα μέσα στους κόσμους και να τα φωτογραφήσετε για διάφορα bonus.




Μερικές φορές ο Goofy και o Donald θέλουν λίγη βοήθεια.

Έπειτα είναι η μάχη η οποία είναι πιο ραφιναρισμένη και απολαυστική από ποτέ. Το βασικό σύστημα μάχης είναι αυτό που γνωρίζουμε από προηγούμενα Kingdom Hearts. Υπάρχει η λίστα με τις εντολές που εκτελείτε με το X, με τη βασική να είναι η επίθεση. Μπορείτε να εκτελέσετε μαγεία ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο αντικείμενο. Πλέον μπορείτε να έχετε στην διάθεσή σας περισσότερα από ένα κλειδόσπαθα, με την επιλογή να τα αλλάζετε ακόμα και κατά την διάρκεια των combo. Όσο πολεμάτε, τα κλειδόσπαθα αλλάζουν μορφές, δίνοντάς σας διαφορετικού είδους gameplay. Για παράδειγμα, το κλειδόσπαθο που παίρνετε νωρίς στο παιχνίδι από τον Όλυμπο, ξεκινάει ως ένα δυνατά επιθετικό όπλο, αλλά στην δεύτερή του μορφή γίνεται μια ασπίδα που απορροφά χτυπήματα μόνο και μόνο για να τα επιστρέψει στους εχθρούς με μια πολύ δυνατή ειδική κίνηση. Κάποια κλειδόσπαθα έχουν και τρίτες και τέταρτες μορφές όσο κάνετε ζημιά στους εχθρούς, για ακόμα πιο δυνατές και θεαματικές επιθέσεις. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε shortcuts που τα καλείτε με το R1 για παλέτες από συντομεύσεις που μπορείτε να φτιάξετε στο μενού, ώστε να έχετε πιο εύκολη πρόσβαση σε μαγείες και αντικείμενα που μπορούν να σας σώσουν την ζωή, όπως hi-potions.

Το flowmotion επιστρέφει από το Dream Drop Distance, αλλά είναι σαφώς πιο περιορισμένο. Στις μάχες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια μέρη του περιβάλλοντος όπως τοίχους, δοκάρια και κολώνες για να κάνετε ζημιά στους εχθρούς. Στην εξερεύνηση μπορείτε να ανεβαίνετε τοίχους, να πηδάτε από κόγχη σε κόγχη ή να κάνετε grind σε πολύ συγκεκριμένες επιφάνειες που μαρκάρονται από ένα ειδικό εφέ. Επίσης επιστρέφει ο μετρητής focus gauge που σας επιτρέπει να μαρκάρετε εχθρούς και να εξαπολύσετε shotlock επιθέσεις εναντίον τους, κάτι που επιστρέφει από το Birth By Sleep.




Νομίζω ήρθε η ώρα να σπάσει ο πάγος.

Ο νέος μηχανισμός στις μάχες είναι τα attractions. Κατά την διάρκεια της μάχης, βλέπετε κάποιους εχθρούς να είναι ειδικά μαρκαρισμένοι. Μόλις τους επιτεθείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα attraction attack. Στην ουσία χειρίζεστε εκδόσεις των διαφόρων παιχνιδιών που υπάρχουν στα πάρκα της Disney όπως τρενάκια, τρελές κούπες, οχήματα οπλισμένα με όπλα laser tag, πλοία που ταλαντεύονται και άλλα πολλά. Αυτές οι επιθέσεις έχουν το καλό ότι καθαρίζουν μεγάλο όγκο από τους εχθρούς, ενώ κάνουν μεγάλη ζημιά στα boss αν έχετε την ευκαιρία να τις ενεργοποιήσετε. Βέβαια, μερικές από τις επιθέσεις είναι πιθανό να σας βγάλουν από τη ροή της μάχης και να σας κλειδώσουν στην ατραξιόν μέχρι να την ολοκληρώσετε, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αν τύχει να πολεμάτε στην άκρη κάποιου γκρεμού, το attraction σας εκσφενδονίζει στο κενό, που πολλές φορές σημαίνει δύο με τρία λεπτά gameplay για να ξαναφτάσετε στο σημείο της μάχης. Τέλος να αναφέρουμε τις ομαδικές επιθέσεις που αλλάζουν ανάλογα με τον ποιον χαρακτήρα έχετε στη συντροφιά σας. Την μια στιγμή ο Goofy και ο Donald σας επιτρέπουν να κάνετε ειδικές κινήσεις, άλλοτε ο Ηρακλής σας πετάει δεξιά και αριστερά ή η Ραπουνζέλ σας στριφογυρνάει με τα υπερβολικά μακριά μαλλιά της, ενώ κάνετε ζημιά σε όλους τους εχθρούς γύρω σας με θεαματικό τρόπο.

Κοιτώντας συνολικά τις μάχες, θα έλεγα ότι είναι το δυνατό σημείο του παιχνιδιού αλλά ταυτόχρονα και αυτό που ίσως σας ξενίσει αν έχετε άλλη ιδέα για τα action-RPG. Η δράση είναι τόσο καταιγιστική που πολλές φορές οι στρατηγικές επιλογές είναι είτε περιορισμένες, είτε δεν σας ενδιαφέρουν καθόλου. Μπορείτε να παίξετε όσο στρατηγικά ή μη θέλετε, αλλά πολλές μικρές ομάδες εχθρών και πολλά boss ίσως να είναι θέμα να αποφύγετε τα χτυπήματα και να κάνετε ζημιά όσο περισσότερο μπορείτε. Αποφυγή, επίθεση, αποφυγή.

Δυστυχώς, οι μάχες, μέσα στον πλούτο επιλογών και την οπτική τους πανδαισία, έχουν αρκετά μικρή δυσκολία. Πρέπει να πάτε στην πιο σκληροπυρηνική δυσκολία αν θέλετε μια πιο “διεξοδική” εμπειρία από το παιχνίδι. Καθώς το ξαναέπαιξα από την αρχή στην μέγιστη δυσκολία, μπορώ να αναφέρω με σιγουριά ότι οι παλαιότεροι θα έχετε καλύτερη εμπειρία στο hard mode, αλλά μην περιμένετε επίπεδα Kingdom Hearts 2. Το παιχνίδι παραμένει πάρα πολύ εύκολο για τα δεδομένα του είδους του. Ίσως αυτό εντοπίζεται στο γεγονός του ότι τα atractions, τα team attacks και οι μορφές των keyblades είναι περισσότερο συμβάντα που προκύπτουν μέσα στις μάχες και δεν έχουν καμμιά επίπτωση στα HP, MP και focus gauge. Πολλές φορές μάλιστα ο Sora μπαίνει σε οverdrive που του δίνει πίσω όλο του το HP και μπορείτε να το ανταλλάξετε με ειδικές επιθέσεις... ή να χρησιμοποιήσετε απλά τις ήδη δυνατές απλές επιθέσεις του overdrive και να κρατήσετε την μπάρα ενέργειας φουλ. Εύκολα και σχεδόν αυτόματα.




H Unreal Engine 4 κάνει εκπληκτική δουλειά, τόσο με τους υπερστιλιζαρισμένους χαρακτήρες, όσο και με τους ρεαλιστικούς χαρακτήρες των Πειρατών.

Το άλλο πρόβλημα του παιχνιδιού βρίσκεται στη φάση με το gummi ship. Σίγουρα δεν είναι το ψυχαναγκαστικό πράγμα που υπήρχε στα προηγούμενα Kingdom Hearts και είναι σαφώς μια πιο καλοφτιαγμένη εμπειρία που μπορεί να σας αποφέρει μερικούς θησαυρούς. Όμως η προσθήκη του για μια ακόμη φορά μοιάζει σαν να προήλθε απλά από την ανάγκη να προσθέσουν ακόμα περισσότερο περιεχόμενο. Το καλό είναι ότι τα περισσότερα μέρη του gameplay που αφορούν το gummi ship είναι προαιρετικά. Εκτός αν κυνηγάτε trophies/achievements οπότε μάλλον πρέπει να ασχοληθείτε περισσότερο.

Όσο οδηγείτε το gummy ship μπορείτε να εμπλακείτε σε μάχες με heartless που θυμίζουν πάρα πολύ κλασικά side-scrolling shoot ‘em up, ενώ υπάρχουν και treasure spheres που είναι κάποιου είδους παζλ και περιέχουν καλούδια όπως blueprints για νέα gummi ships ή άλλα χρήσιμα αντικείμενα. Μπορείτε να μην εμπλακείτε σε τίποτα από αυτά αν δεν το επιθυμείτε, αλλά όταν πάτε σε έναν καινούριο κόσμο, πρέπει να περάσετε λίγη ώρα μεταξύ κόσμων, μαζεύοντας αντικείμενα και βρίσκοντας τη σωστή σκουληκότρυπα που σας βγάζει στο σωστό σημείο για να μπείτε στον κόσμο που επιθυμείτε. Φυσικά, το gummi phone έχει την δική του λειτουργία, αφού μπορείτε να φωτογραφίσετε αστερισμούς και να πάρετε το κατιτίς σας σε λεφτά ή αντικείμενα.

Ας μιλήσουμε κάπου εδώ για το περιεχόμενο που δεν εντάσσεται σε κάποια από τα μεγάλα μέρη του παιχνιδιού, το customization και το επιπλέον περιεχόμενο. Ο κάθε κόσμος της Disney έχει τις δικές του δραστηριότητες. Εμπλέκεστε σε ναυμαχίες με πειρατικά πλοία στον κόσμο του Pirates of The Caribbean, παίζετε Puzzle Bobble στον κόσμο του Winnie The Pooh και ούτω καθεξής. To gummi phone προσφέρει μια επιλογή από μικρά παιχνίδια που θυμίζουν τη σειρά Game and Watch και τα κατεβάζετε από QR codes που βρίσκετε σε αφίσες ταινιών που έχει αναρτήσει ο Scrooge McDuck ανά τους κόσμους. Μπορείτε να μαζέψετε υλικά από διάφορα μέρη του κόσμου και να τα φέρετε στο bistro του Ratattouille στο Twilight Town και να μαγειρέψετε διάφορα φαγητά τα οποία σε συνδυασμό (oρεκτικό, πρώτο, κυρίως, γλυκό) σας δίνουν κάποιες αλλαγές στα στατιστικά της ομάδας σας. Εδώ αρχίζει και θολώνει η γραμμή του τί είναι εξτρά περιεχόμενο και τί στοιχείο του customization. Μπορείτε να μαζέψετε υλικά και να συνθέσετε νέα αντικείμενα στα moogle shops, τα οποία έχουν τις δικές τους φωτογραφικές αποστολές. Πραγματικά το ορκίζομαι ότι τα moogles εδώ έχουν ξεπεράσει τον Scrooge στον καπιταλισμό και έχουν βάλει μέσα και την τρέλα τους, γιατί ως γνωστόν τα moogles δεν πάνε καλά. Μπορείτε να αγοράσετε από αυτά ρουχισμό, εξοπλισμό, όπλα για τον Donald και τον Goofy, να κάνετε equip μαγείες και αντικείμενα στα άτομα του party σας για να αυξήσετε τα στατιστικά.




Αν δεν έχετε παρακολούθησει πυροτεχνήματα στην Disneyland, θα πάρετε μια ιδέα.

Ας περάσουμε στον τεχνικό τομέα. Το Kingdom Hearts 3 προφανώς είναι από τα πιο όμορφα παιχνίδια που έχουν βγει τελευταία. Η αισθητική του τίτλου είναι το κάτι άλλο. To animation των χαρακτήρων είναι εκπληκτικό, τόσο στις cutscenes όσο και εντός του παιχνιδιού, στις μάχες και στους διάφορους κόσμους. Για πρώτη φορά στα χρονικά της σειράς KH, οι κόσμοι είναι κάτι περισσότερο από σκηνικά για τις περιπέτειες του Sora και της κομπανίας του. Υπάρχουν δεκάδες ΑΙ χαρακτήρες και λεπτομέρειες δεξιά και αριστερά που κάνουν τους κόσμους πιο ζωντανούς. Βέβαια αυτό δεν ισχύει για όλους, καθώς πχ ειδικά το Arendelle του Frozen γενικά φαίνεται λίγο πιο προχειροφτιαγμένο απ’ ότι οι υπόλοιποι κόσμοι. Οι δε μάχες είναι απλά μια γιορτή από particles, εφέ και δράση, ενώ ο Sora κινείται από εχθρό σε εχθρό με μοναδική χάρη. Ο ήχος είναι στα ίδια υψηλά επίπεδα. Από τη νέα έκδοση του Dearly Beloved με την οποία ακόμα και ο πιο κυνικός δεν μπορεί παρά να ανατριχιάσει, μέχρι τα ηχητικά εφέ που δίνουν στις μάχες τον τόνο που χρειάζεται για να πάρει ζωή όλη αυτή η φαντασμαγορία. Βέβαια, οι διάλογοι δεν διεκδικούν δάφνες καλού γραψίματος, αφού μιλάμε για μεταφράσεις ιαπωνικών και το αποτέλεσμα θυμίζει περισσότερο μεταγλώττιση από anime παρά AAA παιχνίδι.

Το Kingdom Hearts 3 είναι ένα παιχνίδι που παίζεται με... χαρά, παρά τις αδυναμίες του. Θα περάσετε καλά δοκιμάζοντας διάφορα επίπεδα δυσκολίας και θα απορροφηθείτε σε αυτό, όπως ακριβώς συνέβη και με τους προκατόχους του. Αν είστε φαν της σειράς Kingdom Hearts, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην βουτήξετε στον μαγικό κόσμο του Kingdom Hearts 3.


  • Εκπληκτικός τεχνικός τομέας
  • Μέρη του gameplay που δένουν αρμονικά μεταξύ τους
  • Οι κόσμοι είναι ζωντανοί και καλοσχεδιασμένοι
  • Το σύστημα μάχης είναι εύκολο...
  • ...ίσως υπερβολικά εύκολο
  • Η ιστορία εξακολουθεί να είναι... ό,τι να 'ναι
  • Το gummi ship παραμένει ανούσιο
 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Square Enix
ΕΚΔΟΣΗ:Square Enix
ΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media
ΕΙΔΟΣ:Action-RPG
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.kingdomhearts.com/3/us/home/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:29/1/2019




Πηγη

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο. Γράψτε μας τα σχόλιά σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !