Online Screen Recorder

Star Wars Tales from the Galaxy’s Edge Enhanced Edition review

0

Το Star Wars: Tales from the Galaxy's Edge πρωτοβγήκε πριν λίγα χρόνια για το Meta Quest και το Meta Quest 2 σε δύο φάσεις. Ενιαίο πλέον και με βελτιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, κυκλοφορεί ως Enhanced Edition για το PlayStation VR2.

Στο Star Wars: Tales from the Galaxy's Edge είστε ένας απλός και ταπεινός τεχνικός στον τομέα των μεταφορών και της επισκευής droids. Ενώ, λοιπόν, βρίσκεστε στο σκάφος σας μεταφέροντας φορτίο για τον Mubo, κάποιοι Guavian πειρατές προσπαθούν να κλέψουν το φορτίο αυτό. Μετά από μία έντονη αντιπαράθεση με τους πειρατές, εσείς εκτοξεύετε το φορτίο προς τον πλανήτη Batuu και προσγειώνεστε σε αυτόν χρησιμοποιώντας μία κάψουλα διαφυγής. Εκεί βρίσκεστε στην καντίνα του Seezelslak, ο οποίος σας βοηθάει να κυνηγήσετε τους πειρατές, να ανακτήσετε το φορτίο του Mubo, αλλά ταυτόχρονα σας εξιστορεί και περιπέτειες από τα παλιά. Το σενάριο δεν είναι κακό, αλλά δεν έχει και μεγάλο βάθος όπως καταλαβαίνετε. Λειτουργεί περισσότερο σα δικαιολογία για να ξεχυθείτε στα άγρια τοπία του Batuu και να κυνηγήσετε droids, πειρατές και άγρια πλάσματα. Από την άλλη, ακριβώς αυτό θα θέλετε να κάνετε, οπότε θα έλεγα πως οι ιστορίες του Seezelslak δένουν αρμονικά με το gameplay του παιχνιδιού. Yπάρχει ο κύριος κορμός της περιπέτειας που αφορά το κυνήγι των πειρατών, την εύρεση ενός σπάνιου relic και τελικά μία αποστολή ενάντια στο First Order, ενώ υπάρχουν και οι ιστορίες του Seezelslak που αυτός εξιστορεί και εσείς «ζείτε». Γενικά είναι ένα αξιόλογο πακέτο, αν και κάποια του μέρη ενίοτε φαντάζουν αποκομμένα, κυρίως επειδή η αρχική έκδοση ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη. Έχετε υπόψη πως μετά τους τίτλους τέλους ξεκλειδώνετε επιπλέον αποστολές.

Με εξαίρεση τις ιστορίες του Seezelslak, στην ουσία εσείς αναλαμβάνετε μία αποστολή κάθε φορά σε συνεννόηση είτε με τον Mubo, είτε με τον ίδιο τον Seezlslak είτε με τον Dok Ondar. Το παιχνίδι είναι εντελώς γραμμικό και σε κάθε τέτοια αποστολή ξεκινάτε από το σημείο Α και πρέπει να φτάσετε στο σημείο Β. Στο ενδιάμεσο στην πλειοψηφία των αποστολών υπάρχουν πειρατές, bounty hunters, droids ή άλλοι εχθροί έτοιμοι να πυροβολήσουν με τα blasters τους. Εσείς έχετε στη διάθεσή σας ένα inventory, το οποίο γεμίζετε με αντικείμενα που εντοπίζετε στις αποστολές σας ή αγοράζετε από το εργαστήριο του Mubo. Αυτά περιλαμβάνουν εκτός άλλων Bacta σπρέι για ανανέωση της υγείας σας, μικρά droids διαφόρων ειδών για να σας βοηθάνε στις αποστολές σας, βόμβες και τρόφιμα. Το inventory αυτό είναι πολύ καλά υλοποιημένο ως ένα τσαντάκι που έχετε δεμένο στο στήθος σας και μπορείτε πολύ εύκολα να ανοίξετε και να επιλέξετε αντικείμενο. Τα bacta σπρέι μπορείτε να τα τοποθετήσετε και στα περικάρπιά σας για άμεση χρήση, ενώ τα ίδια για να εφαρμοστούν τα παίρνετε με το χέρι και ψεκάζετε τον εαυτό σας.



Υπάρχουν και κάποιες αναβαθμίσεις που μπορείτε να κάνετε, με το αζημίωτο φυσικά. Στο εργαστήριο του Mubo μπορείτε να αγοράσετε ενισχυμένα γάντια (εγώ επέλεξα αυτά που ανανεώνουν αυτόματα την υγεία χρησιμοποιώντας τα bacta σπρέι που έχετε), να αγοράσετε αναβαθμισμένο hoverpack ή droids όλων των ειδών προτού ξεκινήσετε μια αποστολή. Για αντίτιμο χρησιμοποιείτε credits που βρίσκετε διάσπαρτα στις αποστολές ή λιώνετε εξαρτήματα διαφόρων ειδών στο εργαστήριο του Mubo και αυτός σας επιστρέφει το αντίτιμο.

Η χρήση των blasters από την πλευρά σας έχει μία ιδιαιτερότητα: προκειμένου να μην πέσουν από τα χέρια σας πρέπει να κρατάτε πατημένη τη σχετική σκανδάλη συνεχώς. Αυτό σε πολλούς μπορεί να ακουστεί αρνητικό, αλλά προσωπικά το βρήκα ένα ακόμη βήμα προς επιτυχημένο immersion. Σας βοηθάει να νιώθετε ότι όντως κρατάτε το όπλο και δεν είναι κάτι κολλημένο στο χέρι σας. Η ίδια η χρήση των blasters είναι απολαυστική, με πολλά διαφορετικά είδη blasters και blaster rifles και διαφορετικό τρόπο χρήσης το καθένα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι βρείτε στο διάβα σας και όπλα από τους εχθρούς που κατατροπώνετε. Με τον τρόπο αυτό, χρησιμοποιείτε blasters πειρατών και bounty hunters, τα οποία είναι δυνατά μεν αλλά χαλάνε γρήγορα, blaster καραμπίνες που είναι δυσκολότερες στη στόχευση αλλά πολύ δυνατές από κοντά, καθώς και όλα τα όπλα των διάφορων droids ή ακόμα και των stormtroopers. Γενικά τα όπλα του First Oder ήταν και τα αγαπημένα μου, καθώς τα βρήκα τα πιο άνετα, τα πιο δυνατά και τα πιο εύχρηστα. Παρόλα αυτά, η ποικιλία όπλων ανταμείβει κ τους πιο απαιτητικούς, ενώ η απτική ανάδραση των χειριστηρίων κάνει την εμπειρία με καθένα από αυτά μοναδική.

Τα δε λέιζερ που εκτοξεύονται είναι απολαυστικότατα. Αφενός η απτική ανάδραση των χειριστηρίων, αφετέρου η απτική ανάδραση του σετ κεφαλής συν τον καταπληκτικό 3D ήχο, θα ευχαριστηθείτε ειδικά τα σημεία στα οποία σας πυροβολούν από παντού. Εδώ να σημειώσω πως το παιχνίδι ως port από το Meta Quest που είναι ασύρματο έχει ένα σημαντικό θετικό: στις περισσότερες περιτπώσεις οι εχθροί σας πυροβολούν από οπουδήποτε. ΟΚ, πάντα από μπροστά γίνονται οι επιθέσεις, αλλά δεν αποκλείεται ένα droid ή ένας άλλος εχθρός να σας πλησιάσουν από το πλάι ή από πίσω και να σας πυροβολούν. Σε σχέση με το Horizon Call of the Mountain, θα έλεγα πως ένιωσα πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης εδώ – για τον ίδιο λόγο σας προτείνω να το παίξετε σε κλίμακα μικρού δωματίου. Βέβαια όλα αυτά αυξάνουν το βαθμό δυσκολίας. Το παιχνίδι δε θα το χαρακτήριζα δύσκολο, αλλά σίγουρα όχι και βολτούλα. Στο normal η δυσκολία είναι ιδιαίτερα μεγάλη και να περιμένετε πως θα πεθάνετε αρκετές φορές. Καθώς μιλάμε για VR τίτλο βεβαίως, επαναφέρεστε πάντα λίγο πριν το σημείο όπου πεθάνατε, αλλά και πάλι η ένταση είναι υπαρκτή και απολαυστική.



Όπως κάθε VR game, έτσι και το Tales from the Galaxy's Edge προσφέρει πληθώρα επιλογών για τους άπειρους παίκτες, αλλά και για τους έμπειρους. Ετσι, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μόνο teleporting, με τις VR παρωπίδες για αποφυγή ναυτίας, αλλά από την άλλη μπορείτε να έχετε ελεύθερη κίνηση. Μόνο αρνητικό του τελευταίου είναι πως ακόμη και στην ελεύθερη κίνηση το teleporting χρησιμοποιείται για την πρόσβαση σε δύσβατα σημεία. Καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα για πηδήματα, όταν είναι να ανεβείτε σκαλοπάτια ή μικρά βράχια ή να πέσετε σε χαμηλότερο επίπεδο, αυτό στην ουσία γίνεται με teleporting. Αυτό που ενοχλεί εδώ είναι πως για να κάνετε teleporting κρατάτε προς τα κάτω το δεξί μοχλό στοχεύετε το σημείο που θέλετε να φτάσετε και το αφήνετε. Αλλά καθώς ο δεξιός μοχλός επίσης χρησιμοποιείται για να γυρίζετε την κάμερα, πολλές φορές αυτά τα δύο μπλέκονται με περίεργο αποτέλεσμα. Ευτυχώς δεν προκαλείται κάποιο πρόβημα στο gameplay, αλλά θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετική υλοποίηση.

Στη διάθεσή σας έχετε και ένα hoverpack α λα bounty hunter, με το οποίο μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε ακόμη υψηλότερα σημεία. Στην αρχή, και καθώς διαθέτετε το απλό hoverpack, μπορείτε απλά να ανεβείτε και να κατεβείτε, αργότερα όμως είτε μέσω αποστολής είτε μέσω αγοράς από το κατάστημα του Mubo, μπορείτε να το αναβαθμίσετε αποκτώντας δυνατότητα να ίπτασθε περιορισμένα στο χώρο. Τέλος σημαντικό βοήθημα είναι το all-kit εργαλείο. Με αυτό μπορείτε να ανοίξετε σεντούκια, να ξεβιδώσετε κουτιά ή πανελς και να χρησιμοποιήσετε το εργλαείο ως παροχέα ηλεκτρισμού για να ανοίξετε πόρτες ή να επιδιορθώσετε τα droid σας.

Εκτός από τα παραπάνω, στις ιστορίες του Seezelslak μεταμορφώνεστε σε assassin droid IG-88 (γνωστό από το Επεισόδιο 5), αλλά και σε Jedi. Τόσο το πρώτο όσο βέβαια και το δεύτερο είναι μοναδικές εμπειρίες. Σαν IG-88 σας εμφανίζονται πληροφορίες στην οθόνη, ενώ έχετε στην διάθεσή σας τα πυροβόλα όπλα του droid και μάλιστα έχετε και τη δυνατότητα κατατρόπωσης πολλαπλών εχθρών. Σαν Jedi knight εννοείται πως έχετε στην διάθεσή σας φωτόσπαθο, καθώς και δυνατότητα ανύψωσης και μεταφοράς αντικειμένων με τη χρήση της Δύναμης. Να σημειώσω πως η βασική ιστόρια της Jedi ιππότη είναι αρκετά σκοτεινή, καθώς έχει να κάνει με την υπερβολικά δυνατή επιρροή της σκοτεινής πλευράς. Αν και θα μπορούσε να είναι πιο ευχάριστη η εμπειρία σαν Jedi, είναι εντυπωσιακό καθώς σας βάζει πραγματικά στο ρόλο ενός Jedi ιππότη που φλερτάρει με τη σκοτεινή πλευρά της Δύναμης και αντιμετωπίζει όλα τα συμπτώματα αυτού του γεγονότος.



Να σημειώσω πως συνάντησα ορισμένα bugs, τα οποία ευτυχώς δε χαλάνε την εμπειρία. Το πιο βασικό είναι όταν πάγωσε ο Seezelslak λίγο πριν μου πει την ιστορία του Jedi. Με επανεκκίνηση του παιχνιδιού από το μενού του το πρόβλημα ξεπεράστηκε χωρίς να χρειαστεί να παίξω κάτι παραπάνω. Επιπλέον κάθε φορά που πεθαίνετε επανέρχεστε με τα όπλα να είναι κολλημένα πάνω σας χωρίς να χρειάζεται να πατάτε τις σκανδάλες. Αν όμως πατήσετε έστω και μία φορά τις σκανδάλες, επανέρχεται η κατάσταση όπως περιγράφηκε παραπάνω (συνεχές πάτημα R1 για κράτημα όπλου).

Δεν έχω παίξει την αρχική έκδοση στο Meta Quest, αλλά το παιχνίδι στο PSVR2 είναι εντυπωσιακό οπτικά. Μπορείτε πραγματικά να νιώσετε πώς είναι να είστε μέσα στις καντίνες ή σκάφη που βλέπουμε σε ταινίες και σειρές, ενώ και η περιήγηση στον Batuu ή στα αρχαία των Jedi είναι απολαυστική. Πολύ ωραία χρώματα στα φυτά και τα βράχια, αρκετά όμορφες υφές και πολύ καλές λεπτομέρειες στους εχθρούς. Βρίσκετε τον εαυτό σας να περιεργάζεται τα διάφορα πλάσματα ή droids από κοντά νιώθοντας επιτέλους πως βρίσκεστε στον κόσμο του Star Wars. Μην περιμένετε, βέβαια, επίπεδο φωτεινότητας ή καθαρότητας χρώματος όπως στο Horizon Call of the Mountain, αλλά με εξαίρεση κάποιους ουρανούς όπου τα αστέρια εμφανίζονται θολά, όλα τα άλλα κυμαίνονται σε υψηλό επίπεδο απεικόνισης. Να σημειώσω πως το παιχνίδι υποστηρίζει foveated rendering, αλλά δε νομίζω πως υποστηρίζει υποβοήθηση στόχευσης μέσω αναγνώρισης ματιών, καθώς ο επιτυχής πυροβολισμός των εχθρών είναι μια πρόκληση.

Ο ήχος επίσης είναι καταπληκτικός. Από την μία έχουμε άψογο voice acting των χαρακτήρων όπως ο Seezelslak, ο Dok Andor και ο C3PO. Δεν υπάρχει χαρακτήρας, πρωτεύων ή δευτερεύων, που να μην απολαμβάνει εξαιρετικής ερμηνείας από τον αντίστοιχο ηθοποιό. Από την άλλη, δε θα μπορούσε ένα παιχνίδι Star Wars να μη χαρακτηρίζεται από εξαιρετικό 3D ήχο. Έτσι και εδώ, τα διαστημόπλοια, τα blasters, τα φωτόσπαθα εντυπωσιάζουν με τα εφέ τους. Ευχάριστο plus είναι και το τζουκ μποξ στην καντίνα του Seezelslak με ωραία ηλεκτρονικά κομμάτια που θυμίζουν ταινίες Star Wars.



Εκεί που σας κερδίζει ο τίτλος είναι στο immersion. Για τους φαν του Star Wars (όπως ο γράφων) είναι ένα λούνα παρκ. Γίνεστε relic hunter, assassin droid, Stormtrooper, Jedi ιππότης και ότι άλλο θέλετε. Κάθε μία από τις αποστολές χαρακτηρίζεται από ελευθερία κινήσεων, όμορφα περιβάλλοντα και ρεαλιστικές μάχες. Πραγματικά το παιχνίδι σας κάνει να νιώθετε σα να βρίσκεστε εκεί, διαφημίζοντας με τον καλύτερο τρόπο το VR gaming. Η αίσθηση βάθους και ύψους είναι εξαιρετικά επιτυχής, με τους stormtroopers να είναι περίπου στο ύψος σας, τον Yoda όπως τον φαντάζεστε, ενώ ο Seezelslak είναι δίμετρη ντουλάπα. Θα ήταν επιθυμητό βέβαια να υπήρχε περισσότερη αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Δυστυχώς δε μπορείτε ούτε να αγγίξετε φυτά ή χαρακτήρες αλλά ούτε και να περιεργαστείτε οτιδήποτε σας κινήσει την περιέργεια. Ύπάρχουν διάφορες ρυθμίσεις στον χειρισμό με τις οποίες μπορείτε να πειραματιστείτε. Βέβαια δε μπορείτε να αλλάξετε το βασικό μοτίβο χειρισμού, αλλά μπορείτε να προσαρμόσετε την ταχύτητα του χαρακτήρα σας, το πώς αυτός κινείται (με βάση το κεφάλι ή με βάση την κατεύθυνση των χεριών) κτλ. Σε γενικές γραμμές το παιχνίδι έχει εύκολο χειρισμό, αν και θεωρώ πως το πρώτο τέταρτο είναι απαραίτητο για την εξοικείωση μαζί του.

Το Star Wars: Tales from the Galaxy's Edge - Enhanced Edition είναι ένα φανταστικό VR παιχνίδι. Εκμεταλλευόμενο τις νέες τεχνολογίες του PSVR2, προσφέρει 10+ ώρες διασκέδασης, παρά τα διάφορα μικρά αρνητικά του. Είτε λατρεύετε το Star Wars, είτε όχι, ετοιμαστείτε για ένα απολαυστικό ταξίδι στο σύμπαν που δημιούργησε ο George Lucas.

  • Ωραία γραφικά
  • Κορυφαίος ήχος και μουσική
  • Blasters blasters blasters (αλλά και φωτόσπαθα)
  • Είναι Star Wars
  • Εξαιρετικό immersion
  • Σωστό επίπεδο δυσκολίας
  • Υπερβολικά γραμμικό
  • Κάπως αφελές σενάριο
  • Υβριδικός χειρισμός (τηλεμεταφορά και ελεύθερη κίνηση)
  • Κάποια μικρά bugs (μέχρι να διορθωθούν)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PSVR2 (PS5)
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:ILMxLab
ΕΚΔΟΣΗ:Disney



Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.

*Ακολουθήστε το troleatzisgames στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !