Online Screen Recorder

The Gardens Between Review

0
Το The Gardens Between, όπως άλλωστε και όλα τα καλοσχεδιασμένα puzzle games, καλύπτει μια ιδιαίτερη ανάγκη των gamers: oρισμένες φορές δε θέλουμε ή δεν μπορούμε να παίξουμε με τις ώρες. Δεν έχουμε το χρόνο να βυθιστούμε ολοκληρωτικά στον εκάστοτε κόσμο που μας ταξιδεύει ένα παιχνίδι, να ταυτιστούμε με τον πρωταγωνιστή της περιπέτειας ή ακόμη και να βασανιστούμε μαζοχιστικά για ώρες με ένα δύσκολο ή απλώς ευφάνταστο γρίφο. Ορισμένες φορές προτιμάμε μια πρόκληση σφηνάκι, θέλουμε να ξεκλέψουμε λίγο μόνο χρόνο από την απαιτητική καθημερινότητά μας και να παίξουμε ίσα-ίσα... μία πίστα, αλλά μια πίστα πλούσια σε γρίφους!

H Arina με τον Frendt μεγάλωσαν σε διπλανά σπίτια, σαν αδέρφια. Mοιράστηκαν παιδικές αναμνήσεις, έκαναν παρέα παράτολμες εξερευνήσεις, απόκτησαν εμπειρίες, έζησαν περιπέτειες, γέλασαν, φοβήθηκαν, ονειρεύτηκαν, μα πάνω απ’ όλα μοιράστηκαν μια τρυφερή και όμορφη ηλικία ξεγνοιασιάς και αθωότητας. Τα δύο παιδιά μεγάλωσαν, αλλά δεν ξέχασαν ποτέ τα όμορφα εκείνα χρόνια που μοιράστηκαν. Οι αναμνήσεις ίσως να μην είναι πλέον γεωμετρικά ξεκάθαρες, αλλά η νοσταλγία που τις συνοδεύει σίγουρα κάνει το φως της φιλίας τους να ζωντανεύει.

Καθημερινά αντικείμενα, γωνιές της παλιάς γειτονιάς και αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας μεταμορφώνονται σε έναν πλασματικό και σουρεαλιστικό κόσμο που απαρτίζεται από πολλά μικρά νησάκια-κήπους. Εκεί οι δυο φίλοι θυμούνται πώς ήταν η ζωή όταν ήταν παιδιά. Βρίσκονται ξανά στην παιδική χαρά πίσω από το σπίτι που ξυπνούσε τα παιδικά γέλια τους, καθώς και στο δεντρόσπιτο που φιλοξενούσε τα όνειρά τους. Βρίσκουν τα παλιά τους παιχνίδια, τις βιντεοκασσέτες με την απαραίτητη συνοδεία ποπ-κορν, το αρμόνιο, τις ζωγραφιές, τα γουόκι-τόκι, το Nintendo, τους τσιμεντόλιθους, μα και τον πρώτο τους υπολογιστή. Θυμούνται τί έφτιαχναν και τί μαστροχαλούσαν, τους δεινοσαύρους που λάτρεψαν, τους αθλητές που θαύμασαν, τα όνειρα που έκαναν αγναντεύοντας τα αστέρια και το φόβο που τους προκαλούσε ο μεγάλος υπόνομος με τα ορμητικά νερά. Τα ξαναεπισκέπτονται όλα αυτά, μα αυτή τη φορά σαν μέσα σε όνειρο, αλλοιωμένα και περίτεχνα μπλεγμένα.




Απλοί στη λογική και την εκτέλεση γρίφοι απαιτούν παρατηρητικότητα και συνδυαστική σκέψη.

Οι αναμνήσεις των δύο φίλων συνθέτουν ένα σύμπλεγμα από 22 νησάκια. Κάθε νησάκι αποτελεί μια ανεξάρτητη “πίστα”, ένα επίπεδο γεμάτο πολλούς περιβαλλοντικούς γρίφους, οι οποίοι συνθέτουν όλοι μαζί το μεγάλο, ενιαίο γρίφο της κάθε τοποθεσίας. Προκειμένου να καταφέρετε να λύσετε τον πολυεπίπεδο, αλλά πάντα απλό στη λογική του, υπεργρίφο της κάθε πίστας, πρέπει να παρατηρήσετε προσεκτικά τί συμβαίνει στο νησάκι και ποια αντικείμενα μετακινούνται ή αλλάζουν μορφή, όποτε χρησιμοποιείτε τις ιδιαίτερες ικανότητες των παιδιών και “τρέχετε το χρόνο” πίσω ή μπροστά. Ο σκοπός σας είναι σταθερά ίδιος: ξεκινώντας από το χαμηλότερο σημείο του εκάστοτε νησιού, πρέπει να φτάσετε μέχρι το υψηλότερο για να τοποθετήσετε εκεί μια φωτεινή μπάλα φωτός που δίνει ζωή στην ανάμνηση που αναπαριστά το νησάκι. Οι κινήσεις σας είναι πολύ περιορισμένες και ο χειρισμός εξαιρετικά εύκολος, καθώς σε ολόκληρο το παιχνίδι προχωράτε μόνο μπροστά και πίσω και παίζετε κινώντας τον αναλογικό μοχλό του gamepad δεξιά-αριστερά και πατώντας ένα πλήκτρο για να δηλώσετε πρόθεση αλληλεπίδρασης με κάποιο αντικείμενο. Η δυσκολία έγκειται στο να ανακαλύψετε με ποια σειρά πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα προκειμένου το περιβάλλον να αλλάξει τόσο όσο χρειάζεται για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να προχωρήσουν τα παιδιά, τα οποία κινούνται πάντοτε ταυτόχρονα, αλλά δεν ακολουθούν παντού την ίδια ακριβώς πορεία.

Μοβ σύννεφα πάνω στα οποία περπατάτε σχηματίζουν γέφυρες για να διαβείτε απροσπέλαστα περάσματα, φράγματα που διαλύονται με το φως σας κλείνουν τον δρόμο, φωτοφάγα φυτά σας κλέβουν τη φωτεινή μπάλα φωτός, κύβοι με ποδαράκια σας βοηθούν να την μεταφέρετε κάπου χωρίς να την κρατάτε, αντικείμενα σπάνε, οθόνες ανάβουν, λεπτομέρειες αλλάζουν... όλα πρέπει να τα παρατηρήσετε και όλα να τα αξιοποιήσετε για να προχωρήσετε. Όλα τη σωστή στιγμή, όμως. Κι αυτό επειδή μπορεί να κρατάτε το φως που σπάει το σκοτεινό φράγμα προχωρώντας το χρόνο μπροστά, αλλά δύο μόλις μέτρα πιο κάτω, η ίδια πηγή φωτός διαλύει την γέφυρα που πρέπει να διαβείτε. Γυρνώντας, όμως, πάλι λίγο πίσω το χρόνο, βλέπετε μια τσουλίθρα να πέφτει και να καλύπτει το κενό, δημιουργώντας έτσι μια νέα γέφυρα για να διασχίσετε. Όλα σε αυτό το παιχνίδι είναι θέμα συντονισμού, άλλοτε προφανούς και άλλοτε πιο ευφάνταστου, μα πάντοτε λογικού (και σχετικά εύκολου).




Κάθε νησάκι και μια τρισδιάστατη σελίδα παιδικού παραμυθιού.

Καθώς δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών, αλλά ούτε και ΑΙ χαρακτήρες, ο κόσμος και όλα τα δυναμικά αντικείμενα που περιέχει αποτελούν το άλφα και το ωμέγα του The Gardens Between. Ο σουρεαλιστικός αυτός κόσμος αποδεικνύεται τελικά ο αδιαμφισβήτητος άσσος στο μανίκι τoυ παιχνιδιού. Με μια παλέτα έντονων και φωτεινών χρωμάτων, με χρωματικά θέματα ανά νησάκι, αλλά και με στρογγυλεμένες γωνίες, ο κόσμος του παιχνιδιού μοιάζει με μια υπέροχη τρισδιάστατη απόδοση σελίδας από παιδικό παραμύθι. Αντίθετα με τα παραμύθια, όμως, εδώ δεν υπάρχουν καθόλου ομιλίες και διάλογοι, με αποτέλεσμα ακόμη και τα ονόματα των μικρών πρωταγωνιστών να τα μαθαίνετε μόνο μέσα από τη λίστα με τα achievements και όχι καθώς παίζετε. Η εύστοχη αυτή επιλογή δεν ενοχλεί καθόλου, αφού η μουσική υπόκρουση είναι πολύ προσεγμένη και συνοδεύει πάντοτε κατάλληλα το οπτικό ερέθισμα, ενώ φροντίζει να προκαλεί μια γλυκιά μελαγχολία και να αφυπνίζει μια προσωπική νοσταλγία μέσα σας.

Παρότι εξαιρετικά σύντομο, το The Gardens Between θα σας κάνει παρέα για μια ευχάριστη και συμπαθητική puzzle απόδραση σε έναν κόσμο σουρεαλιστικό, ο οποίος θα ξυπνήσει αργά ή γρήγορα ορισμένες γλυκιές αναμνήσεις αν είστε 30+. Το gameplay πατάει σταθερά πάνω στον ίδιο, απαράλλακτο άξονα, αλλά οι λεπτομέρειες που αλλάζουν κάνουν όλη την διαφορά και καταφέρνουν τελικά να κερδίσουν το ενδιαφέρον. Αν αναζητάτε μια εναλλακτική και πιο εγκεφαλική περιπέτεια για “τη νίκη της ημέρας”, τότε τα νησάκια του The Gardens Between ενδέχεται να κρύβουν αυτό που θέλετε.



  • Έξυπνοι γρίφοι που συνδέουν ολόκληρο το κεφάλαιο
  • Παραμυθένιος, σουρεαλιστικός κόσμος
  • Νοσταλγικές ρετρό πινελιές
  • Ευχάριστο και συμπαθητικό…
  • ...αλλά θα το ξεχάσετε γρήγορα
  • Απλοϊκό και επαναλαμβανόμενο gameplay
  • Πολύ σύντομο
 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Switch, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:The Voxel Agents
ΕΚΔΟΣΗ:The Voxel Agents
ΕΙΔΟΣ:Puzzle
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://thegardensbetween.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:20/9/2018





Πηγη

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο. Γράψτε μας τα σχόλιά σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !