Online Screen Recorder

My Memory of Us Review

0
Τα παιχνίδια που πραγματεύονται έναν πόλεμο, είτε αυτός βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, είτε είναι αποκύημα της φαντασίας των δημιουργών, έχουν σχεδόν στην πλειοψηφία τους ένα κοινό παρανομαστή. Απεικονίζουν την ωμή του όψη με ότι αυτό συνεπάγεται, με στόχο να ιντριγκάρουν και να σοκάρουν το “διψασμένο για αίμα” κοινό με τον ρεαλισμό μιας εμπόλεμης και ανεξέλεγκτης κατάστασης όπου ο άνθρωπος χάνει την υπόστασή του και μετατρέπεται σε ένα βίαιο ζώο. Το My Memory of Us, της Juggler Games, είναι ένα παιχνίδι που προσπαθεί να κάνει το... ακριβώς αντίθετο θα έλεγα, προσφέροντας τροφή για σκέψη και μηνύματα αισιοδοξίας μέσα από gaming παραβολές.

Το My Memory of Us είναι ένα κλασικό 2D platformer. Αφηγείται την ιστορία δύο μικρών παιδιών, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού, που γνωρίζονται εν καιρώ πολέμου και προσπαθούν να παραμείνουν ενωμένα παρακολουθώντας ολόκληρο τον μικρόκοσμό τους να γκρεμίζεται μπροστά από την επέλαση ενός στρατού σατανικών ρομπότ. Έχετε τον έλεγχο παράλληλα και των δύο παιδιών και μπορείτε να εναλλάσσεστε μεταξύ τους ανά πάσα στιγμή. Ο κάθε πρωταγωνιστής έχει τις δικές του ικανότητες και ο συνδυασμός τους σας βοηθάει να λύνετε γρίφους και να ξεπερνάτε δύσκολες καταστάσεις. Έτσι, το κορίτσι μπορεί να χρησιμοποιεί τη σφεντόνα του και να τρέχει γρήγορα, ενώ το αγόρι να κινείται αργά και αθόρυβα στις σκιές και να τυφλώνει με ακτίνες φωτός τους εχθρούς.





Στρατόπεδα συγκέντρωσης από μια άλλη ματιά.

Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι ένα μείγμα χαρωπού σαββατιάτικου καρτούν και σκοτεινού φιλμ νουάρ, που λειτουργεί αρμονικά και καταφέρνει να συλλάβει την ανάλαφρη χιουμοριστική σκοπιά δύο παιδικών καρδιών, αλλά ταυτόχρονα “προστατεύει” το σκοτεινό αντικείμενο με το οποίο καταπιάνεται. Στον πυρήνα σχεδιασμού το παιχνίδι δεν εξυμνεί την βία και παρόλο που υπάρχουν στιγμές έντασης και δράσης, καταφέρνει να διατηρήσει τον χαρακτήρα του και να εμβαθύνει στα ουσιώδη. Οι δε γρίφοι δεν συνιστούν σπουδαία πρόκληση, ίσως και λόγω του platformer είδους του και δεν σας δυσκολεύουν ιδιαιτέρα. Αυτό που μπορεί ελάχιστα να σας εκνευρίσει είναι ο χειρισμός σε κάποια σημεία. Χρειάζεστε γρήγορα αντανακλαστικά για να ελέγξετε και τους δύο χαρακτήρες για να ξεφύγετε από μια παγίδα με μικρό χρονικό παράθυρο αποφυγής.

Τα γραφικά του My Memory of Us δίνουν την αίσθηση κάποιας μορφής τέχνης και όχι απλού παιχνιδιού. Η ασπρόμαυρη οπτική μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρείται, καθώς εξιστορεί και απεικονίζει μια δύσκολη πραγματικότητα. Το μοναδικό χρώμα που σας επιτρέπεται να δείτε -και επίσης μόνο τυχαίο δεν είναι- είναι το κόκκινο. Ποιο όμως κόκκινο; Tο κόκκινο της αγάπης, του ρατσισμού, του αίματος, της μουσικής, της απώλειας και τόσων άλλων χαρακτηριστικών του παιχνιδιού, που είναι δοσμένα τόσο όμορφα ώστε να μην μπορείς παρά να αναγνωρίσεις την προσπάθεια των δημιουργών να αποδώσουν ένα ιδιαίτερο κλίμα μιας σκοτεινής εποχής και ταυτόχρονα να αποτίσουν φόρο τιμής σε όλους αυτούς τους ανώνυμους ήρωες. Φόρος τιμής που γίνεται ακόμα μεγαλύτερος καθώς το παιχνίδι περιλαμβάνει αληθινούς ήρωες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σαν χαρακτήρες, με την δυνατότητα να διαβάσετε την αληθινή τους ιστορία και το ρόλο που διαδραμάτισαν στα γεγονότα του πολέμου.




Παιδική αθωότητα στα χρόνια του πολέμου.

Στον ηχητικό τομέα, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην αφήγηση της ιστορίας από τον θρυλικό ηθοποιό Patrick Stewart, που προσδίδει κύρος και “απαιτεί” την πλήρη προσοχή του παίκτη. Παρόλο που το παιχνίδι δεν έχει voice acting, σίγουρα θα συγκινηθείτε με τις επιβλητικές του άριες και τα μελαγχολικά έγχορδα, που είναι τέλεια τοποθετημένα σε στιγμές κορύφωσης της ιστορίας, μεταφέροντας σε εσάς, σαν καλός αγωγός συναισθημάτων, τον εσωτερικό ψυχισμό και το δράμα των χαρακτήρων. Εξάλλου δεν χρειάζονται λόγια για να μεταδώσεις ένα συναίσθημα, αφού η εικόνα των οδυρόμενων ανθρώπων να ψάχνουν τα στοιβαγμένα τους υπάρχοντα ανάμεσα σε παλιές φωτογραφίες και διαλυμένα -κόκκινα- παιχνίδια, αναμνήσεις από μια άλλη ζωή, είναι αρκετή για να βιώσεις κάθε είδους συναισθήματα.

Δεν χρειάζεται να αναλύσω περαιτέρω το My Memory of Us. Εξάλλου η διάρκειά του είναι τόσο μικρή -περίπου τρεις ώρες- που πραγματικά αξίζει να βιώσετε μόνος σας την ιστορία του μέχρι και το όμορφο συγκινητικό φινάλε. Παρόλο που καταπιάνεται με ένα τραγικό ιστορικό γεγονός δεν αναφέρεται στο πασιφανές ούτε για μια στιγμή, μετατρέποντας την γνωστή ιστορία σε αλληγορία, ένα γλυκόπικρο παραμυθάκι για μικρούς και μεγάλους. Ένα παραμυθάκι να το βιώσετε σαν ένα μεγάλο παιδί που δεν του τα διαβάζουν εδώ και πολύ καιρό, αλλά είναι καθόλα πρόθυμο να ακούσει ένα ξανά και ξανά σαν τα μικρά παιδιά. Γιατί είναι η ανακάλυψη αυτών των στιγμών και των καταστάσεων οι οποίες βρίσκονται ανάμεσα στις μικρές γραμμές και στα ψιλά γράμματα που ποτέ δεν φαίνονται και ποτέ δεν μνημονεύονται στα ιστορικά βιβλία. Η δύναμη της φιλίας, η αγάπη, η αφοσίωση ,η γεύση μιας υπέροχης μαρμελάδας φράουλας στα γκέτο της φυλακής, ένα τραγούδι και τόσα άλλα που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν αποτελούν κάτι σημαντικό, αλλά εν καιρώ πολέμου είναι τόσο σημαντικά όσο η ίδια η ζωή. Τα μικρά πράγματα.



  • Εξαιρετική ιστορία
  • Γραφικά και ήχος
  • Παιχνίδι έργο τέχνης
  • Δύσκολος χειρισμός σε κάποια σημεία
  • Μικρή διάρκεια
 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Juggler Games
ΕΚΔΟΣΗ:Imgn.Pro
ΕΙΔΟΣ:Puzzle platformer
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://mymemoryofus.com/en/home/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:9/10/2018




Πηγη

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο. Γράψτε μας τα σχόλιά σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !