Εκτός και, αν έχετε ένα από αυτά τα φοβερά αδιάβροχα smartphones, όπως το LG G6 ή το Samsung Galaxy S8. Είναι αλήθεια ότι όλο και περισσότεροι κατασκευαστές κινητών συσκευών έχουν κινηθεί προς αδιάβροχα σχέδια το τελευταίο έτος ή δύο, και αυτή η τάση φαίνεται να μην επιβραδύνεται. Ακόμα, δεν έχουμε όλοι την πολυτέλεια ενός αδιάβροχου τηλεφώνου και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταφύγουμε σε άλλες μεθόδους.
Τι κάνουμε λοιπόν αν το smartphone μας έκανε μια απροσδόκητη βουτιά στο νερό; Ας ξεκινήσουμε λέγοντάς σας ότι η επαναλειτουργία ενός τηλεφώνου που έπεσε στο νερό είναι 50-50. Τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η συσκευή θα σωθεί πραγματικά. Συνήθως η καλύτερη λύση είναι απενργοποίηση του κινητού και η επίσκεψη σε έναν τεχνικό ή ένα πιστοποιημένο κέντρο ελέγχου. Βέβαια αν δεν υπάρχει άμεσα η δυνατότητα επίσκεψης σε τεχνικό ή πολύ απλά θέλετε (όπως εγώ) να δοκιμάσετε μόνοι σας να το επιδιορθώσετε τότε πάρτε το ρίσκο και ξεκινήστε με μερικές συμβουλές.
Με τη βοήθεια των παρακάτω συμβουλών, επιδιώκουμε να αυξήσουμε την πιθανότητα το τηλέφωνό σας να τα καταφέρει μέσω μιας τέτοιας καταστροφής. Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε.
Με τη βοήθεια των παρακάτω συμβουλών, επιδιώκουμε να αυξήσουμε την πιθανότητα το τηλέφωνό σας να τα καταφέρει μέσω μιας τέτοιας καταστροφής. Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε.
Βγάλτε το έξω (από το νερό) και σιγουρευτείτε ότι είναι κλειστό!
Ξέρω ότι είναι δύσκολο να αντιδράς γρήγορα όταν συμβαίνει ένα τέτοιο καταστροφικό γεγονός, αλλά πρέπει να είσαστε ταχύτατοι! Όσο περισσότερο παραμένει η συσκευή σας μέσα στο νερό, τόσο χαμηλότερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης. Θα πρέπει να βάλετε το χέρι σας εκεί και να βγάλετε το τηλέφωνο από το νερό αμέσως. Ναι ... ακόμα κι αν είναι στην τουαλέτα!
Αφού το τηλέφωνο είναι έξω από το νερό, βεβαιωθείτε ότι είναι μακριά από την υγρασία (σκουπίστε γρήγορα τα χέρια σας) και παραμένει έτσι. Ακόμα κι αν φαίνεται εντάξει... είναι σημαντικό να το κλείσετε. Αν το τηλέφωνο εξακολουθεί να είναι ενεργοποιημένο, απλώς τον απενεργοποιήστε ή αφαιρέστε την μπαταρία αν μπορείτε. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το σε ασφαλές μέρος, κατά προτίμηση σε επίπεδη επιφάνεια πάνω από μερικές χαρτοπετσέτες.
α καλά νέα είναι ότι ακόμη και τα μη αδιάβροχα τηλέφωνα αυτές τις μέρες είναι γενικά τουλάχιστον λίγο πιο ανθεκτικά στο νερό από τα τηλέφωνα από τα προηγούμενα χρόνια, και έτσι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε - όπως και δεν πρέπει να κάνετε - ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να επιζήσει.
Τι να μην κάνετε αφού έπεσε το τηλέφωνό σας σε νερό
Οι παρακάτω ενέργειες μπορεί να σημαίνουν τη διαφορά μεταξύ ενός χαλασμένου τηλεφώνου ή μιας ιστορίας επιβίωσης. Πρέπει να προσέχετε τι κάνετε. Πριν περάσουμε στην εξεύρεση λύσης, ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε σημαντικές αποτυχίες που θα μπορούσατε να προκαλέσετε πάνω στον πανικό σας.
Μην ενεργοποιείτε το τηλέφωνο, όπως αναφέρθηκε ήδη. Τα ηλεκτρικά εξαρτήματα δεν παίζουν καλά με νερό όταν λειτουργούν.
Μην το συνδέετε στην φόρτιση ή στον υπολογιστή! Για τον ίδιο λόγο.
Μην πιέζετε κανένα πλήκτρο. Αυτό μπορεί να ωθήσει περισσότερο νερό στο τηλέφωνο. Είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να πειράξετε το τηλέφωνο όσο το δυνατόν λιγότερο.
Μην τινάζετε τη συσκευή (δεν θα φύγει το νερό από μέσα). Αυτό θα μπορούσε επίσης να ωθήσει το νερό σε βαθύτερες περιοχές του τηλεφώνου. Προσπαθήστε ιδιαίτερα να αποφύγετε τα στεγνωτήρια - όχι μόνο λόγω του μέρους εμφυσήσεως, αλλά και λόγω του επόμενου σημείου.
Μην εφαρμόζετε θερμότητα στο τηλέφωνο. Θυμηθείτε ότι η υπερβολική ζέστη μπορεί επίσης να βλάψει το τηλέφωνο Δεν θέλετε να προσθέσετε περισσότερες ζημιές!
Μην μετακινείτε το τηλέφωνο. Για τον ίδιο λόγο δεν θέλετε το νερό να κινείται μέσα στο τηλέφωνο.
Αποσυναρμολογήστε το τηλέφωνο που έχει υποστεί ζημιά στο νερό
Μην κάνετε λάθος με αυτό το βήμα δεν εννοώ "αποσυναρμολογήστε ολόκληρο το τηλέφωνο"! Αυτό που εννοώ είναι ότι πρέπει να καταργήσετε όλα όσα είναι αφαιρούμενα από το χρήστη. Αν το πίσω κάλυμμα είναι αφαιρούμενο, αφαιρέστε το. Ομοίως, προσπαθήστε να αφαιρέσετε την μπαταρία (αν μπορείτε), την κάρτα SIM και την κάρτα SD. Τοποθετήστε τα όλα έξω σε μια πετσέτα χαρτιού.
Τώρα, εάν είστε έμπειρος τεχνολόγος ειδικός και γνωρίζετε τα μέσα και τα έξω ενός τηλεφώνου και δεν σας πειράζει να διακυβεύσετε την εγγύησή σας, μπορείτε να προχωρήσετε και να αφαιρέσετε ολόκληρο το τηλέφωνο. Θα μπορούσε να βοηθήσει στο να στεγνώσει κάθε κομμάτι γρηγορότερα. Απλά προσέξτε, αν δεν ξέρετε τι κάνετε αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη.
Προσπαθήστε να στεγνώσετε το εξωτερικό με ρολό κουζίνας
Πρώτα πρέπει να προσπαθήσουμε να απαλλαγούμε από το σύνολο της περίσσειας νερού που βρίσκεται στο εξωτερικό του τηλεφώνου μας. Χρησιμοποιήστε ρολό κουζίνας για να στεγνώσει κάθε στοιχείο. Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν τρίβετε τις επιφάνειες του τηλεφώνου πάρα πολύ. Αφαιρέστε απαλά το νερό, χωρίς να μετακινείτε τα πράγματα πολύ.
Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε μια ηλεκτρική σκούπα
Φυσικά, υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν έχει πρόσβαση η χαρτοπετσέτα. Κι ενώ σας είπαμε να μην φυσήξετε τίποτα στο τηλέφωνο, δεν σας είπαμε να μην αναρροφήσετε το νερό. Στην πραγματικότητα, μια ηλεκτρική σκούπα μπορεί να απορροφά μικρά κομμάτια νερού από το τηλέφωνο χωρίς υπερβολικό κίνδυνο. Απλά βεβαιωθείτε ότι η αναρρόφηση δεν κάνει το τηλέφωνο να κινείται υπερβολικά. Α, και προσπαθήστε να μην χρησιμοποιήσετε μία τεράστια ή δυνατή σκούπα!
Ώρα να στεγνώσει
Το πιο δύσκολο κομμάτι έρχεται, επειδή περιλαμβάνει την παραμονή του τηλεφώνου ανέγγιχτο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το smartphone σας! Αν έχετε άλλο τηλέφωνο που μπορείτε να δανειστείτε, βεβαιωθείτε ότι η κάρτα SIM έχει στεγνώσει τελείως και τοποθετήστε την στο εφερδικό τηλέφωνο. Διαφορετικά, απλώς καταφύγετε σε σήματα καπνού, δημόσια τηλέφωνα και όλα αυτά τα αρχαϊκά πράγματα.
Πώς στεγνώνετε το τηλέφωνό σας; Θα μπορούσατε να αφήσετε το τηλέφωνο πάνω σε μια στεγνή επιφάνεια ή μέσα σε ένα συρτάρι, αλλά μερικοί άνθρωποι θέλουν να του παρέχουν λίγη βοήθεια. Η ιδέα είναι να τεθεί σε ένα περιβάλλον που θα διευκολύνει τη διαδικασία ξήρανσης. Μια πολύ συνηθισμένη πρακτική είναι να τοποθετήσετε το τηλέφωνο σε μια τσάντα γεμάτη ρύζι και αφήστε το να ξεκουραστεί εκεί για τουλάχιστον 24 ώρες ή αν έχετε υπομονή 2 έως 3 ημέρες.
Αλλά γιατί το ρύζι; Κυρίως επειδή είναι κάτι άμεσα διαθέσιμο στα περισσότερα σπίτια. Η ιδέα είναι ότι το ρύζι είναι πολύ καλό στην απορρόφηση της υγρασίας στον αέρα, κάνοντας το περιβάλλον του τηλεφώνου πιο ξηρό και βοηθώντας έτσι να στεγνώσει η συσκευή. Αλλά υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να είναι καλύτερες. Μεταξύ των καλύτερων επιλογών είναι τα πακέτα πυριτικού πήγματος, τα οποία είναι εκείνα τα πακέτα που συχνά βρίσκετε στα παπούτσια ή στα κουτιά ηλεκτρονικών ειδών (και δεν μπορείτε να φάτε). Απλά αυτά μπορεί να μην τα έχουμε δίπλα μας εκείνη την στιγμή.
Η στιγμή της αλήθειας
Έτσι κάνατε όσα μπορούσατε και λίγες μέρες πέρασαν. Ήρθε η ώρα να διαπιστώσετε εάν όλες οι προσπάθειές σας απέδωσαν. Βγάλτε το τηλέφωνο από όπου και αν το αφήσατε και τα βάλτε όλα όσα βγάλατε από την συσκευή. Στη συνέχεια, συνδέστε το τηλέφωνο και προσπαθήστε να το ενεργοποιήσετε. Εάν λειτουργεί, τα έχετε καταφέρει! Μείνετε στην επιφυλακή για οποιαδήποτε περίεργη συμπεριφορά, όμως. Τουλάχιστον για λίγες μέρες, καθώς κάτι μπορεί να συμβεί ακόμα. Επίσης, ελέγξτε όλα τα εξαρτήματα. Πραγματοποιήστε μια κλήση για να δείτε εάν το μικρόφωνο και το ακουστικό λειτουργούν, ελέγξτε το ηχείο κλπ.
Τώρα, εάν το τηλέφωνο δεν λειτουργεί, ήρθε η ώρα να αποδεχθείτε την ήττα και να το πάμε σε έναν επαγγελματία και να δούμε αν μπορεί να σωθεί.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.