Online Screen Recorder

Βιβλική καταστροφή στη Νέα Ζηλανδία, τουλάχιστον 65 οι νεκροί .

0
Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει σύμφωνα με τις τοπικές αρχές η πόλη Κράιστσερτς στη Νότια Ζηλανδία, που τη Δευτέρα χτυπήθηκε από σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με τους τελευταίους απολογισμούς, τουλάχιστον 65 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ εκατοντάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.







Ο σεισμός σημειώθηκε την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, όταν οι δρόμοι και τα καταστήματα της πόλης ήταν γεμάτα ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στα γραφεία τους. Ο δήμαρχος του Κράιστσερτς Μπομπ Πάρκερ περιέγραψε την πόλη των σχεδόν 400.000 -τη δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας - ως εμπόλεμη ζώνη. "Θα υπάρχουν νεκροί, θα υπάρχουν πολλοί τραυματίες, θα υπάρξει πολύς πόνος σε αυτή την πόλη".

Ελικόπτερα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού για την κατάσβεση πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει σε ένα ψηλό κτίριο, όπου στεγάζονται γραφεία. Οι αρχές διέτεξαν τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας να είναι σε επιφυλακή για τη μεταφορά εκεί των τραυματιών. Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι συντρίμμια έχουν καταπλακώσει δύο λεωφορεία, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν νεκροί μεταξύ των επιβατών.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κράιστσερτς, το οποίο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου που είχε μέγεθος 7,1 βαθμούς, αλλά δεν προκάλεσε θανάτους. Όπως δήλωσε ο Τζέιμς Γκοφ του τμήματος Έρευνας Φυσικών Κινδύνων του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλλίας στην Αυστραλία, ορισμένα κτήρια που άντεξαν στον σεισμό του Σεπτεμβρίου δεν ήταν σε θέση να αντέξουν έναν δεύτερο σεισμό, ειδικά με τόσο μικρό εστιακό βάθος.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται ανάμεσα στην ινδοαυστραλιανή τεκτονική πλάκα και την τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού, όπου καταγράφονται κατά μέσον όρο περισσότεροι από 14.000 σεισμοί ετησίως, από τους οποίους περίπου οι 20 έχουν μέγεθος 5 βαθμών. Το υπέδαφος στο Κράιστσερτς είναι σαθρό, με αποτέλεσμα, όταν σημειώνεται σεισμός, να αυξάνεται η στάθμη του νερού και αφού ανακατευθεί με την άμμο να μετατρέπεται σε βάλτο "καταπίνοντας" ουσιαστικά ολόκληρα τμήματα του οδοστρώματος.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !