Online Screen Recorder

Subnautica review

0
Τέσσερα χρόνια μετά την ανακοίνωσή του, το open-world adventure Subnautica, της Unknown Worlds, είναι εδώ και μας φέρνει μια περιπέτεια που λαμβάνει χώρα σχεδόν εξ ολοκλήρου στον βυθό της θάλασσας.

Καθώς η υπόθεση του παιχνιδιού εξελίσσεται με κάθε σας βήμα, είναι προτιμότερο να... βουτήξετε στα βαθιά της ιστορίας με ελάχιστες γνώσεις γύρω από αυτήν. Τα άκρως απαραίτητα που χρειάζεται να γνωρίζετε είναι πως είστε ένας αστροναύτης, το διαστημόπλοιο του οποίου πέφτει στη θάλασσα ενός επικίνδυνου πλανήτη. Βγαίνοντας έξω από τη σχεδόν ανέπαφη κάψουλα διαφυγής, βρίσκεστε αντιμέτωπος με το απέραντο γαλάζιο και το επιβλητικό αλλά διαλυμένο σκάφος Aurora. Η εμπειρία των πρώτων λεπτών, ιδιαίτερα αν δεν είστε οι καλύτεροι φίλοι με τη θάλασσα, σας κάνει να νιώθετε σαν πραγματικοί μοναδικοί επιζώντες του ατυχήματος. Αρχικός στόχος σας είναι να επισκευάσετε την κάψουλα και να προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε με κάποιον άλλο επιζώντα. Με τον καιρό, αφού λύσετε βασικά ζητήματα επιβίωσης όπως φαγητό και πόσιμο νερό, λαμβάνετε μηνύματα στον ασύρματο που σαν δίνουν σημεία εξερεύνησης ναυαγίων παρόμοιων με του δικού σας. Από εκεί και πέρα η ιστορία περιπλέκεται, με την επιστημονική φαντασία να συναντά την υδρόβια ζωή και τους σκοτεινούς βυθούς του πλανήτη 4546B.

Τα modes χωρίζονται σε survival (απαραίτητη η διαχείριση φαγητού και νερού), freedom (χωρίς διαχείριση φαγητού και νερού), hardcore (μόνο μία ζωή διαθέσιμη) και creative (φτιάχνετε τα πάντα χωρίς περιορισμούς και χωρίς να πεθαίνετε). Ο προοπτική είναι πρώτου προσώπου. Στα αριστερά της οθόνης εμφανίζονται οι πολύτιμοι δείκτες ζωής, οξυγόνου, πείνας και δίψας, στο κάτω μέρος της οθόνης έχετε τα αντικείμενα άμεσης χρήσης, ενώ το inventory, που ανοίγει με ένα πάτημα του Tab, προσφέρει αρκετό χώρο για να μεταφέρετε υλικά, φαγητό και... άλλα που συναντάτε εντός και εκτός θαλάσσης.




Κλείσε μου το μάτι να σε σκανάρω.

Ξεκινάτε την περιπέτεια με ένα λιτό σκάνερ, ένα φακό κι ένα μαχαίρι, όμως σύντομα κατασκευάζετε πολύπλοκες συσκευές, βελτιωμένες φιάλες οξυγόνου, βατραχοπέδιλα, στολές και σκάφη που σας επιτρέπουν να εξερευνάτε βυθούς με βάθος εκατοντάδες μέτρα. Ό,τι βλέπετε γύρω σας αξιοποιείται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Με λίγο τιτάνιο που βρίσκετε σε ασβεστόλιθους φτιάχνετε αποθηκευτικούς χώρους, κατασκευάζετε γυαλί από κομμάτια χαλαζία ή μπαταρίες από ανάμειξη μανιταριών με χαλκό. Αποθηκεύετε τα πάντα στο περιορισμένο inventory, την κάψουλα ή τα πετάτε κάτω στον βυθό για να τα μαζέψετε από εκεί μελλοντικά. Θυμίζοντας Minecraft, κάθε τί χρειάζεται σε κάποιο σχέδιο ώστε να μετατραπεί σε κάτι άλλο, έως ότου φτάσετε στο σημείο να κατασκευάσετε την δική σας βάση όπως ακριβώς τη θέλετε. Όσο περισσότερο εξερευνάτε τον βυθό και τα συντρίμμια γύρω σας, τόσα περισσότερα σχέδια και επιλογές κατασκευής ανακαλύπτετε. Παρόλα αυτά, συχνά βρίσκετε να έχετε ανακαλύψει δύο από τα τρία απαραίτητα κομμάτια κάποιου σχεδίου, με τα κομμάτια να μην βρίσκονται πάντα στο επόμενο λογικό σημείο.

Το κύριο πρόβλημα του story mode είναι πως τα μηνύματα που δέχεστε στον ασύρματο και ορισμένα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας σας αναγκάζουν να αναβάλετε την εξερεύνηση, την κατασκευή ή ό,τι άλλο κάνετε εκείνη τη στιγμή για χάρη της εξέλιξης του σεναρίου. Ενώ, δηλαδή, θα μπορούσατε να περάσετε ακόμη περισσότερες ώρες εξερευνώντας έναν μεγαλύτερο χάρτη, κατασκευάζοντας τη βάση των ονείρων σας ή μαζεύοντας υλικά για κάτι μεγαλειώδες, αντ’ αυτού αναγκάζεστε να ασχοληθείτε με κάτι που δεν έχει σχέση με αυτό που έχετε στο μυαλό σας. Φυσικά, αυτό το πρόβλημα εξαλείφεται στο creative mode, όπου δεν υπάρχει σενάριο, ωστόσο με λίγες αλλαγές το story mode θα μπορούσε να διαρκεί ακόμη περισσότερο από τις περίπου 30 ώρες που είναι η μέση διάρκειά του.




Ξέχασα να φτιάξω πάρκινγκ...

Όταν πεθαίνετε, είτε λόγω έλλειψης οξυγόνου είτε λόγω επίθεσης από κάποια εχθρική ύπαρξη, επιστρέφετε αυτόματα στην κάψουλα έχοντας χάσει μερικά αντικείμενα από το inventory, γι αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Εκτός αυτού, έχετε στην διάθεσή σας μόνο μία θέση save (δηλαδή όχι πολλαπλά save) για κάθε playthrough. Save το οποίο αν γίνει σε λάθος στιγμή, αν γίνει λίγο πριν από κάποιο επιβλαβές bug ή αν παραλείψετε να το κάνετε, τότε κινδυνεύετε να χάσετε πολλές ώρες παιχνιδιού. Ένα άλλο αρνητικό στοιχείο είναι η δυσκολία να σκοτώσετε μεγάλα ενοχλητικά πλάσματα. Έχοντας περιορισμένες επιλογές στην διάθεσή σας, παρόλο που υποτίθεται είστε αστροναύτης του 22ου αιώνα, συνήθως ακινητοποιείτε τα πλάσματα για μερικά δευτερόλεπτα ή τα αποφεύγετε. Τα μικρότερα από αυτά σκοτώνονται με το μαχαίρι, όμως η κατασκευή πιο αποτελεσματικών όπλων είναι κάτι που λείπει χωρίς προφανή λόγο.

Τα γραφικά είναι καθαρά, πολύχρωμα και πανέμορφα, μεταφέροντάς σας σε ένα πραγματικά εξωγήινο βυθό. Παρότι είναι προφανές πως δημιουργήθηκαν με το VR κατά νου, σε καμία περίπτωση δεν χαλάνε την εμπειρία στην απλή οθόνη. Τα μεγαλύτερα και πιο επικίνδυνα πλάσματα της θάλασσας, αλλά και τα μικρότερα αστραφτερά πράσινα ψάρια, είναι ικανά να σας κάνουν να αναπηδήσετε στην καρέκλα σας όταν εμφανιστούν ξαφνικά μέσα στον ήσυχο βυθό του ξένου πλανήτη, ειδικά αν παίζετε βράδυ με σβηστό το φως και ακουστικά. Οι ομορφιές του άγνωστου κόσμου που καλείστε να εξερευνήσετε τονίζονται ακόμη περισσότερο μέσα από την εναλλαγή μέρας-νύχτας. Ενώ την ημέρα βλέπετε καθαρά γύρω σας κι ευκολότερα κάτω από τη θάλασσα, τη νύχτα εξαρτάστε από τα φωσφορίζοντα πλάσματα και τον φακό σας. Μάλιστα, το γεγονός ότι δεν μπορείτε να δείτε κάτω από το νερό στην ίδια απόσταση όσο επάνω από αυτό, προσθέτει σε ρεαλισμό και ένταση, κάνοντάς σας να νιώθετε κάπως άβολα όταν δεν ξέρετε τί θα βρείτε λίγα μέτρα παρακάτω.




Εξερευνώντας ναυάγια.

Ο ηχητικός τομέας είναι άκρως ατμοσφαιρικός. Οι βρυχηθμοί των πλασμάτων, ο αγώνας που κάνετε για να πάρετε ανάσα φτάνοντας στην επιφάνεια λίγο πριν τελειώσει το οξυγόνο, οι συναγερμοί και τα ψάρια που χτυπούν επάνω στο σκάφος σας είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Βέβαια, δεν λείπουν οι στιγμές όπου ένα πλάσμα που βρίσκεται αρκετά μακριά σας ακούγεται σα να φωνάζει μέσα στο αυτί σας, όμως αυτό απλά δίνει μια αίσθηση τρόμου που κάνει το παιχνίδι πιο ατμοσφαιρικό. Η μουσική υπόκρουση είναι υπέροχη, με απαλές νότες να τυλίγουν το υποβρύχιο ταξίδι σας ανάλογα με το πού βρίσκεστε.

Το Subnautica είναι μια ξεχωριστή εμπειρία εξερεύνησης-επιβίωσης. Εξελίσσεται με κάθε ώρα παιχνιδιού, ενώ κάθε τόσο ανοίγονται ευκαιρίες για κάτι καινούριο και διαφορετικό. Μπορείτε να περάσετε δεκάδες ώρες μαζί του στο story mode και άλλες τόσες στο απεριόριστο creative mode χωρίς να βαρεθείτε. Οπωσδήποτε θα μπορούσε να διαρκεί περισσότερο και να περιέχει περισσότερα “κοινωνικά” στοιχεία όπως την ευκαιρία να επισκεφτείτε πόλεις ή άλλες κοινότητες, όμως δεδομένης της αναλογίας τιμής και ποιότητας δεν μπορούμε να του κρατήσουμε κακία. Θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς.


  • Εξελίσσεται όσο παίζετε
  • Ατμοσφαιρικό οπτικοακουστικά
  • Πάντα υπάρχει κάτι να κάνετε
  • Πρωτότυπο
  • Άριστη αναλογία ποιότητας-τιμής
  • Bugs, που ίσως επηρεάσουν...
  • ...το μοναδικό save σας
  • Απουσία auto-save
  • Έμφαση στο να αποφεύγετε παρά να αντιμετωπίζετε εχθρικά πλάσματα
  • Μοναχικό
 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC, Xbox One
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Unknown Worlds
ΕΚΔΟΣΗ:Unknown Worlds
ΔΙΑΘΕΣΗ:-
ΕΙΔΟΣ:Adventure
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://unknownworlds.com/subnautica/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:23/1/2018 (PC), 2018 (Xbox One)



πηγη


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !