Online Screen Recorder

Evil Genius 2 review

0

Tο Evil Genius κυκλοφόρησε το 2004 και αποτελεί ένα από τα πιο ξεχωριστά παιχνίδια στατηγικής. Σαν άλλος Dr Evil αλλά και χρησιμοποιώντας καρικατούρες σατανικών ιδιοφυίων σαν τους κακούς στις ταινίες James Bond, ο σκοπός του παίκτη είναι -τι άλλο- να κατακτήσει τον κόσμο! Σχεδόν 16 χρόνια μετά, έχουμε στα χέρια μας τη συνέχεια του Evil Genius.

Το Evil Genius 2: World Domination είναι ένα παιχνίδι πραγματικού χρόνου που χωρίζεται σε δύο διακριτούς αλληλοσυνδεόμενους τομείς. Από την μιά, χτίζετε τη βάση σας και στρατολογείτε minions, ενώ από την άλλη πραγματοποιείτε “όχι και τόσο καλές κι ενάρετες” αποστολές στον παγκόσμιο χάρτη. Έχετε να επιλέξετε έναν από τέσσερις διαθέσιμους σατανικούς κακούς, όπως ο Maximillian που επιστρέφει από το πρώτο παιχνίδι με την ικανότητα να διοικεί ορδές minions. Ο Red Ivan αναβαθμίστηκε από henchman και είναι πλέον επικεφαλής της οργάνωσης. Με το πιστό ρουκετοβόλο του είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε μάχες με αντίπαλους πράκτορες. Εάν προτιμάτε μια πιο διακριτική προσωπικότητα, η Emma είναι ικανή να διαχειρίζεται με μαεστρία τα minions, κάνοντάς τα πιο αποτελεσματικά. Τέλος, η Zalika δίνει μεγάλη βαρύτητα στην έρευνα και με αυτή μπορείτε να εξελίξετε πιο γρήγορα τη βάση σας καθώς και να διατηρείτε σχετικά μεγάλο αριθμό επιστημόνων με μικρό κόστος.

Η κινητήρια δύναμη πίσω από τα σχέδιά σας να κατακτήσετε τον κόσμο είναι τα διάφορα minions, ημιαυτόνομοι χαρακτήρες που κυμαίνονται από τους πιο απλούς εργάτες μέχρι τεχνικούς, σωματοφύλακες, επιστήμονες και ειδικούς. Όπως καταλαβαίνετε, είναι κάπως δύσκολο να στρατολογήσετε εξειδικευμένο προσωπικό μέσα από αγγελίες, οπότε στέλνετε τους μπράβους σας να απαγάγουν άτομα με ξεχωριστές ικανότητες. Μετά την πετυχημένη “μεταφορά” στη βάση σας, μπορείτε να κάνετε μιά “φιλική κουβεντούλα” και να μεταφέρετε τις γνώσεις τους, εξελίσσοντας έτσι τους τύπους και τις ικανότητες των μπράβων σας, ενώ ξεκλειδώνετε και τα αντίστοιχα δωμάτια της βάσης σας. Εκτός αυτού, κάθε αποστολή στον παγκόσμιο χάρτη απαιτεί μπράβους διάφορων ειδικοτήτων καθώς προχωράτε. Είναι απαραίτητο λοιπόν να διατηρείτε αρκετούς minions από κάθε κατηγορία για παν ενδεχόμενο.




Επιχείρηση παγκόσμιας εμβέλειας.

Σε σχέση με το Evil Genious, έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις στη νοημοσύνη των minions, καθώς και απλοποίηση του micromanagement. Ενώ για παράδειγμα έπρεπε να περιμένετε ώσπου ένας εργάτης να μεταφέρει εκρηκτικά για να σκάψετε στο βράχο πριν χτίσετε ένα καινούριο δωμάτιο, όλοι οι εργάτες είναι εξοπλισμένοι με φορητές συσκευές εξόρυξης, μειώνοντας αισθητά το downtime. Επίσης, οι αποστολές στον παγκόσμιο χάρτη έχουν απλοποιηθεί και το μόνο που χρειάζεστε πλέον είναι να διαθέτετε τον απαιτούμενο αριθμό minions να “θυσιάσετε” για να τις πραγματοποιήσετε. Εξαλείφθηκε λοιπόν το εκνευριστικό πήγαινε-έλα μεταξύ βάσης και χάρτη κάθε σχεδόν ένα λεπτό για να κρατηθούν σε ισορροπία και τα δύο πεδία.

Όσο αυξάνεται ο αριθμός των minions που έχετε στη διάθεσή σας, τόσο αυξάνονται και οι απαιτήσεις σε υποδομές στη βάση σας. Το κάθε minion διαθέτει τέσσερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζονται ως μπάρες εάν κλικάρετε επάνω του. Health, smarts stamina και loyalty. Έτσι λοιπόν, χρειάζεται να χτίσετε το λημέρι σας σκάβοντας το βράχο ενός από τα τρία διαθέσιμα νησιά. Barracks, mess halls αλλά και recreation room είναι τα πιο βασικά δωμάτια για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών τους. Εάν παραμελήσετε κάτι απ’ αυτά, μην παραξενευτείτε αν δείτε κάποιον μπράβο να δραπετεύει από τη βάση σας! Με άλλα λόγια, έχουμε να κάνουμε με περιορισμένο μίνι The Sims. Προσθέστε στο μενού και το απαραίτητο inner sanctum του χαρακτήρα σας αλλά και γεννήτριες ρεύματος, training rooms, δαιδαλώδεις διαδρόμους, κελιά για τους “ενοχλητικούς” πράκτορες που κατά διαστήματα εισβάλλουν στο “ειρηνικό” σας λημέρι κι έχετε στα χέρια σας ένα σχεδόν πλήρες υποσύστημα base building.

Αξίζει να γίνει αναφορά στις παγίδες που μπορείτε να τοποθετήσετε για να κάνετε τη ζωή των εχθρικών πρακτόρων από δύσκολη έως... τελειωμένη. Τεράστιες γροθιές, δεξαμενές γεμάτες καρχαρίες, ακτίνες λέϊζερ και τεράστιοι ανεμιστήρες μετατρέπουν έναν φαινομενικά ασφαλή διάδρομο σε... τόπο μαρτυρίου για τους αντίπαλους πράκτορες. Η διαχείριση του λημεριού σας συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Νέοι τύποι minions, δωματίων και παγίδων ξεκλειδώνονται καθώς προχωράτε προς την κατασκευή του Doomsday Device, ξεχωριστού για κάθε μία από τις τέσσερις σατανικές ιδιοφυίες.




Εκπαιδεύοντας το προσωπικό.

Εκτός όμως από το λημέρι σας, χρειάζεται να οργανώσετε αποστολές “απελευθέρωσης” κεφαλαίων ή/και αντικειμένων από ολόκληρη την υδρόγειο. Στήνετε λοιπόν το δίκτυο πρακτόρων σας και αναλαμβάνετε αποστολές. Κάθε μία από αυτές έχει τις δικές της απαιτήσεις σε ανθρώπινο δυναμικό τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Ο κόσμος όμως δεν είναι εντελώς απροστάτευτος από τις μεγαλομανείς... ορέξεις σας. Ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή, υπάρχει και η αντίστοιχη υπηρεσία. Έτσι λοιπόν, όταν εκτελείτε μια αποστολή ή στήνετε ένα δίκτυο πρακτόρων, αυξάνεται η “πίεση” από τις δυνάμεις της δικαιοσύνης. Μόλις περάσει ένα συγκεκριμένο επίπεδο, βρίσκονται στη βάση σας πράκτορες, σαμποτέρ, λωποδύτες και στρατιώτες για να κάνουν τη ζωή σας δύσκολη. Αρχικά, ένα καλοστημένο πλέγμα παγίδων και προσεκτική διαχείριση minions μπορούν να αποτρέψουν τις επιθέσεις. Καθώς όμως προχωράτε με το Doomsday Device και συνεχίζετε τις ληστείες, σας επιτίθενται υπερ-πράκτορες που στις αρχικές τους “επισκέψεις” σας κάνουν να αισθανθείτε ανήμπορος να αντιδράσετε. Αφού καταστρέψουν το ένα τρίτο της βάσης σας αποχωρούν κι εσείς θα χρειαστεί να... μαζέψετε τα κομμάτια σας και να συνεχίσετε από εκεί που σταματήσατε. Όσο προχωράτε όμως βρίσκετε τρόπους να κατατροπώσετε ακόμα και τους απόγονους του 007.

Το Evil Genius 2 ουσιαστικά είναι ένα management game, ένα μίγμα Dungeon Keeper και Theme Hospital με μικρές πινελιές από Overlord. Διαχειρίζεστε τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ base management χτίζοντας -ή καλύτερα σκάβοντας- το λημέρι σας και συλλογής πόρων μέσω του παγκόσμιου χάρτη. Στην πορεία, πρέπει να κρατήσετε σχετικά χαμηλό προφίλ, διαφορετικά άντιμετωπίζετε μυστικούς πράκτορες, ληστές και υπερ-πράκτορες που σκοπό έχουν να σταθούν εμπόδιο στο μεγαλεπήβολο σχέδιό σας για κατασκευή του Doomsday Device. Η σύγκριση με το πρώτο Evil Genious είναι αναπόφευκτη και αναδεικνύει κάποιες αισθητές διαφορές. Το world map μέρος του παιχνιδιού είναι αισθητά βελτιστοποιημένο, καθώς όπως προαναφέρθηκε δεν είναι απαραίτητο το συνεχόμενο πήγαινε-έλα μεταξύ του lair και του world map. Αρκεί να ορίσετε τον αριθμό και τον τύπο minions για την εκτέλεση μιας αποστολής αντί να περιμένετε την έκβασή της για να διαχειριστείτε τα... “υπολείμματα πρακτόρων” σας μετά το τέλος της.

Το pathfinding των minions είναι αρκετά καλύτερο, κάτι που εν μέρει οφείλεται στη νέα υλοποίηση γραφικών. Τα στοιχεία χιούμορ που έκαναν το πρώτο παιχνίδι να ξεχωρίσει είναι εδώ αν και λίγο... “εξορθολογισμένα”, δεν παύουν όμως να αποτελούν ένα δυνατό σημείο του παιχνιδιού. Κάτι που ξενίζει είναι η μετάβαση κάποιων αυτοματοποιημένων μηχανισμών όπως πχ τα buffs του κακού που ελέγχετε σε active clickables αντί για passive constant. Σε γενικές γραμμές όμως, το παιχνίδι είναι αρκετά ευχάριστο και ξεχωριστό. Δυστυχώς, ένα από τα μελανά σημεία του προκατόχου του, η έλλειψη gameplay tempo παραμένει. Αισθάνεστε ότι ο ρυθμός του gameplay κάνει μια χαρακτηριστική “κοιλιά” στην μέση του παιχνιδιού, ενώ προς το τέλος απλά περιμένετε να ξεκλειδωθούν τα κομμάτια του Doomsday Device σας, αρκεί να έχετε ένα αρκετά καλοστημένο λημέρι.




Συνάντηση κορυφής.

Τεχνικά, το Evil Genius 2 σε γενικές γραμμές είναι αισθητά βελτιωμένο σε σχέση με τον προκάτοχό του, κάτι αναμενόμενο με διαφορά τόσων χρόνων. Όσον αφορά τα γραφικά, πλέον έχουμε πραγματικά τρισδιάστατα -αν και blocky- αντικείμενα, background και χαρακτήρες. Έχει γίνει μια προσπάθεια να μεταφερθούν τα γραφικά του πρώτου τίτλου σε πιο σύγχρονο περιβάλλον, αλλά μερικές φορές δεν έχουν ανάλογη ποιότητα. Αρκετά λειτουργικά, καταφέρνουν να μεταφέρουν τί ακριβώς συμβαίνει στην οθόνη, αλλά μοιάζουν λιγότερο “ραφιναρισμένα”. Κάτι αντίστοιχο με τα γραφικά του Starcraft και του Starcraft 2 σε διαφορές και τελικό αποτέλεσμα. Επίσης θέμα υπάρχει με τα cutscenes, που δίνουν την εντύπωση πως είναι μισοτελειωμένα. Εκτός από τις στατικές εικόνες τους, ηχητικά θα μπορούσαν να είναι πιο προσεγμένα. Από την μια το voice acting των πρωταγωνιστών είναι ξεκαρδιστικό, όμως από την την άλλη τα minions θα μπορούσαν να έχουν αποδοθεί καλύτερα. Το soundtrack είναι αρκετά αξιόλογο ελέω James Hannigan, λείπει όμως η ορχηστρική μαεστρία του Richard Joseph που είχε το soundtrack του πρώτου τίτλου (επίσης από τον James Hannigan).

Το Evil Genius 2: World Domination ακολουθεί τα βήματα του κλασικού προκατόχου του. Είναι ένα ξεχωριστό management game, με ιδιαίτερο χιούμορ διάσπαρτο σε σχεδόν ό,τι διαδραματίζεται στην οθόνη. Αν είστε φαν του πρώτου Evil Genious ή του είδους γενικότερα, θα το απολαύσετε δεόντως.


  • Ιδιαίτερο concept
  • Χιούμορ
  • Αισθητές βελτιώσεις σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι
  • Ποικιλία χαρτών και χαρακτήρων
  • Ατμοσφαιρικός ήχος και μουσική
  • Έλλειψη ρυθμού στο gameplay
  • Επαναλαμβανόμενο από ένα σημείο και μετά
  • Ημιτελή cutscenes
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Rebellion
ΕΚΔΟΣΗ:Rebellion



Πηγη

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο. Γράψτε μας τα σχόλιά σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !