Online Screen Recorder

Snowrunner review

0
H Saber Interactive είναι ένα αξιόπιστο και πολυτάλαντο στούντιο. Πέρα από το Snowrunner και τους προκατόχους του, μόνο πρόσφατα έχει βγάλει μεταξύ άλλων τα NBA 2K Playgrounds, το World War Z, τα Witcher 3 και Vampyr στο Switch και το Ghostbusters: The Video Game Remastered, ενώ ετοιμάζει το WWE 2K Battlegrounds. Εντυπωσιακή ποικιλία ειδών παιχνιδιών, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Κανένα όμως παιχνίδι της Saber μέχρι τώρα δεν ήταν πραγματικά κορυφαίο. Αυτό αλλάζει με το Snowrunner, το οποίο αποδεικνύεται ένα από τα καλύτερα παιχνίδια offroad οδήγησης των τελευταίων ετών.

Αν γνωρίζετε ήδη τη σειρά Spintires: Mudrunner, γνωρίζετε και την ιδέα του Snowrunner. Είστε φορτηγατζής και αναλαμβάνετε να κάνετε μεταφορές διάφορων φορτίων σε δύσβατες και απομονωμένες περιοχές, βασικά στην μέση του πουθενά. Το παιχνίδι συγκεκριμένα διαδραματίζεται σε τρεις ξεχωριστές τοποθεσίες: το Michigan στις ΗΠΑ, την Αλάσκα (που είναι και η έμπνευση για την ονομασία του παιχνιδιού) επίσης στην Αμερική και το Taymyr στη Ρωσία. Κάθε τοποθεσία χωρίζεται σε επιμέρους ανοιχτές υπο-περιοχές με διάφορα σημεία ενδιαφέροντος. Ο μεγάλος αντίπαλός σας στο παιχνίδι είναι η ίδια η φύση. Αν νομίζετε ότι οι δρόμοι της ελληνικής επαρχίας είναι κακοί, πού να δείτε τί σας περιμένει εδώ. Στις περισσότερες περιπτώσεις η άσφαλτος είναι... είδος προς εξαφάνιση. Χώματα, λάσπες, χιόνια, πάγος, πέτρες, λακούβες, λίμνες, ποτάμια, γκρεμοί και... συνδυασμοί όλων αυτών, κάνουν την ζωή σας εφιαλτική. Τα δε φορτία που μεταφέρετε επίσης ποικίλουν, από κιβώτια, σανίδες, βαρέλια και σωλήνες, μέχρι άλλα οχήματα, ειδικό μηχάνημα για σεισμικές έρευνες για ανίχνευση πετρελαίου, ακόμα και... πυρηνικά απόβλητα.

Πιστός βοηθός σας σε αυτή την περιπέτεια (γιατί περί περιπέτειας πρόκειται) είναι το φορτηγό σας. Το παιχνίδι περιλαμβάνει 40 αυθεντικά αμερικάνικα και ρωσικά φορτηγά (και τζιπ), χωρισμένα σε διαφορετικές κατηγορίες και με τα δικά τους ξεχωριστά χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Κάποιο φορτηγό μπορεί να είναι ιδανικό για μια δουλειά, αλλά ακατάλληλο για μία άλλη. Καθώς κερδίζετε χρήματα και ανεβαίνετε level, ξεκλειδώνετε και μπορείτε να αγοράσετε όλο και περισσότερα φορτηγά. Επίσης κάποια δίνονται ως ανταμοιβή με την ολοκλήρωση υπο-αποστολών. Με χρήματα και level-up ξεκλειδώνετε και αποκτάτε και αναβαθμίσεις (επίσης κάποιες είναι διάσπαρτες στον κόσμο και πρέπει να τις βρείτε), όπως καλύτερη μηχανή ή κιβώτιο ταχυτήτων, πιο εξειδικευμένα λάστιχα, προσθήκη ρεζέρβας και πιο δυνατό βαρούλκο που βοηθάει να τραβάτε και να ξεκολλάτε το όχημά σας (ή άλλα οχήματα) από τη λάσπη. Υπάρχει και εμφανισιακή παραμετροποίηση των φορτηγών, καθώς μπορείτε να τους προσθέτετε πράγματα όπως φώτα ομίχλης και κόρνες, να τους αλλάζετε εξατμίσεις, ζάντες, χρώμα κτλ. Τέλος, μπορείτε και να πουλήσετε τα οχήματά σας για επιπλέον χρήμα.




Μεταφέροντας πετρέλαιο στην παγωμένη Alaska.

To παιχνίδι ουσιαστικά αποτελεί μια συνεχή ροή στρατηγικών αποφάσεων από μέρους σας και ένα συνεχές ζύγισμα των θετικών και αρνητικών της κάθε τέτοιας απόφασης που παίρνετε. Θα ασχοληθείτε κατευθείαν με τις βασικές αποστολές και, εφόσον έχετε σχετική ελευθερία, με ποια σειρά θα τις κάνετε; Μήπως αξίζει να ασχοληθείτε πρώτα με κάποιες δευτερεύουσες αποστολές ώστε να μαζέψετε χρήμα και να ανεβείτε level για να αποκτήσετε ένα καλύτερο φορτηγό που θα σας λύσει τα χέρια στη συνέχεια; Αντίστοιχα, μήπως να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην εξερεύνηση του κόσμου για να βρείτε μια αναβάθμιση που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη; Έχετε αρκετά καύσιμα για την επόμενη αποστολή; Αν όχι, μήπως να περάσετε από κάποιο βενζινάδικο για να είστε ήσυχος; Και βέβαια το βασικό ερώτημα που καλείστε να απαντήσετε κάθε φορά: θα ακολουθήσετε τον δρόμο που φαίνεται να είναι πιο εύκολος αλλά και πιο μακρύς ή θα ρισκάρετε έναν πιο σύντομο αλλά και πιο δύσκολο κωλόδρομο με μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσετε εντελώς στη λάσπη ή να αναποδογυρίσετε χάνοντας το φορτίο σας; Σημειωτέον, αν πάθετε κάτι τέτοιο -και πιστέψτε με, θα το πάθετε πολλές φορές- αναγκαστικά επιστρέφετε (fast travel) στο γκαράζ σας στην εκάστοτε υπο-περιοχή, μακριά από την τρέχουσα αποστολή και τότε πρέπει να ξαναπάτε σε αυτή (ευτυχώς η πρόοδος που έχετε σημειώσει στην αποστολή δεν χάνεται).

Το παιχνίδι είναι λιγότερο καθαρόαιμο sim φορτηγών (σαν πχ τη σειρά American Truck Simulator) και περισσότερο open-world adventure-RPG με φορτηγά. Έχει σύστημα προόδου με levels όπως προαναφέρθηκε, ενώ ο χάρτης αποκαλύπτεται πλήρως μέσω “ενεργοποίησης” πύργων παρατήρησης όπως στα Assassin's Creed (ακόμα και η μικρή cutscene που δείχνει την γύρω περιοχή είναι παρόμοια). Κάθε τοποθεσία έχει το δικό της τοπικό στιλ, με την παγωμένη Alaska βέβαια να ξεχωρίζει περισσότερο. Τα διάφορα σημεία ενδιαφέροντος ποικίλουν, από χωριά, αποθήκες και εργοστάσια, μέχρι λιμάνια, λατομεία και πετρελαιοπηγές. Το όλο σκηνικό ουσιαστικά είναι βιομηχανοποιημένη ύπαιθρος και σας προσκαλεί για εξερεύνηση. Υπάρχει κύκλος μέρας-νύχτας και μάλιστα μπορείτε να προχωράτε το χρόνο (πχ αν είναι βράδυ και δε βλέπετε καλά, μπορείτε να προχωρήσετε τον χρόνο μέχρι να ξημερώσει). Δυστυχώς, ο κόσμος του παιχνιδιού, αν και όμορφος, είναι εντελώς άψυχος. Πέρα από κάποια πουλιά, δεν υπάρχει ίχνος οποιουδήποτε είδους ζωής. Δεν κυκλοφορούν άνθρωποι ή άλλα οχήματα, δεν βλέπετε ούτε καν ζώα παρόλο που είστε σε δασικές περιοχές. Το Snowrunner κατά βάση είναι μια ατμοσφαιρική, μοναχική εμπειρία, εκτός κι αν βάλετε να παίξετε co-op με έως τρεις άλλους παίκτες (και την ελπίδα να είναι... σοβαροί).




Οι "endgame" αποστολές με τα ειδικά φορτία (πχ άλλα οχήματα) είναι και οι πιο απολαυστικές.

Κάθε παιχνίδι οδήγησης που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να έχει σωστό χειρισμό και το Snowrunner εδώ τα πάει περίφημα. Ο χειρισμός πετυχαίνει τη χρυσή τομή μεταξύ του να είναι ρεαλιστικός αλλά και προσιτός. Σύντομα αφότου ξεκινήσετε, θα έχετε μάθει τη συμπεριφορά του φορτηγού και τo πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε χαμηλή ταχύτητα, κίνηση σε όλους τους τροχούς και κλειδωμένο διαφορικό για να ξεπεράσετε τα εμπόδια στον δρόμο σας. Κάθε φορτηγό έχει διαφορετικό χειρισμό ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του και παράγοντες όπως ο δρόμος, το βάρος του φορτίου και ζημιές που τυχόν έχει υποστεί. Μέρη του οχήματος όπως η μηχανή, οι αναρτήσεις, το ντεπόζιτο καυσίμων και τα λάστιχα παθαίνουν ζημιές και εξαρτάται από εσάς το πώς θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Όπως και να 'χει, χάρη στο εκπληκτικό μοντέλο φυσικής του παιχνιδιού, ο χειρισμός των φορτηγών έχει “βάρος”, δηλαδή καταλαβαίνετε ότι οδηγείτε ένα θηρίο, όχι ένα... πούπουλο και καταλαβαίνετε ότι οδηγείτε σε αφιλόξενο έδαφος, όχι στην... εθνική οδό. Η ικανοποίηση όταν βλέπετε το όχημά σας επιτέλους να καταφέρνει να ξεκολλήσει από τη λάσπη ή να ανέβει μια ανηφόρα γεμάτη κοτρώνες είναι τεράστια. Μόνο παρατράγουδο στον τομέα του χειρισμού η εξωτερική κάμερα που συχνά... κάνει τα δικά της όταν κουβαλάτε κάποιο μεγάλο τρέιλερ από πίσω.

Για να βρίσκετε τον δρόμο σας στον ανοιχτό κόσμο του παιχνιδιού, χρησιμοποιείτε συχνά τον in-game χάρτη. Με το πάτημα ενός κουμπιού ανοίγετε τον χάρτη, στον οποίο βλέπετε πράγματα όπως σημεία ενδιαφέροντος, διαθέσιμες αποστολές και βέβαια τους δρόμους. Κάτι πολύ χρήσιμο είναι ότι μπορείτε να βάζετε waypoints στον χάρτη τα οποία βλέπετε καθώς παίζετε, ώστε να σχεδιάζετε την διαδρομή που θα ακολουθήσετε χωρίς να χαθείτε. Υπάρχει tutorial στην αρχή, συνεχή tips (που απενεργοποιείτε αν θέλετε), καθώς και codex με πληροφορίες για πολλά και διάφορα θέματα. Γενικώς το παιχνίδι κάνει φιλότιμη προσπάθεια να εξηγήσει τους μηχανισμούς του, αλλά κάποια πράγματα του ξεφεύγουν. Για παράδειγμα, δεν ενημερώνει για το ακριβές μέγεθος κάποιων ειδικών φορτίων όπως το τρυπάνι για εξόρυξη πετρελαίου, με αποτέλεσμα όταν πάτε να το παραλάβετε να έχετε μικρότερο τρέιλερ απ' ότι χρειάζεται κι έτσι να πρέπει να γυρίσετε στο γκαράζ σας για να αγοράσετε μεγαλύτερο και να ξανακάνετε την διαδρομή. Επίσης, το παιχνίδι αφήνει να εννοηθεί ότι με την αποκάλυψη του χάρτη μέσω των πύργων παρατήρησης εμφανίζονται οι τοποθεσίες όλων των διάσπαρτων αναβαθμίσεων, κάτι που εν τέλει δεν ισχύει, αφού κάποιες πρέπει να τις βρείτε με εξερεύνηση (προσωπικά έχασα πολύ χρόνο με αυτό το θέμα).




Δυστυχώς στον κόσμο του παιχνιδιού δεν κυκλοφορεί τίποτε άλλο πέρα από τα δικά σας οχήματα.

Το Snowrunner οπτικά είναι άκρως εντυπωσιακό, τουλάχιστον στο Xbox One X όπου το έπαιξα. Μεγάλοι πρωταγωνιστές βέβαια τα φορτηγά, τα οποία είναι χάρμα οφθαλμών. Αψεγαδίαστα και λεπτομερέστατα μοντέλα, απίστευτα ρεαλιστική κίνηση και αλληλεπίδραση με το έδαφος. Καθώς παίζετε, σε πολλές περιπτώσεις θα θέλετε να χρησιμοποιείτε την εξωτερική κάμερα απλά και μόνο για να... καμαρώσετε το φορτηγό σας εν δράσει. Υπάρχει και εσωτερική κάμερα, με πλήρη αναπαράσταση της καμπίνας οδηγού του κάθε φορτηγού. Εξίσου καλή δουλειά έχει γίνει στις επιφάνειες των δρόμων, με ρεαλιστική λάσπη και χιόνι και την παγωμένη άσφαλτο να γυαλίζει υπό το φως του ήλιου. Το νερό σε λίμνες και ποτάμια που διασχίζετε επίσης είναι πανέμορφο, όχι όμως και η βροχή που δείχνει προχειροφτιαγμένη. Τα περιβάλλοντα οπτικά είναι κάποια κλικ κατώτερα, ενώ υπάρχει και αργοπορημένη εμφάνιση κάποιων στοιχείων του περιβάλλοντος στον ορίζοντα. Για τη συνολικά υψηλή ανάλυση (και ποιότητα) των γραφικών θυσιάζεται το frame rate, το οποίο είναι 30fps ακόμα και στο X, αλλά λόγω του είδους του παιχνιδιού αυτό δεν ενοχλεί ιδιαίτερα. Τα φορτηγά είναι εξίσου απολαυστικά και ηχητικά, με ρεαλιστικούς ήχους μηχανής, φρένων κτλ. Ακούτε επίσης ήχους διάφορων ζώων, πχ σκύλους σε φάρμες, αλλά, όπως προαναφέρθηκε, δεν τα βλέπετε ποτέ. Η μουσική είναι χαλαρή, ατμοσφαιρική, ταιριαστή με το ύφος του παιχνιδιού, αλλά και διακριτική.

Το Snowrunner είναι το ΑΑΑ παιχνίδι με φορτηγά που δεν ξέραμε ότι θέλαμε. Τρομερά προσεγμένο σε όλους τους τομείς, δείχνει ότι δημιουργήθηκε από developers που λατρεύουν τη συγκεκριμένη θεματολογία. Είναι δύσκολο (όχι απαγορευτικά όμως), τεράστιο (προσωπικά έπαιζα επί δύο εβδομάδες μέχρι να κάνω το review, χωρίς να ασχοληθώ με πολλές δευτερεύουσες αποστολές) και εθιστικό (θες να κάνεις συνέχεια όλο και περισσότερες αποστολές). Αν θέλετε να βγάλετε τον φορτηγατζή που κρύβεται μέσα σας και σας αρέσουν τα παιχνίδια offroad οδήγησης, το Snowrunner είναι απαραίτητη αγορά. Και να θυμάστε, η... νταλίκα βρίσκεται εκεί έξω...


  • Open-world adventure-RPG με φορτηγά
  • Ρεαλιστικός χειρισμός και φυσική
  • Διασκεδαστική εξερεύνηση
  • Φορτηγά χάρμα οφθαλμών (και ώτων)
  • Tεράστια διάρκεια
  • Ιδανική δυσκολία
  • Τετραπλό co-op
  • Άψυχος κόσμος
  • Κάποια πράγματα δεν εξηγούνται επαρκώς
  • Μικρά προβλήματα με την εξωτερική κάμερα στα μέγαλα τρέιλερ
  • Εκ φύσεως μπορεί να φανεί επαναλαμβανόμενο σε κάποιους
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Saber Interactive
ΕΚΔΟΣΗ:Focus Home Interactive
ΔΙΑΘΕΣΗ:IGE



Πηγη

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο. Γράψτε μας τα σχόλιά σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !