Online Screen Recorder

The Pale Beyond review

0

Από τί χαρακτηρίζεται ένας καλός ηγέτης; Από κατανόηση, έλεγχο ή δύναμη της θέλησης; Αυτή είναι μία από τις ερωτήσεις που καλείστε να απαντήσετε στο The Pale Beyond, ένα ταξίδι επιβίωσης που μας δίνει η Bellular Studios, The Pale Beyond. Συνδυάζοντας στοιχεία διήγησης με διαχείριση πόρων και επιβίωσης, το παιχνίδι προσφέρει μια μοναδική εμπειρία, θυμίζοντας κάτι από Frostpunk και This World of Mine σε καράβι, αλλά με πολύ πιο απλή διαχείριση.

Η έκφραση «beyond the pale» χρησιμοποιείται για να εκφράσει απαράδεκτη συμπεριφορά που ξεπερνάει τα όρια. Το κατά πόσο αυτή η έκφραση ισχύει στο παιχνίδι φαίνεται στην πορεία. Είστε ο Robin Shaw, τη βασική βιογραφία του οποίου διαλέγετε εσείς (πχ είστε άτομο της στεριάς ή της θάλασσας, έχετε ρίξει ποτέ με όπλο, έχετε σκοτώσει κανέναν ή μήπως είστε παντρεμένος;). Μετά από μια σύντομη συνέντευξη με τον μυστηριώδη καπετάνιο του Temperance, προσλαμβάνεστε ως ύπαρχος του πλοίου για μια ασυνήθιστη αποστολή. Πέντε χρόνια πριν, το αδελφό πλοίο Viscount, σε αναζήτηση για τον απόλυτο μαγνητικό Νότο, χάθηκε. Στόχος σας είναι να μάθετε τι συνέβη στο Viscount και -γιατί όχι- να φέρετε εις πέρας την αποστολή στην οποία εκείνο απέτυχε.

Ξεκινάτε το ταξίδι με τις καλύτερες διαθέσεις, παραβλέποντας τις ιδιαιτερότητες του πληρώματος, που κάθε άλλο παρά έμπειρο ναυτικοί ή έτοιμοι για διάσωση δείχνουν. Ωστόσο, παρόλη την αισιοδοξία, όταν το πλοίο «κολλάει» στον πάγο, ο καπετάνιος αγνοείται και βρίσκεστε χιλιόμετρα μακριά από τον πολιτισμό, το βάρος της επιβίωσης όλων πέφτει βαρύ στους ώμους σας. Ως ο επόμενος στην ιεραρχία, αναγκάζεστε να πάρετε αποφάσεις ζωής ή θανάτου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να ισορροπήσετε τις λιγοστές προμήθειες και να διαχειριστείτε απείθαρχους ή φοβισμένους ναύτες. Είστε έτοιμοι να αναλάβετε την ευθύνη δεκάδων ζωών; Θα καταφέρετε να επιβιώσετε τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής; Θα κερδίσετε τη συμπάθεια των ναυτών ή θα είναι οι πρώτοι που θα σας κατηγορήσουν για ανεπάρκεια; Και στο κάτω κάτω, τι ήταν αυτό που το αδελφό πλοίο έκανε λάθος σε βαθμό που του κόστισε την επιστροφή του;



Το παιχνίδι εξελίσσεται μέσα από γύρους, με τον κάθε γύρο να διαρκεί μία εβδομάδα. Κάθε εβδομάδα αναθέτετε εργασίες σε διαθέσιμα άτομα, αρκεί να είναι σε καλή φυσική κατάσταση και να μην εργάζονται ήδη σε άλλο πόστο. Τα στοιχεία που πρέπει να προσέχετε είναι η ευπρέπεια (decorum) -το ηθικό ουσιαστικά- το φαγητό και η θέρμανση. Χάνετε όταν η ευπρέπεια πέσει στο μηδέν ή αν πεθάνουν όλοι. Το παράδοξο εδώ είναι πως μπορείτε να χάσετε λόγω μηδενικής ευπρέπειας για πάνω από μία εβδομάδα, ακόμα και αν είναι όλοι υγιείς, με αρκετό φαγητό και θέρμανση. Όσο δυσαρεστημένοι κι αν είναι, αυτό είναι λίγο υπερβολικό και άδικο, όμως μπορείτε να απενεργοποιήσετε την ήττα σε αυτήν την περίπτωση, και να συνεχίσετε το παιχνίδι δίνοντας περισσότερη προσοχή στην ιστορία παρά στο να τα κάνετε όλα σωστά για όλους. Αν δεν μπορείτε να βρείτε την ελάχιστα απαραίτητη ποσότητα φαγητού, το πλήρωμα φτάνει σε κατάσταση υποσιτισμού, ο οποίος οδηγεί σε σκορβούτο και τελικά σε θάνατο. Ευτυχώς, ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει έναν αριθμό ατόμων μέσα σε μια εβδομάδα, οπότε με απλούς υπολογισμούς βλέπετε πόσα άτομα θα έχετε διαθέσιμα για εργασία την επόμενη εβδομάδα και πόσοι θα μείνουν εκτός. Όσο περνούν οι εβδομάδες, η εποχή αλλάζει και οι θερμοκρασίες αυξομειώνονται.

Όσο δυναμώνει το κρύο τόσο πιο δυνατά πρέπει να καίει η μηχανή, η οποία τότε με τη σειρά της καταναλώνει περισσότερους πόρους. Αν η θέρμανση δεν αρκεί, τότε το πλήρωμα αρχικά κρυώνει και στη συνέχεια παθαίνει κρυοπαγήματα, που αν δεν φροντίσετε οδηγούν στο θάνατο. Τέλος, έχουμε τη διαχείριση των σκύλων, που είναι απαραίτητη για τις πολύτιμες αποστολές εξερεύνησης και κυνηγιού, είτε για φαγητό και πόρους είτε για επιστημονικούς σκοπούς. Οι σκύλοι χρειάζονται για τα έλκηθρα και την εξερεύνηση στις πλησιέστερες περιοχές, δηλαδή τα κουτάκια στον μικρό χάρτη κοντά στο καράβι που δεν ξέρετε τί κρύβουν (κυνήγι, έρευνα ή υλικά για φωτιά). Παρόλο που υπάρχει μοτίβο γύρω από το τί περιέχουν αυτά τα κουτάκια, τις πρώτες φορές που παίζετε δεν γνωρίζετε τί κρύβουν, με αποτέλεσμα να μην ξέρετε πού να στείλετε τους εξερευνητές σας με σκοπό να καλύψετε συγκεκριμένες ανάγκες. Μπορεί να «καίγεστε» για φαγητό και να πέσετε σε ξύλα ή το αντίστροφο. Είναι αρκετά αυτά που πρέπει να έχετε κατά νου για την επιβίωση όλων, όμως το δυσκολότερο και πιο ασταθές παραμένει το decorum.



Το ξεκίνημα κάθε εβδομάδας σας βρίσκει στο γραφείο σας (ή έστω τον χώρο που αποκαλείτε «γραφείο») για την απαραίτητη ενημέρωση. Μέλη του πληρώματος καταφθάνουν για να αναφέρουν προβλήματα και δυσκολίες ή να ζητήσουν χάρες, όπως την ανάγκη για περισσότερα άτομα σε συγκεκριμένες θέσεις, να μετακινηθούν πιο κοντά στη φωτιά ή να αλλάξουν δωμάτιο. Άλλοι αντιμετωπίζουν πιο προσωπικά θέματα που τα ομολογούν μόνο αν έχετε κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και μόνο αν τους μιλήσετε από κοντά. Οι αποφάσεις που παίρνετε σε αυτές τις περιπτώσεις επηρεάζουν καταστάσεις της επόμενης εβδομάδας. Έτσι, αν δεχτείτε να στείλετε περισσότερα άτομα να βοηθήσουν με τη θέρμανση, χάνετε άτομα από το φαγητό, την εξερεύνηση ή τις επισκευές. Αν δεχτείτε έξτρα άτομα στο καράβι, από τη μία θα έχετε περισσότερα χέρια για βοήθεια, από την άλλη προκύπτουν περισσότερα στόματα να θρέψετε. Θα τρέξετε στο λεβητοστάσιο για να προλάβετε μια έκρηξη ή θα πάτε προς τα εκεί με τρόπο για να μην τρομάξετε τους άλλους; Θα κρατήσετε φαγητό που μπορεί να προκαλέσει σκορβούτο ή θα το πετάξετε με κίνδυνο να μην φτάσει για όλους; Δράση-αντίδραση που συνεχίζεται μέχρι το τέλος του παιχνιδιού, κρατώντας το ενδιαφέρον.

Έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τους περισσότερους συνταξιδιώτες σας, επιλέγοντας τί τους ρωτάτε/απαντάτε, επηρεάζοντας το κατά πόσο σας συμπαθούν (αυτή η παράμετρος είναι σημαντικότερη για το φινάλε από όσο το παιχνίδι αφήνει να εννοηθεί). Αν δείξετε ότι νοιάζεστε για την ποιότητα ζωής των σκύλων που σέρνουν τα έλκηθρα, τότε το άτομο που είναι υπεύθυνο για αυτούς θα το εκτιμήσει. Αν αγνοήσετε τυχόν καβγάδες, αυτοί μπορεί να γυρίσουν «μπούμερανγκ». Μέσω καλογραμμένων διαλόγων, όσο κι αν βρίσκετε αδιάφορα ορισμένα άτομα, εβδομάδα με την εβδομάδα φτάνετε να νοιάζεστε για τις ζωές όλων τους.

Η πρόοδός σας αποθηκεύεται αυτόματα κάθε εβδομάδα, με τις επιλογές να σχηματίζουν ένα «δέντρο» στην ιστορία. Δεν υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης κατά βούληση, με αποτέλεσμα να επιλέγετε να συνεχίσετε από ένα προηγούμενο σημείο όταν χάνετε. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε επανάληψη διαλόγων σε σημεία κλειδιά, όπου κάνετε επανειλημμένα κλικ μέχρι να φτάσετε στην επόμενη διακλάδωση της ιστορίας. Η εμφάνιση ολόκληρης της πρότασης κατά τους διαλόγους γίνεται με ένα κλικ του ποντικιού ή πατώντας το enter, που σημαίνει πως αν πατήσετε παραπάνω φορές κατά λάθος θα επιλέξετε επίσης και μια κατά λάθος απάντηση. Αν σκεφτείτε πως οι απαντήσεις πολλές φορές έρχονται με συνέπειες (πχ χάνετε αφοσίωση ή προκαλείτε δυσαρέσκεια), τότε καλύτερα να κάνετε ένα-ένα τα κλικ προσεκτικά, αντί να ρισκάρετε λάθος επιλογές με το enter.



Τα σχεδιασμένα στο χέρι γραφικά απαλύνουν κάπως τον ρεαλισμό και την τραγικότητα της κατάστασης που βιώνουν οι ήρωες, με κάποια σημεία να φτάνουν τα όρια του παραμυθιού. Το μεγαλύτερο μέρος του οπτικού συνόλου αφορά πάγους, νερό, τα καταστρώματα και τα πορτρέτα των χαρακτήρων. Σχεδιαστικές λεπτομέρειες μαρτυρούν πληροφορίες που δεν αναφέρονται ποτέ, όπως τα ρούχα που φοράει ο καθένας και η έκφρασή τους. Η απλότητα των γραφικών θυμίζει εποχές που δεν χρειάζονταν στιλιστικές υπερβολές για να περάσει το νόημα της ιστορίας. Όσον αφορά τον ήχο, τα πράγματα είναι πολύ πιο ήσυχα από όσο θα μπορούσαν. Οι ομιλίες απουσιάζουν, με βασικά ηχητικά εφέ να κάνουν την εμφάνισή τους όταν αυτό είναι άκρως απαραίτητο, όπως πχ το κουδουνάκι για φαγητό, ο μετρονόμος ή ο άνεμος. Όταν εμφανίζεται, η απαλή μελωδία με πιάνο είναι ιδανική, όμως συνήθως κρατάει για λίγο, αφού περνάτε το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού σε απόλυτη ησυχία.

To Pale Beyond είναι μια ωραία ιστορία επιβίωσης στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής, με διάρκεια πάνω από 10 ώρες και replayability που αυξάνεται όσο προχωράτε και αφού το ολοκληρώσετε. Η ανάγκη για επιβίωση ξεπερνάει τα όρια του καραβιού και εξελίσσεται μαζί με το περιβάλλον και το πλήρωμά του, χωρίς να μένει ποτέ στάσιμη. Ασχοληθείτε αν ψάχνετε μια περιπέτεια που συνδυάζει ιστορία, επιβίωση και διαχείριση πόρων.

  • Νοιάζεσαι για το πλήρωμα
  • Καλοσχεδιασμένα, ρεαλιστικά γραφικά
  • Ουσιαστικές και δύσκολες επιλογές
  • Επιτυχημένος συνδυασμός ιστορίας και επιβίωσης
  • Ενδιαφέρουσα πλοκή με πολλαπλά φινάλε…
  • …αλλά και αναπάντητα ερωτήματα
  • Το enter/κλικ για κάθε γραμμή διαλόγου
  • Κάποια μη ρεαλιστικά στοιχεία
  • Επαναλαμβανόμενοι διάλογοι όταν χάνεις
  • Τυχαία εξερεύνηση για βασικούς πόρους
  • Περιορισμένος ηχητικός τομέας
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Bellular Games
ΕΚΔΟΣΗ:Fellow Traveller



Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.

*Ακολουθήστε το troleatzisgames στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !