Online Screen Recorder

Code Vein review

0
To Code Vein είναι ένα νέο action-RPG από τους δημιουργούς του God Eater, που συνδυάζει τη φόρμουλα των παιχνιδιών τύπου Souls με anime αισθητική. Έχοντας ενδιαφέρουσα θεματολογία και τις πλάτες της Bandai Namco, δείχνει ότι μπορεί να είναι κάτι ξεχωριστό. Ας δούμε αν το καταφέρνει.

Το Code Vein χρησιμοποιεί το σύνηθες σκηνικό ενός μετα-αποκαλυπτικού κόσμου. Μέσα από τις στάχτες του παλιού κόσμου και της ανθρωπότητας γεννήθηκαν οι Revenants, άνθρωποι που πέθαναν στην μεγάλη καταστροφή και αναστήθηκαν σαν βρικόλακες, με ακόρεστη δίψα για ανθρώπινο αίμα και blood beads, μια εναλλακτική “βαμπιρική” τροφή που υπάρχει μόνο σε ένα συγκεκριμένο είδος φυτού, το Bloodspring. Ένας από αυτούς είναι και ο ήρωας, ο οποίος ξαναγεννήθηκε σαν Revenant, χωρίς μνήμες από την προηγούμενη ζωή του, παλεύοντας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, μέσω μιας απόλυτης μάχης για επιβίωση. Τα blood beads και οι άνθρωποι είναι λιγοστά και η έλλειψη τροφής οδηγεί τους Revenants σταδιακά στην τρέλα και τη φρενίτιδα. Κατά την διάρκεια της περιπέτειας γνωρίζετε πολλούς χαρακτήρες που σας καθοδηγούν στο να ανακαλύψετε ποιος είστε πραγματικά και τί δυνάμεις έχετε, αλλάζοντας το ρου της ιστορίας και επαναφέροντας την τάξη -ή το χάος- στον κόσμο.

Προχωρώντας διαπιστώνετε πόσο καλά δομημένη είναι η εξέλιξη και το χτίσιμο των χαρακτήρων. Το παιχνίδι δεν αναπαύεται στο να ασχοληθεί επιφανειακά με το υπόβαθρο του ήρωα και των συντρόφων σας, αλλά εμβαθύνει με λεπτομέρειες στο ποιόν τους, ανακατεύοντας συνεχώς την τράπουλα της χαμένης ανθρώπινης υπόστασής τους με την τωρινή τους ημιθεϊκή κατάσταση, δημιουργώντας συναισθήματα και δίνοντας μια άλλη, πιο πολύπλοκη έννοια στη λέξη “βρικόλακας”. Είναι σαν το παιχνίδι να υμνεί τη βαμπιρική αναγεννημένη φύση του ανθρώπου ως τη φυσική του εξέλιξη, με ένα κατακλυσμό που φαντάζει σχεδόν καλοδεχούμενος για να προχωρήσει η ανθρωπότητα στο επόμενο σκαλοπάτι. Στον τομέα της ιστορίας λοιπόν δεν αφήνεται πετραδάκι που δεν σκαλίζεται, καθώς με την πρόοδό σας βρίσκετε μνήμες μοναδικές για κάθε χαρακτήρα (αλλά και για τον εαυτό σας), που ξεδιπλώνονται μπροστά σας σαν ανθρώπινο κουκλοθέατρο του παρελθόντος, συμπληρώνοντας σιγά σιγά το παζλ της χαμένης ανθρωπιάς όλων των χαρακτήρων. Μοναδικό μείον κατ' εμέ στη συγκεκριμένη υλοποίηση, είναι ότι οι συγκεκριμένες επισκέψεις στο παρελθόν των χαρακτήρων γίνονται από την οπτική του απλού θεατή, χωρίς να μπορείτε να συμμετάσχετε στην ιστορία, με μοναδική εξαίρεση την δική σας που παίζετε και την ξαναζείτε κανονικά σαν ξεχωριστό κεφάλαιο του παιχνιδιού. Βέβαια, καθώς υπάρχουν πολλές μνήμες διάσπαρτες για να βρείτε, σε συνδυασμό με το ότι σε κάθε επίσκεψη σε αυτές μπορείτε μόνο να περπατάτε με αργό βηματισμό χωρίς να τρέχετε, το παιχνίδι μπορεί να κουράσει σε κάποιο βαθμό. Τουλάχιστον μπορείτε να τις προσπεράσετε, χάνοντας βέβαια τη ροή της ιστορίας, ακόμα και καταλήγοντας σε διαφορετικό τέλος (από τα τρία που υπάρχουν), οπότε θέλει προσοχή.




Επική μάχη στα χιόνια.

Πριν προχωρήσουμε στα πιο ειδικά χαρακτηριστικά του Code Vein, πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθεί η πλούσια παραμετροποίηση του χαρακτήρα. Οι δημιουργοί δεν ήταν καθόλου δωρικοί με τις στιλιστικές και σωματικές επιλογές για τον ήρωα, κάνοντας την διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα αλλά και διασκεδαστική. Μπορείτε να πειράξετε τόσα χαρακτηριστικά και σε τέτοιο βαθμό που κάλλιστα μπορείτε να περηφανεύεστε ότι δημιουργήσατε έναν μοναδικό χαρακτήρα (αυτό περισσότερο φαίνεται και στο online μέρος με κάθε ήρωα να ξεχωρίζει ενδυματολογικά και εμφανισιακά). Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να επισκεφθείτε τη βάση σας και να αλλάξετε την αμφίεσή σας και τα αξεσουάρ σας, επιλέγοντας από πλήθος αντικειμένων και χρωματικών παλετών. Μάλιστα κάποιες επιλογές είναι και ιδιαιτέρως... “τολμηρές”, κάτι που εξάλλου είναι γνώριμο στοιχείο ανατολικής κουλτούρας στα videogames.

Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο που σας κάνει μοναδικό στο Code Vein είναι τα blood codes. Oυσιαστικά πρόκειται για καμουφλαρισμένες κατηγορίες που είναι μοναδικές σε κάθε χαρακτήρα, αλλά όχι στον πρωταγωνιστή σας, καθώς το αίμα του έχει την ικανότητα να αφομοιώνει οποιοδήποτε blood code. Αυτή είναι η έξυπνη προσθήκη του παιχνιδιού που δίνει το έναυσμα της πλήρους ελευθερίας όσον αφορά το χτίσιμο του χαρακτήρα και την κατεύθυνση μάχης που παίρνει. Με κάθε καινούργιο blood code που κερδίζετε εμφανίζονται νέες ικανότητες που μπορείτε να ξεκλειδώσετε χρησιμοποιώντας haze, ουσιαστικά το χρήμα του παιχνιδιού. Το haze χρησιμοποιείται επίσης και για το leveling, ακολουθώντας, όπως καταλαβαίνετε, τις βασικές αρχές της σχολής των Souls κατά γράμμα. Η ιδιαιτερότητα των blood codes είναι ότι όταν ξεκλειδώσετε μια ικανότητα και καταφέρετε να την τελειοποιήσετε, μπορείτε να την κληρονομήσετε και να τη χρησιμοποιήσετε με όποιο blood code θέλετε. Έτσι, αν πχ είστε fighter και ξεκλειδώσετε μια passive ικανότητα του συγκεκριμένου class, μπορείτε με την τελειοποίησή της να την μεταφέρετε σε άλλο blood code που χρησιμοποιείτε εκείνη τη στιγμή πχ του caster. Το σύστημα εξέλιξης του χαρακτήρα, καθότι μοναδικό, μπερδεύει λίγο στην αρχή, αλλά όταν το συνηθίσετε διαπιστώνετε ότι υπάρχουν κυριολεκτικά ατέλειωτες ικανότητες στην διάθεση σας για να συνδυάσετε και να χρησιμοποιήσετε, έχοντας μεγάλο βάθος.

Ανεξάρτητα από την κατηγορία και τις ικανότητες που επιλέγετε, δεν πάτε μακριά χωρίς τον πιστό σας σύντροφο. Οι υπόλοιποι Revenant της παρέας σας, σας συντροφεύουν προσφέροντας την πολύτιμη βοήθειά τους στο μακρύ σας ταξίδι. Μπορείτε να διαλέξετε έναν Renevant κάθε φορά και η επιλογή του έχει ιδιαίτερα στρατηγική σημασία, κυρίως για τις μάχες με τα boss, καθώς ο καθένας έχει μοναδικό οπλισμό και ικανότητες. Εδώ υπάρχει και το εξής παράδοξο: οι σύντροφοί σας δεν είναι απλά “συνοδευτικοί”, προσφέροντας μόνο μερικά χτυπήματα δεξιά και αριστερά. Πολλές φορές πραγματικά νιώθετε ότι εσείς είστε ο συνοδευτικός χαρακτήρας, καθώς η αποτελεσματικότητά τους και το μέγεθος της χρησιμότητας τους σχεδόν τρομάζουν. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αν πεθάνει ο σύντροφός σας στην μάχη σε κάποιο boss, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα αντέξετε ούτε εσείς. Ανάλογα με το ποιον σύντροφο επιλέγετε, έχετε και διαφορετικά μπόνους, όπως πχ όταν πεθάνετε να σας επαναφέρει με περισσότερη υγεία ή μεγαλύτερο attack power για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κτλ. Το μόνο μικρό αρνητικό είναι ότι δεν μπορείτε να κάνετε ανά πάσα στιγμή εναλλαγή στους συντρόφους σας. Όταν τα πράγματα σκουραίνουν και χρειάζεστε αλλαγή στρατηγικής, πρέπει να γυρίσετε στη βάση και να αλλάξετε σύντροφο, κάτι που παίρνει λίγο χρόνο με το αρκετά ενοχλητικό loading του παιχνιδιού από περιοχή σε περιοχή.




Η φονική σύντροφός σας, Mia.

Στην διάθεσή σας έχετε ένα πλούσιο οπλοστάσιο, από μεγάλα σπαθιά και θεόρατα σφυριά μέχρι τουφέκια, όλα πλήρως αναβαθμίσιμα με τα κατάλληλα υλικά. Πέρα από τη χρήση των blood codes, τα πράγματα είναι απλά, καθώς έχετε μόνο τρία slots, τα οποία μπορείτε να εξοπλίσετε με δύο όπλα της επιλογής σας και μια πανοπλία ανάλογα με το στιλ μάχης και τις ιδιαιτερότητες κάθε κατάστασης. Οι μάχες είναι απολαυστικές και άκρως εθιστικές, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον σχεδιασμό των επιπέδων όπως αναφέρεται παρακάτω. Δυστυχώς όμως ο βαθμός δυσκολίας γρήγορα φθίνει όταν βρείτε τα πατήματα σας και τον τρόπο παιχνιδιού που σας ταιριάζει. Οι εχθροί έχουν “τεμπέλικη” νοημοσύνη, με συγκεκριμένο μοτίβο κινήσεων. Αυτό, σε συνδυασμό με τη θανατηφόρα συνδρομή του συντρόφου σας, μετά από λίγο κάνει τις μάχες εύκολες, αφαιρώντας την ιδιαίτερη αυτή έκρηξη αδρεναλίνης που προκαλούν οι μονομαχίες με τη φιλοσοφία των Souls. Όλο το βάρος πέφτει λοιπόν στα τελικά boss των πιστών, αλλά και εκεί -με μερικές εξαιρέσεις- δεν αντιμετωπίζετε σοβαρό πρόβλημα. Ακόμα και αν τα περισσότερα boss προκαλούν δέος με την επιβλητική τους παρουσία, αποτελούν κυρίως κακέκτυπα από ότι έχουμε δει σε παραπλήσια παιχνίδια, ενώ το ρεπερτόριο κινήσεών τους είναι προβλέψιμο και περιορισμένο.

Δημιουργικά το Code Vein δείχνει τα δόντια του στον σχεδιασμό των επιπέδων και του κόσμου γενικότερα. Παρόλο που καταπιάνεται οπτικά με εποχικά κλισέ -κόσμοι βασισμένοι στα στοιχεία της φύσης- καταφέρνει να κάνει την περιήγηση στις περιοχές εθιστική, εκμεταλλευόμενο αυτά τα μοναδικά στοιχεία της φύσης με έξυπνο τρόπο και ωθώντας σας να εξερευνήστε κάθε σπιθαμή του κόσμου. Έτσι, ανακαλύπτετε μια πόρτα ή μια σκάλα που ενώνει ως δια μαγείας σαν σωτήριο shortcut τις διαφορετικές περιοχές της πίστας, ανταμείβοντάς σας για την πρόοδο και γλιτώνοντάς σας πολύτιμο χρόνο περιπλάνησης. Μοναδική παραφωνία ένα συγκεκριμένο επίπεδο, που ενώ είναι επιβλητικό οπτικά, σχεδιαστικά πρέπει να βγήκε από την πιο νοσηρή φαντασία κάποιου απόγονου του Βασιλιά Μίνωα. Το στήσιμο του συγκεκριμένου επιπέδου, σε συνδυασμό με τα παρόμοια περιβάλλοντα και τις ατέλειωτες διακλαδώσεις και σκάλες, μετατρέπει την όλη εμπειρία σε δοκιμασία νεύρων και υπομονής. Τουλάχιστον, το ταξίδι μεταξύ των διαφορετικών πιστών είναι πανεύκολο και γίνεται ξεκλειδώνοντας τα mistles (τα γνωστά bonfires) στα οποία μπορείτε επίσης να σώσετε και να γεμίσετε την ενέργειά σας. Τέλος, να αναφερθεί ότι υπάρχει χάρτης, ο οποίος όμως σε πολλά επίπεδα μπερδεύει και η χρήση του έτσι όπως σας παρέχεται δεν βοηθάει ιδιαίτερα με την δαιδαλώδη δομή του παιχνιδιού.




Εξερεύνηση του πανέμορφου κόσμου του παιχνιδιού.

Τα γραφικά είναι πανέμορφα και από την πρώτη στιγμή σας “αιχμαλωτίζουν” με την λεπτομέρειά τους. Η anime αισθητική του παιχνιδιού δένει αρμονικά με τα περιβάλλοντα, αναδεικνύοντας μια άγρια, σχεδόν αρχέγονη ομορφιά που ανθίζει στην γενικότερη καταστροφή. Ο ουρανός με τους υπέροχους φωτισμούς, οι επιβλητικοί ναοί, τα τεράστια “νεκρά” παλάτια, κάθε πίστα έχει το δικό της μοναδικό στιλ και όλες μαζί συνθέτουν ένα ιδανικό πεδίο δράσης για τους χαρακτήρες. Η μουσική επίσης εντυπωσιάζει, με μια επική δυναμική να δεσπόζει σε κάθε σας βήμα, από το κεντρικό μενού μέχρι τις μάχες με τα bosses. Πολύ εύκολα όμως μεταμορφώνεται και σε συγκινητική μελωδία στην κορύφωση κάποιου δράματος της κεντρικής ιστορίας ή στην αναπαράσταση κάποιας χαμένης ανθρώπινης μνήμης των συντρόφων σας. Τα ηχητικά εφέ και το voice acting επίσης ικανοποιούν και συμβάλλουν θετικά. Δυστυχώς όμως ο ήρωάς σας δεν έχει φωνή, κάτι που ξενίζει κυρίως γιατί υπάρχει αρκετή αλληλεπίδραση των άλλων χαρακτήρων με εσάς. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν πολλές αμήχανες στιγμές και σημαντικοί διάλογοι να καταλήγουν μονόλογοι και να τελειώνουν με το συμπέρασμα “η σιωπή μου προς απάντηση σου”. Αυτό μέχρι λίγο πριν το τελευταίο boss, όταν ο πρωταγωνιστής ξαφνικά δίνει με βροντερή φωνή το έναυσμα για την μάχη. Εντελώς απρόσμενο και ολίγον απογοητευτικό.

Το Code Vein βρίσκεται εδώ ως επίδοξος συνεχιστής της σχολής των παιχνιδιών Souls. Χωρίς να προσφέρει την απόλυτη καινοτομία και να θέτει νέα στάνταρ στο είδος, έχει τα δικά του μοναδικά στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει, προσφέρει άπλετα ποιοτικό χρόνο διασκέδασης και εξερεύνησης και διηγείται μια ωραία και συγκινητική ιστορία συνύπαρξης ανθρώπων, βρικολάκων και θεών. Αν ψάχνετε για μια τέτοια περιπέτεια, το Code Vein αξίζει μια θέση στη συλλογή σας.



  • Πλούσια παραμετροποίηση χαρακτήρα
  • Εθιστικό
  • Έξυπνα σχεδιασμένα επίπεδα που προσφέρονται για εξερεύνηση
  • Οι σύντροφοι είναι παντοδύναμοι
  • Όμορφα γραφικά
  • Επική μουσική
  • Θα ήθελε να είναι δύσκολο αλλά δεν είναι
  • Φτωχή και προβλέψιμη νοημοσύνη εχθρών
  • Ο χάρτης βοηθάει ελάχιστα
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Bandai Namco
ΕΚΔΟΣΗ:Bandai Namco
ΔΙΑΘΕΣΗ:Bandai Namco Hellas



Πηγη

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο. Γράψτε μας τα σχόλιά σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !