Online Screen Recorder

Η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει άμεσα την υγεία των αρτηριών

0
Σύμφωνα με τα ελπιδοφόρα ευρήματα μιας νέας μελέτης, οι αρτηρίες των καπνιστών αρχίζουν να βελτιώνονται αμέσως μετά τη διακοπή του καπνίσματος, οδηγώντας σε 14% μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιοπάθειας εντός του πρώτου μόλις έτους από τη διακοπή της επιβλαβούς συνήθειας.
Η βελτίωση της υγείας των αρτηριών των συμμετεχόντων παρουσιάσθηκε παρά το γεγονός ότι το βάρος τους αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 4 κιλά μετά τη διακοπή του καπνίσματος, επισημαίνουν οι ερευνητές.
«Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι αν σταματήσουν το κάπνισμα θα πάρουν βάρος, ωστόσο τα ευρήματα δείχνουν ότι η ενδεχόμενη αρχική αύξηση του βάρους αντισταθμίζεται με το παραπάνω από την ταχεία βελτίωση τόσο της υγείας των αρτηριών τους όσο και της HDL (καλής) χοληστερόλης», δήλωσε ο καρδιολόγος Dr. James Stein, κύριος ερευνητής της μελέτης.
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology, 1.500 καπνιστές χωρίσθηκαν σε έξι ομάδες, στις πέντε εκ των οποίων χορηγήθηκε μια μέθοδος διακοπής του καπνίσματος (επιθέματα νικοτίνης, παστίλιες νικοτίνης, το φάρμακο βουπροπιόνη, επιθέματα και παστίλιες ή το φάρμακο και παστίλιες), ενώ η έκτη έλαβε εικονική θεραπεία.
Μετά από ένα έτος, 36% των συμμετεχόντων είχαν διακόψει το κάπνισμα, χωρίς να υπάρχουν διαφορές ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε, αναφέρει ο Stein.
Οι ερευνητές που εκτίμησαν με υπέρηχους τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων πριν από την έναρξη της μελέτης και ένα έτος μετά τη διακοπή του καπνίσματος, παρατήρησαν ότι η λειτουργία των αρτηριών είχε βελτιωθεί σε αυτό το διάστημα στους συμμετέχοντες που είχαν διακόψει το κάπνισμα κατά 1%.
«Μπορεί να ακούγεται λίγο», επισημαίνει ο Stein, «αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι αντιστοιχεί σε 14% μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιοπάθειας».
Το ερώτημα βέβαια είναι αν η βελτίωση αυτή συνεχίζεται και μετά το πρώτο έτος και με ποιο ρυθμό, επισημαίνουν οι ερευνητές, που δήλωσαν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν τη μελέτη για δύο ακόμη έτη προκειμένου να λύσουν την απορία τους.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !