Online Screen Recorder

FALLOUT 76 REVIEW

0
Πολλοί περιμέναμε να δούμε την τύχη του Fallout κόσμου σε MMO περιβάλλον, ακόμη και πριν το The Elder Scrolls Online. Αν και η προηγούμενη προσπάθεια της Bethesda δεν ήταν κακή, το transition από το αίσθημα ότι μπορείς να κάνεις interact κάθε αντικείμενο (να τα μεταφέρεις, να κουβαλήσεις κλπ.) του single-player στο MMO looting σύστημα είχε το τίμημά του στο TESO. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στο Fallout 76, τουλάχιστον όχι σε βαθμό για να το νιώθουμε, με αποτέλεσμα να καταφέρνει να μας κάνει να βιώσουμε το δέος της επιβίωσης και ότι πρέπει να ζήσουμε με ό,τι βρούμε... Βέβαια μπορεί να μην είχε αυτό το "πρόβλημα", αλλά σίγουρα είχε αρκετά άλλα.

Ως ένα μεγάλο fanboy του Fallout, δεν έβλεπα την ώρα να το πιάσω στα χέρια μου. Μπαίνοντας στον κόσμο, όπως ανέφερα παραπάνω, ένιωσα ότι επιτέλους η Bethesda κατάφερε να περάσει το single-player μήνυμά της στο αγαπητό Genre των MMO, αλλά όσο περνούσαν οι ώρες δυστυχώς ανακάλυψα κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις.






Το Fallout 76 είναι ένα online Action RPG με σαφή multiplayer περιορισμό και όπως είναι φυσικό θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να χωνέψουμε αυτή τη σημαντική αλλαγή. Γενικώς ως λάτρης του lore και της ιστορίας ενός παιχνιδιού ήμουν αρκετά προβληματισμένος στο ότι δεν υπήρχαν καθόλου NPC για να μου την διηγηθούν ή να μου βγάλουν έναν λόγο πριν την μάχη να το ζήσω λίγο Braveheart, "For the Horde" ή κάτι αντίστοιχο...!

Αν και η Bethesda το δικαιολόγησε αρκετά, δηλαδή ότι βρισκόμαστε στην εποχή του κόσμου που ξύπνησαν οι πρώτοι άνθρωποι που επέζησαν μέσα στα Vaults μετά την καταστροφή, φαντάζει λογικό να έχεις συναναστροφές μόνο με ρομπότ και άλλους παίκτες. H Bethesda ήθελε να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, αλλά κατά την ταπεινή μου άποψη το αποτέλεσμα είναι λίγο μοναχικό. Ενώ είχε προβλέψει να έχει voice chat μέσα στο παιχνίδι, όταν πλησιάζουν οι παίκτες και μας μιλάνε, το ηχητικό αποτέλεσμα μας έβγαζε λίγο από την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Γενικώς κάθε MMO θέλει παρέα και αυτό το παιχνίδι δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η Bethesda έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να εμπλουτίσει το lore, ωστόσο είναι στην διακριτική ευχέρεια του παίκτη το κατά πόσο θα εντρυφήσει σε αυτό. Η περιπλάνηση στα ερείπια του ανθρώπινου πολιτισμού και η συλλογή/αποκωδικοποίηση των πάσης φύσεως μαρτυριών χαρίζει μια απόλυτα immersive εμπειρία, η οποία δεν διαφέρει και πολύ από την αντίστοιχη του Fallout 4, αλλά το ερώτημα είναι το πόσο θα κρατήσει; Σίγουρα με κάποιο μελλοντικό content update θα μπορούσαν να "εισβάλουν" και κανονικοί NPC στο παιχνίδι, αλλά δυστυχώς αυτό είναι ένα δικό μου όνειρο θερινής νυκτός.






Ως εκ τούτου διατηρούμε κάποιες αμφιβολίες για το αν το Fallout 76 θα καταφέρει να προσφέρει μια immersive εμπειρία σε βάθος -gameplay- χρόνου. Ο κόσμος του (τέσσερις φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με αυτόν του Fallout 4) και τα γεγονότα της δημιουργίας της Bethesda λαμβάνουν χώρα στην Appalachia, η οποία αποτελεί μια αρκετά ρεαλιστική αναπαράσταση της πολιτείας West Virginia των Η.Π.Α. Η αμερικανική ύπαιθρος μας ασκεί σε προσωπικό επίπεδο μια περίεργη γοητεία, οπότε η περιπλάνηση στα γύρω δάση και στα Απαλάχια Όρη μας χαρίζει μια όμορφη Fallout εμπειρία.
Λίγα για το Concept και τις δραστηριότητες

Το Fallout 76 έχει έναν κύριο σκοπό, την επιβίωση. H Bethesda έχει κρατήσει το κλασσικό fast travel στα μέρη που έχετε ήδη επισκεφθεί, αλλά με κάποιο κόστος σε caps. Μου θύμισε αρκετά το στυλ του Conan Exiles που έπαιζα πρόσφατα, καθώς μοιάζει σε πολλά σημεία με το κομμάτι που χτίζεις το C.A.M.P. (Construction and Assembly Mobile Platform), αλλά δεν έχει τόσο κόψιμο πέτρας. Έχει μάζεμα πρώτων υλών, αλλά όπως το έχουμε συνηθίσει στο Fallout. Βέβαια έχει πολύ "Scrap scrappety Scrap" το όλο θέμα...

To παιχνίδι σας επιτρέπει να μεταφέρετε το camp σας εύκολα και γρήγορα, αν πληρώσετε το κατάλληλο αντίττιμο σε caps. Στο φορητό "σπίτι" σας λοιπόν μπορείτε να κάνετε διάφορες δραστηριότητες (όταν τις ξεκλειδώσετε) όπως crafting, sleeping, cooking, ακόμα και να προστατευθείτε από τους predators και τα μεταλλαγμένα πλάσματα, που μπορεί να υπάρχουν στον χώρο. Βέβαια θα αναγκαστείτε να τα αντιμετωπίσετε αν έρθουν, καθώς θα αρχίσουν να σας χαλάνε το σπίτι, όμως δεν θα σας "πιάσουν στον ύπνο" ή μπορεί... και να σας πιάσουν, αλλά τουλάχιστον θα έχετε κάποιο χρόνο ανταπόκρισης. Επίσης το να ταξιδέψετε πίσω στο camp με fast travel είναι πάντα δωρεάν, οπότε καλό είναι να το στήνετε κοντά στα ενεργά quest που κάνετε για καλύτερη οικονομία.





Παράλληλα, υπάρχουν κάποια bugs που θα σας προβληματίσουν λίγο, όσον αφορά το που θα το στήσετε... Για παράδειγμα ένα bug που μου έτυχε είναι να έχω κάνει logout και κάποιος να έστησε το camp του εκεί που το είχα εγώ, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί το δικό μου και να με βάλει να το ξαναστήσω κάπου αλλού, χωρίς προειδοποίηση. Βέβαια αυτό σημαίνει δωρεάν μεταφορά, κάτι που μερικές φορές δεν θα σας χαλάσει. Μερικές άλλες όμως...

Προσοχή! Το level των mobs δεν είναι φανερό, οπότε μερικές φορές καταλήγουμε χαμένοι και αντιμέτωποι με πλάσματα πολύ πάνω από το επίπεδό μας. Μπορεί εκ πρώτης να σας φανεί αρκετά δύσκολο, αλλά όχι και ακατόρθωτο.

Εκτός από τα quests και τα side quests, υπάρχουν και πολλά events που πραγματοποιούνται σε διάφορα μέρη του χάρτη. Αν είστε κοντά, μπορείτε να συμμετέχετε και να πάρετε και τα ανάλογα δωράκια αν ολοκληρωθεί το event. Μπορεί να αποτελέσουν δύσκολο εγχείρημα αν δεν υπάρχει βοήθεια τριγύρω, αλλά και πάλι, με πολύ υπομονή, ίσως να βγείτε αλώβητοι.

Είναι σημαντικό να αναφέρω εδώ ότι μέχρι τα 25 level που έχω φτάσει δεν έχω βρει group dungeons, nukes κλπ. Αναμένεται update για να σχολιάσω την υποχρεωτική group δραστηριότητα του παιχνιδιού στο end game και αν τελικά υπάρχει ενδιαφέρον και σε αυτό το στάδιο.
Λίγα λόγια για την απόδοση του Fallout 76


Σε τεχνικό επίπεδο, συναντήσαμε αρκετά bugs, όπως πτώσεις του frame rate, έντονο clipping, εχθρούς που κολλούσαν κάτω από το έδαφος ή μέσα σε τοίχους και άλλα τέτοια διαμαντάκια. Αν επρόκειτο για μια beta έκδοση, η οποία λάμβανε χώρα αρκετούς μήνες πριν την κυκλοφορία του παιχνιδιού προφανώς και θα επιδεικνύαμε την ανάλογη ελαστικότητα.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως μιλάμε για επίσημη κυκλοφορία. Ο κόσμος το αγόρασε και περιμένει κάποια βασικά πράγματα. Στην μορφή του αυτή, το παιχνίδι φανερά δεν ήταν έτοιμο. Αν και κάποια από τα προβλήματα ξεκίνησαν να λύνονται με τα πρώτα patches, δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτά το βοήθησαν να γλιτώσει από την unplayable κατάσταση στην οποία βρίσκεται.






Πολλά quests ήταν "σπασμένα" και μετά από μία ώρα που παίρνουν μερικά για να ολοκληρωθούν, όταν ανακαλύψεις ότι δεν μπορείς να τα τελειώσεις, γιατί είναι bugged το σημείο που το επιστρέφεις, καταντάει τελείως αποθαρρυντικό...Με την πρώτη σου σκέψη να είναι "απλά έχασα τον χρόνο μου".

Ένα από αυτά που δεν μπορώ να ξεχάσω είναι ένα chain quest, που έχεις από το Level 1 και σε κάποιο από τα τελικά objectives, αν όχι το τελευταίο, πρέπει να σκοτώσεις ένα εχθρικό μεταλλαγμένο τύπο. Πάω και εγώ λοιπόν στο κτήριο που βρισκόταν σύμφωνα με το map, μπαίνω μέσα και τον βλέπω ήδη νεκρό. Λέω κομπλέ θα περιμένω να κάνει respawn, αλλά τίποτα. Ψάχνω λοιπόν στα forums και βλέπω ότι έχει πρόβλημα το respawn rate και ο μόνος τρόπος να ολοκληρώσεις το quest είναι να βρεις Server που είναι ακόμα ζωντανός. Προσπάθησα μερικές φορές αλλά μάταια... Απαράδεκτο. Αν και είμαι μεγάλο fanboy της σειράς, αυτό δεν μου είναι εύκολο να το συγχωρήσω.






Η σύγχυση φυσικά γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, όταν έχουμε "φτύσει αίμα" να φτάσουμε σε έναν προορισμό, όπως ανέφερα πιο πάνω το level των "τεράτων δεν είναι φανερό", οπότε αν έχετε αντιμετωπίσει μεγάλου level τέρατα και καταφέρατε με κάποιο τρόπο να τα νικήσετε, το παιχνίδι δεν σας δίνει "νερό από την πηγή".

Ελπίζω στα επόμενα patches να διορθωθούν τα quests, γιατί το quest log μου έχει αρκετά ανεκπλήρωτα, αλλά και ολοκληρωμένα bugged quests. Για την ώρα τα τελευταία patches αλλάξαν κάποια πράγματα, όπως καλύτερο performance, το loot από τα bosses έγινε λίγο καλύτερο, καθώς και μερικά quests επιδιορθώθηκαν, αλλά ακόμη χρειάζεται αρκετή δουλειά.
Gameplay και Level Up


Στο κομμάτι του gameplay τώρα, το Fallout 76 δεν διαφέρει και πολύ σε σύγκριση με το Fallout 4 και ως εκ τούτου οι βετεράνοι της σειράς θα νιώσουν ότι βρίσκονται σε ένα οικείο περιβάλλον. Οι βασικότερες διαφορές εντοπίζονται στο progression system, στην προσθήκη του PvP και στην εισαγωγή κάποιων υποτυπωδών survival μηχανισμών. Ξεκινώντας από το character progression, κάθε φορά που ανεβαίνετε level, κερδίζετε ένα stat point, το οποίο μπορείτε να κατανείμετε σε ένα από τα επτά στατιστικά σας (Strength, Perception, Endurance, Charisma, Intelligence, Agility και Luck). Ανάλογα τώρα με το επίπεδο κάθε στατιστικού σας μπορείτε να εξοπλίσετε τον χαρακτήρα σας με τα σχετικά perk cards.






Κάθε perk, σας προσφέρει ένα passive bonus, λόγου χάρη σας κάνει πιο ανθεκτικούς και μειώνει την πιθανότητα να κολλήσετε κάποια ασθένεια. Τo bonus αυτό μεγαλώνει, όσο μεγαλύτερο είναι και το level του perk σας, αν μάλιστα ανοίξετε δύο ίδια perk cards, μπορείτε να τα συμπτύξετε σε ένα perk μεγαλύτερου level. Αν υποθέσουμε βέβαια ότι θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα level 3 perk που σχετίζεται με το Strength σας, θα πρέπει να έχετε κατανείμει τουλάχιστον τρεις πόντους στο Strength. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερα τους ενός perk cards, καθώς ο μόνος περιορισμός σας είναι το level του σχετικού attribute σας.

Το εν λόγω σύστημα του character progression χαρίζει στον παίκτη την μέγιστη δυνατή ελευθερία και ανοίγει τον δρόμο για πολλά πιθανά character builds. Βέβαια προσοχή!!! Δεν υπάρχει ακόμα respec, οπότε χρειάζεται λίγο παραπάνω προσοχή στις επιλογές μας. Αν και πρόκειται να το εισάγουν και αυτό στο παιχνίδι σε κάποιο από τα επόμενα patches, αυτή τη στιγμή αν κάνετε λάθος, δεν έχετε την δυνατότητα να το διορθώσετε. Άλλο ένα πράγμα που θεωρώ σε ένα MMO θα έπρεπε να υπάρχει από την αρχή. Δεν μπορείς να γνωρίζεις τα πάντα την πρώτη φορά που παίζεις και σίγουρα το να αρχίσεις το playthrough σου από την αρχή δεν είναι λύση...






Οι developers αυτή τη φορά δίνουν μεγαλύτερη έμφαση και στους survival μηχανισμούς, καθώς ο χαρακτήρας σας θα πρέπει να τρέφεται και να καταναλώνει υγρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μπορείτε να μαγειρέψετε διάφορες τροφές, αν έχετε τις κατάλληλες πρώτες ύλες και έχετε βρει το ανάλογο recipe ή να βράσετε το νερό για να βελτιώσετε την ποιότητά του. Να προσθέσουμε σε αυτό το σημείο, ότι σας δίνεται επίσης η δυνατότητα να στήσετε πρόχειρα camps σε σχεδόν οποιοδήποτε σημείο του χάρτη επιθυμείτε, αλλά και να χρησιμοποιήσετε διάφορα crafting stations για να αναβαθμίσετε τον εξοπλισμό σας ή να φτιάξετε νέα όπλα και πανοπλίες. Ανάλογους μηχανισμούς βέβαια είχαμε δει και στο παρελθόν. Ο survival χαρακτήρας του Fallout 76 μπορεί να μην είναι τόσο αδυσώπητος, αφού είναι πολύ εύκολο να βρείτε τις προμήθειες που απαιτούνται, ωστόσο χαρίζει μια ακόμη -καλοδεχούμενη- διάσταση στο gameplay.

Η Bethesda κράτησε το Exoskeleton Power Armor όπως το είδαμε στο προηγούμενο Fallout, κάτι που προσωπικά δεν μου κακοφάνηκε. Η συντήρησή του βέβαια και το διάστημα μέχρι να μπορέσετε να το κάνετε equip, θα σας παιδέψουν λίγο, αλλά σίγουρα είναι ζωτικής σημασίας.





To περίεργο PVP χωρίς κυρώσεις...


Το PVP υπάρχει και δεν υπάρχει... Από το level 5 και μετά μπορείτε να δοκιμάσετε τις σχετικά περιορισμένες PvP δραστηριότητες, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη συναίνεση από την πλευρά του αντιπάλου σας για να ξεκινήσει η όλη διαδικασία. Το σύστημα λειτουργεί ως εξής. Η επίθεση σε έναν άλλον παίκτη προκαλεί σχεδόν μηδαμινό damage, εκτός κι αν αυτός ανταποδώσει τα πυρά σας. Μόνο σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ξεκινήσει το PvP, θα πρέπει δηλαδή ο αντίπαλός σας να δώσει την συγκατάθεσή του για να ξεκινήσει το... καράτε.

Μετά από αρκετές ώρες gameplay σχεδόν κανένας απολύτως παίκτης δεν προσπάθησε να μας επιτεθεί, ενώ όταν δοκιμάσαμε να επιτεθούμε εμείς κανένας δεν είχε την όρεξη να μονομαχήσει μαζί μας. Και γιατί να το κάνει άλλωστε; Τα μόνα αντικείμενα που κερδίζει ο νικητής μιας PvP αναμέτρησης είναι τα junk αντικείμενα του αντιπάλου του. Ναι αυτά μπορούν να γίνουν scrap για εξτρά crafting materials, αλλά ο χάρτης είναι στην κυριολεξία γεμάτος από πρώτες ύλες, γιατί λοιπόν κάποιος να παίξει PvP; Ούτε ρίσκο υπάρχει, ούτε και κίνητρο. Άλλο ένα κομμάτι το οποίο χρειαζόταν περισσότερη φροντίδα και δεν την πήρε. Ίσως το αλλάξουν στο μέλλον, γιατί το να διορθώσουν τα προβλήματα που ήδη έχει μάλλον είναι πιο σημαντικό...

Περιπτώσεις σχετικά ακραίες που θα σας βάλουν σε PvP μπελάδες δεν υπάρχουν πολλές, αλλά μπορεί να βρεθείτε μπλεγμένος σε κάποια παρεξήγηση. Παραδείγματος χάριν, μια φορά που μου την είχαν πέσει 5 μεταλλαγμένες αρκούδες και για να ξεφύγω μπήκα σε όποιο κτήριο βρέθηκε στο διάβα μου....Το κτήριο που βρήκα βέβαια, ήταν κάποιου παίκτη και στην προσπάθεια μου να σκοτώσω τις αρκούδες έριξα μία χειροβομβίδα, η οποία έκανε damage στο κτήριο και με έκανε Wanted στην περιοχή... Ε μετά με βρήκαν και με σκότωσαν... Ρε παιδιά μη βαράτε καταλάθος.
Microtransactions


Μια μικρή αναφορά στο κομμάτι των microtransactions (Atom points). Υπάρχουν διάφορα challenges, όπως να φτιάξετε ένα συγκεκριμένο αριθμό αντικειμένων, να μαγειρέψετε ή να ανεβείτε σε ένα συγκεκριμένο level. H ολοκλήρωση των challenges σας ανταμείβει με Atom points, τα οποία μπορείτε να εξαργυρώσετε και να αποκτήσετε πρόσβαση σε διάφορα cosmetic items. Ορισμένα αντικείμενα είχαν υπέρογκο κόστος, ωστόσο σίγουρα μπορείτε να ξεκλειδώσετε αρκετά cosmetics χωρίς να χρειαστεί να πληρώσετε πραγματικά χρήματα.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την IGE.



Πηγη

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο. Γράψτε μας τα σχόλιά σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !