Online Screen Recorder

Subnautica Below Zero review

0
Τρία χρόνια μετά το επιτυχημένο Subnautica, η Unknown Worlds μας φέρνει τη συνέχειά του. Διατηρώντας όλα όσα λατρέψαμε στον πρώτο τίτλο και βελτιώνοντας ορισμένα αδύναμα σημεία, το Subnautica: Below Zero προσφέρει δεκάδες ώρες παιχνιδιού στους λάτρεις της εξερεύνησης.

Η ιστορία εξελίσσεται στον ίδιο πλανήτη 4546B, λίγο καιρό μετά τα γεγονότα του πρώτου Subnautica. Η Alterra Corporation έχει πλέον ιδρύσει βάση εκεί, με σκοπό την έρευνα του πλανήτη. Όταν η Sam, μία εκ των ερευνητών, πεθαίνει μυστηριωδώς, η αδερφή της, Robin, αποφασίζει να μεταβεί στον πλέον έρημο(;) πλανήτη για να εξακριβώσει το τί πραγματικά συνέβη. Ως Robin, καλείστε να μάθετε την αλήθεια, ανακαλύπτοντας παράλληλα τα μυστικά του πλανήτη 4546B.

Έχετε να επιλέξετε μεταξύ τεσσάρων mode: Survival (δίνοντας προσοχή σε οξυγόνο, φαγητό, νερό, ζωή και θερμοκρασία), Freedom (όπως το Survival, αλλά χωρίς την ανάγκη για φαγητό και νερό), Hardcore (μία ζωή, χωρίς ειδοποιήσεις για χαμηλό οξυγόνο), και Creative (όπου η κεντρική ιστορία και ο θάνατος απουσιάζουν). Το Survival απευθύνεται στους πιο έμπειρους ή όσους προτιμούν τα δύσκολα, το Freedom είναι μια καλή επιλογή για όσους δε θέλουν να ανησυχούν υπερβολικά για θέματα επιβίωσης, ενώ το Creative είναι το ακριβώς αντίθετο της Hardcore όπου κυρίως χτίζετε χωρίς σκοτούρες.




Εξερευνώντας τις σπηλιές για μέταλλα.

Πριν ξεκινήσετε το παιχνίδι, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στις ρυθμίσεις, ενεργοποιώντας επιλογές όπως το περίγραμμα σε ό,τι προσφέρεται για αλληλεπίδραση, και η παύση της δράσης όταν ανοίγετε το προσωπικό PDA, για να το μελετήσετε με την ησυχία σας, επιλογές που αξίζει να ενεργοποιήσετε αν αναζητάτε μια πιο χαλαρή εμπειρία. Δυστυχώς, παραμένει το ένα και μοναδικό save ανά παιχνίδι, που σημαίνει πως υπάρχει πάντα το ρίσκο να συμβεί κάτι κακό που να οδηγήσει σε επανάληψη από την αρχή (αν και αυτό δεν μου συνέβη ποτέ). Το παιχνίδι δεν καθοδηγεί τον παίκτη όπως o προκάτοχός του, κάτι που πιθανότατα να σας δυσκολέψει αν δεν έχετε παίξει το το πρώτο Subnautica. Αντί να λαμβάνετε σημαντικές πληροφορίες μέσω ασύρματου, αυτή τη φορά ανακαλύπτετε ηχητικές εγγραφές σε PDA που σας οδηγούν στα επόμενα beacon. Η σειρά με την οποία πρέπει να γίνουν πράγματα δεν είναι πάντα ξεκάθαρη, ούτε υπάρχει καθοδήγηση κατά την διάρκεια της κατασκευής της βάσης, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που είναι καλύτερο να προσεγγίσετε το Below Zero ως συνέχεια και όχι ως έναν εντελώς ανεξάρτητο τίτλο.

Όπως και στο πρώτο, περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της περιπέτειας εξερευνώντας τόσο τον βυθό της θάλασσας όσο και χερσαίες τοποθεσίες, επάνω στον παγωμένο πλανήτη. Συλλέγοντας τόσο πετρώματα και μέταλλα όσο και δείγματα της χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη 4546B, βελτιώνετε τον εξοπλισμό σας σταδιακά μέχρι που φτιάχνετε τη δική σας βάση από το μηδέν. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε περισσότερες αναβαθμίσεις και δυνατότητες για εξερεύνηση ακόμη πιο βαθιά στον άγνωστο βυθό, αλλά και την ανακάλυψη εξωγήινων τεχνολογιών. Σταδιακά, αυτό σας οδηγεί σε νέες κατασκευές υποθαλάσσιων και μη οχημάτων κι εξοπλισμού. Ωστόσο, εδώ η δυσκολία εξερεύνησης είναι πιο μεγάλη και κυκλοφορούν περισσότερα επιθετικά τέρατα, που σας βλέπουν σαν ξερολούκουμο κι ανυπομονούν να σας φάνε. Εξαιτίας του ψύχους που επικρατεί, η χερσαία εξερεύνηση πρέπει να γίνεται προσεκτικά, πριν στερέψει η μπάρα θερμοκρασίας και πάθετε υποθερμία. Για να την αποφύγετε, αναζητάτε ζεστά και ασφαλή μέρη, φάτε καυτερά φαγητά, πλησιάστε σε λουλούδια που σας ζεσταίνουν ή θερμοπίδακες, έως ότου φτιάξετε την ισοθερμική στολή, που σας κρατάει ζεστούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, σε διάσπαρτα σημεία της επιφάνειας βρίσκονται μεγάλα κομμάτια πάγου που σας εμποδίζουν να βγείτε στην επιφάνεια για να πάρετε ανάσα. Αν δεν έχετε εμπειρία από το πρώτο παιχνίδι ίσως το βρείτε ενοχλητικό ή κουραστικό, όμως με λίγη υπομονή και τον κατάλληλο εξοπλισμό δεν χρειάζεται να ανεβαίνετε συχνά στην επιφάνεια.

Όσον αφορά τις κατασκευές, κάτι εξαιρετικά πρακτικό είναι η επιλογή εμφάνισης συντομεύσεων για ό,τι θέλετε να κατασκευάσετε ή συλλέξετε. Επιλέγετε ένα εργαλείο από τη λίστα των διαθέσιμων προς κατασκευή και αμέσως εμφανίζονται στην οθόνη όλα όσα χρειάζεται να συλλέξετε ή κατασκευάσετε (τιτάνιο, λίθιο, μπαταρίες, μικροτσίπ κτλ). Η κατασκευή βάσης, αφού πρώτα βρείτε τα αντίστοιχα σχέδια για τη δημιουργία της, είναι εξίσου ψυχαγωγική όσο και η εξερεύνηση του βυθού. Διαλέγετε το σημείο που θέλετε, τον αριθμό των δωματίων, το ρεύμα, ακόμη και τη διακόσμηση (ποιος θα μπορούσε να πει όχι σε ένα ενυδρείο ή έναν κήπο με περιεχόμενο της επιλογής σας, ένα τρομακτικό πόστερ ή μια φωτογραφία γάτας σε κάδρο για το γραφείο;).




Μία βάση στα Crystal Caves.

Το scanner room επιστρέφει για να σας λύνει τα χέρια, εμφανίζοντας επιλεγμένα υλικά στον βυθό. Ωστόσο εδώ έρχεται με bugs, αφού εμφανίζει σημεία με υλικά ενώ δεν υπάρχουν ή πρόκειται να “φυτρώσουν” κάποια στιγμή στο μέλλον. Στο βασικό σας υποθαλάσσιο όχημα, το sea truck, μπορούν πλέον να προσαρτηθούν ένα ή περισσότερα “βαγόνια” (modules) και να το μετατρέψουν σε ένα μικρό τρενάκι που μπορεί να κουβαλάει ακόμη και το prawn suit (μία επανδρωμένη στολή, για εξερεύνηση σε δύσβατα περιβάλλοντα). Σε κάποιο σημείο αποκτάτε τα σχέδια για την κατασκευή του snowfox, του πρώτου μεταφερόμενου και αναβαθμίσιμου οχήματος ξηράς στη σειρά. Αν και όχι τρομερά απαραίτητο για την εξερεύνηση, το hoverbike αυτό διευκολύνει τη μετακίνηση μεταξύ μεγάλων αποστάσεων. Ομολογουμένως, ο χειρισμός του θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο ομαλός, καθώς η μη φυσική ανταπόκρισή του οδηγεί εύκολα εκτός δρόμου.

Το inventory εξακολουθεί να παρέχει αρκετό χώρο αποθήκευσης των υλικών που συλλέγετε, όπως και των απαραίτητων εργαλείων (μαχαίρι, φακός, Seaglide που αυξάνει την υποθαλάσσια ταχύτητά σας κτλ). Τα εργαλεία μπαταρίας έχουν πλέον ένα δείκτη για άμεση παρουσίαση του επιπέδου φόρτισης. Οι πληροφορίες του inventory παραμένουν σχετικά δυσανάγνωστες σε συγκεκριμένα σημεία, με το πλαίσιο περιγραφής να εμφανίζεται επάνω από τα αντικείμενα, δυσκολεύοντας έτσι την περιήγηση σε αυτά. Αυτό θα μπορούσε να είχε διορθωθεί ή έστω να είχε προστεθεί η επιλογή απόκρυψης λεπτομερειών. Ωστόσο, δεν λείπει το χιούμορ από τις περιγραφές, όπως πχ η υπόσχεση της αναβάθμιση της φιάλης οξυγόνου για “πολυτελή και VIP αναπνοή”. Επίσης, η πρόσβαση στα υποθαλάσσια κουτιά παραμένει δύσκολη όπως και πριν, αφού πρέπει να κοιτάτε με συγκεκριμένη γωνία για να τα ανοίξετε ή να τα ονομάσετε.

Στην επιφάνεια του πλανήτη συναντάτε χαριτωμένα ζωάκια που μοιάζουν με πιγκουίνους, κρυμμένα διαμάντια στα οποία αποκτάτε πρόσβαση μόνο μετά την κατασκευή ειδικού τηλεκατευθυνόμενου οχήματος, αλλά και πιο επιθετικά είδη που δεν είναι διατεθειμένα να καθίσουν ήσυχα για να τα σαρώσετε με το σκάνερ σας. Αντίστοιχα, ο βυθός είναι γεμάτος ανεξερεύνητα μέρη, σκοτεινές σπηλιές, χρωματιστά φυτά, πολύτιμα μέταλλα αλλά και σαρκοφάγα ψάρια, όπως είδη που δείχνουν να προέρχονται από διασταύρωση καρχαρία με καλαμάρι. Ένα συγκεκριμένο είδος πανίδας, τα sea monkeys, ξεκινούν ως “αντίπαλοι” στις πρώτες ώρες του παιχνιδιού, κλέβοντας οτιδήποτε κρατάτε στα χέρια σας εκείνη τη στιγμή, όμως καταλήγουν πολύτιμοι βοηθοί σας, προσφέροντάς διάφορα υλικά μόλις σας βλέπουν. Τα sea monkeys καθυστερούν την εξερεύνηση στην αρχή του παιχνιδιού, όπου τα υλικά είναι λιγοστά, ενώ το να τα κυνηγάτε για να ανακτήσετε αυτό που σας έκλεψαν ή να το μαζέψετε από τη φωλιά τους δεν είναι τίποτα παραπάνω από χάσιμο χρόνου (οι φωτοβολίδες βοηθούν στο να τα απωθήσουν, όμως παραμένουν ενοχλητικά). Για καλή σας τύχη, η συμπεριφορά τους αλλάζει λίγες ώρες παιχνιδιού αργότερα, αλλά το ξεκίνημα ενδέχεται να δοκιμάσει την υπομονή σας.




Αντιμετωπίζοντας το αδυσώπητο Ice Worm.

Τα γραφικά είναι βελτιωμένα και πανέμορφα, με τις λεπτομέρειες του βυθού να φαίνονται από απόσταση. Έντονα χρώματα, που αλλάζουν ανάλογα με την ώρα της ημέρας, ζωντανεύουν τον βυθό, η κίνηση των φυτών είναι φυσική, ενώ ναυάγια σκαφών περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Πράσινο νερό σε ολοκόκκινο ουρανό σας παροτρύνει να χτίσετε τη βάση σας σε τέτοιο σημείο ώστε να βλέπετε την ανατολή και τη δύση των πλανητών. Αντίθετα, οι χερσαίες περιοχές, αν και προσθέτουν σε ποικιλία συγκριτικά με το αν είχαμε αποκλειστική εξερεύνηση κάτω από το νερό, είναι σαφώς φτωχότερες σε περιεχόμενο σε σχέση με εκείνες του βυθού. Τα καιρικά φαινόμενα, το ξαφνικό χιόνι, η εναλλαγή ημέρας και νύχτας αναμφισβήτητα προσθέτουν πολλά στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού, όμως οι ολόλευκες τοποθεσίες και οι εγκαταλελειμμένες βάσεις μοιάζουν λίγο πολύ μεταξύ τους. Να σημειώσω επίσης πως κατά την διάρκεια του review στο PS4 συνάντησα διάφορα bugs. Η μουσική, αν και δε φτάνει την ποιότητα του Subnautica, καταφέρνει να σας ταξιδέψει. Τα κομμάτια δεν ποικίλουν τόσο, συχνά η μουσική σταματά εντελώς, όμως τα επίπεδα της μυστηριώδους ατμόσφαιρας παραμένουν σε ικανοποιητικό βαθμό. Τα ηχητικά εφέ κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με του πρώτου παιχνιδιού, με τις φωνές των ηθοποιών στα PDA που βρίσκετε ανά διαστήματα να κρατούν το ενδιαφέρον.

Το Subnautica: Below Zero αποτελεί άξια συνέχεια του εκπληκτικού Subnautica, αν και μοιάζει περισσότερο με ολοκληρωμένο expansion παρά με “Subnautica 2”. Όπως και να 'χει, είναι ένα μοναδικό παιχνίδι επιβίωσης που προσφέρει δεκάδες ώρες περιπέτειας και κατασκευής βάσης, χωρίς όπλα ή “κακούς”. Τιμήστε το οπωσδήποτε, ειδικά αν σας άρεσε το πρώτο.


  • Βελτιωμένες συντομεύσεις
  • Νέα οχήματα που βελτιώνουν την εμπειρία
  • Διάρκεια
  • Ορισμένοι νέοι μηχανισμοί
  • Όμορφα υποθαλάσσια γραφικά
  • Μοναδική εμπειρία υποθαλάσσιας επιβίωσης ανοιχτού κόσμου
  • Λίγες νέες προσθήκες
  • Η χερσαία εξερεύνηση έχει περιθώρια βελτίωσης
  • Πάλι μόνο ένα save
  • Τα sea monkeys (στην αρχή)
  • Ο χειρισμός του snowfox
  • Bugs
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, PS5, Xbox Series X/S, Xbox One, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Unknown Worlds
ΕΚΔΟΣΗ:Unknown Worlds



Πηγη

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο. Γράψτε μας τα σχόλιά σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !