Online Screen Recorder

The Pillars of the Earth Review

0
Το ιστορικό μυθιστόρημα του Ken Follett, The Pillars of the Earth (γνωστό στη χώρα μας ως “Οι Στυλοβάτες της Γης”), πρωτοκυκλοφόρησε το 1989 και γνώρισε τεράστια διεθνή επιτυχία, με εκατομμύρια πωλήσεις αντιτύπων. Μέσα από τις 1000+ σελίδες του, ταξιδεύει τον αναγνώστη στην μεσαιωνική Αγγλία, όπου ο ηγούμενος του (φανταστικού) Kingsbridge, Phillip, αποφασίζει την κατασκευή του πιο εντυπωσιακού καθεδρικού ναού που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Ο πεισματάρης χτίστης και απλός άνθρωπος, Tom, βρίσκεται δίπλα στον Phillip την κατάλληλη στιγμή και δέχεται να τον βοηθήσει στο κατόρθωμά του. Ίντριγκες, δολοπλοκίες, πισώπλατες μαχαιριές, αλλά και ιστορίες αγάπης, κρατούν το ενδιαφέρον δεκάδων χιλιάδων αναγνωστών κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Το ομώνυμο adventure της Daedalic Entertainment βασίζεται στο μυθιστόρημα και χωρίζεται σε τρία επεισόδια, ακολουθώντας πιστά τα χνάρια του βιβλίου. Ξεκινάτε την ιστορία σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο του βιβλίου, με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και ζητήματα των ηρώων να σας δίνονται σταδιακά και επιδέξια. Η εισαγωγή των πρωταγωνιστών γίνεται με πολύ ομαλό τρόπο, έτσι ώστε να μην χάνετε την ουσία εάν δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο, με το φινάλε να “δένει” ικανοποιητικά τις περισσότερες ιστορίες των πρωταγωνιστών του.

Ο χειρισμός είναι point-and-click τρίτου προσώπου, με επιλογή ανάμεσα σε ποντίκι ή χειριστήριο. Το gameplay, αν και περιέχει κάποιους βασικούς γρίφους, κλίνει λίγο περισσότερο προς interactive novel παρά καθαρόαιμο adventure. Το tutorial σας “οπλίζει” με όλες τις γνώσεις που χρειάζεστε, όπως το ότι περπατάτε με αριστερό κλικ, ενώ με δεξί κλικ επάνω σε αντικείμενα κάνετε τους ήρωες να συλλογίζονται γι αυτά. Το διακριτικό inventory βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης, με την επιλογή documents να σας οδηγεί σε περαιτέρω πληροφορίες σχετικές με το μυθιστόρημα, που συλλέγετε κάθε τόσο. Τα hotspots που εμφανίζονται στην οθόνη με το πάτημα του spacebar είναι χρησιμότατα και κάτι που πιάνετε τον εαυτό σας να χρησιμοποιεί συχνά, αφού τα αντικείμενα και οι έξοδοι δεν είναι πάντα ευδιάκριτα. Χωρίς την εμφάνιση των hotspots είναι πολλές φορές δύσκολο να διαχωρίσετε τα αντικείμενα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από εκείνα που είναι μέρος του περιβάλλοντος. Αυτό είναι ταυτόχρονα πλεονέκτημα και μειονέκτημα, καθώς μπορεί όλα γύρω σας να δείχνουν ομοιόμορφα, σχεδόν σαν βγαλμένα από κόμικ, όμως αυτό κάνει δύσκολο τον εντοπισμό των διαδραστικών σημείων.




Κυνηγώντας το βραδινό.

Παρόλο που έχετε στη διάθεσή σας τον χάρτη της περιοχής, δεν μπορείτε να κάνετε fast travel στα σημεία που επιθυμείτε. Οι ήρωες περπατούν αργά στην οθόνη, επιτρέποντάς σας να θαυμάσετε τα όμορφα περιβάλλοντα της εποχής που αναπαριστούν, όμως υπάρχουν στιγμές που χρειάζεται να περάσουν αρκετά δευτερόλεπτα έως ότου φτάσετε στο σημείο που θέλετε. Άλλες φορές, πάλι, αναγκάζεστε να πηγαινοέρχεστε μεταξύ σημείων μέχρι να κάνετε αυτό που πρέπει με τη σωστή σειρά.

Στο πρώτο επεισόδιο χειρίζεστε τρεις χαρακτήρες, τον χτίστη Tom, τον ηγούμενο Phillip και τον γιο του Tom, Jack, με τον καθένα να έχει τα δικά του ξεχωριστά κεφάλαια. Στα άλλα επεισόδια προστίθεται και η Aliena, κόρη ενός κόμη στην οποία έχει αδυναμία ο Jack. Η εξέλιξη του παιχνιδιού γίνεται με αργούς ρυθμούς, κυρίως μέσα από διαλόγους, δίνοντάς σας την ευκαιρία να εκτιμήσετε το σενάριο και τις περιγραφές του συγγραφέα. Οι περισσότερες σκηνές διαρκούν αρκετά κι έτσι μπορείτε να περάσετε ακόμη και 10 λεπτά μιλώντας σε ένα χαρακτήρα. Το στοιχείο αυτό ορίζει το The Pillars of the Earth ως ένα παιχνίδι για υπομονετικούς και όχι για όσους βιάζονται να δουν τί γίνεται παρακάτω. Κατά κάποιο τρόπο, είναι περισσότερο βιβλίο με διαδραστικά στοιχεία παρά παιχνίδι.




Στο λιμάνι.

Κατά τη διάρκεια των -συνήθως μακρόσυρτων- διαλόγων έχετε τη δυνατότητα να επιλέγετε αντίθετες, μεταξύ τους, απαντήσεις που δεν επηρεάζουν το φινάλε. Τραβάτε την προσοχή κάποιου βήχοντας ή γνέφοντας; Δίνετε μια απάντηση ή μένετε σιωπηλοί; Είστε ευγενικοί ή απότομοι; Όλες αυτές οι επιλογές εμφανίζονται στο τέλος του κάθε κεφαλαίου, όμως δεν είναι ουσιαστικές και απλά δίνουν την ψευδαίσθηση πως είναι. Δεν υπάρχει περίπτωση να “κολλήσετε” πουθενά, αφού τα objectives εμφανίζονται στα αριστερά της οθόνης με σαφείς οδηγίες, όπως το ότι πρέπει να ανάψετε μια φωτιά ή να ψάξετε το κάστρο για ελαττωματικούς τοίχους.

Οι γρίφοι είναι απλοί και αφορούν κυρίως τη χρήση αντικειμένων με το περιβάλλον και την επιτυχία στα mini-games, όπου όταν εμφανίζεται η σχετική μπάρα πρέπει να κάνετε κλικ την κατάλληλη στιγμή. Μια άλλη μορφή γρίφου είναι η συλλογή στοιχείων, είτε μέσω διαλόγων είτε μέσω εξερεύνησης του περιβάλλοντος και ο συνδυασμός τους με αντικείμενα ή χαρακτήρες. Χρησιμοποιείτε στοιχεία τόσο επάνω σε χαρακτήρες για να συζητήσετε μαζί τους σχετικά με αυτά, όσο και επάνω σε αντικείμενα για να συλλογιστείτε τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιήσετε το στοιχείο του ότι χρειάζεστε νερό επάνω σε έναν άδειο κουβά, τότε ο πρωταγωνιστής λέει πως ο κουβάς είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως με δεξί κλικ βλέπετε τις σκέψεις του εκάστοτε πρωταγωνιστή ανάλογα με την περίσταση στην οποία βρίσκεται. Ο Tom βλέπει ομορφιά στις πέτρες, ενώ ο Philip διαβάζει σχετικά αποσπάσματα από τη Βίβλο.




Αμήν.

Τα σχεδιασμένα στο χέρι γραφικά ταιριάζουν με το κλίμα της ιστορίας, θυμίζοντας πολλές φορές μεσαιωνικό πίνακα. Animation όπως το χιόνι που πέφτει ή το νερό που τρέχει “ζωντανεύουν” το εκάστοτε μέρος. Από την άλλη, το animation βαδίσματος κάθε πρωταγωνιστή δείχνει “απότομο” ορισμένες φορές και όχι απόλυτα φυσικό. Επίσης, οι χαρακτήρες συχνά φαίνονται μικροί στην οθόνη, με τα περιβάλλοντα να είναι πολύ μεγάλα σε σχέση με αυτούς. Ο ήχος κυμαίνεται στα αναμενόμενα πλαίσια, με έμφαση στην ήρεμη μουσική υπόκρουση και τους ήχους της φύσης. Η μουσική αποδίδει κατάλληλα τον τόνο της εποχής. Ο δυνατός άνεμος, η βροχή και το χιόνι μεταφέρουν επαρκώς τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ το κελάηδισμα των πουλιών μαρτυρά ένα ηλιόλουστο πρωινό. Την παράσταση κλέβει το voice acting που είναι απλά εκπληκτικό, με τους ηθοποιούς να δίνουν τη φωνή που αξίζει στον κάθε χαρακτήρα. Η προφορά και ο τόνος της φωνής κάθε χαρακτήρα ταιριάζουν με την εποχή και την ψυχολογική κατάστασή του.

Με συνολική διάρκεια περίπου 10 ώρες, το The Pillars of the Earth αποτελεί μια εξαιρετική μεταφορά του ομώνυμο μυθιστορήματος σε adventure. Οι διάλογοι και οι σκέψεις δεν προέρχονται αυτολεξεί από το βιβλίο, όμως σας δίνονται επιλογές σε λεπτομέρειες ως προς το να πείτε αυτό που λέει ο ήρωας του βιβλίου ή όχι (πχ θέλετε να κατασκευάσετε τον καθεδρικό ναό για να δώσετε ελπίδα στον κόσμο ή για να τους προκαλέσετε φόβο;). Αν έχετε διαβάσει το βιβλίο, τότε γνωρίζετε την εξέλιξη του παιχνιδιού, χωρίς όμως αυτό να μειώνει το ενδιαφέρον σας, αφού το μέσο είναι εντελώς διαφορετικό. Αν σας αρέσουν τα adventure και οι μεσαιωνικές ιστορίες, αξίζει να ασχοληθείτε με το The Pillars of the Earth.



  • Εξαιρετική μεταφορά του βιβλίου
  • Τα κεφάλαια δένουν ομαλά μεταξύ τους
  • Καλογραμμένη ιστορία
  • Άψογο voice acting
  • Όμορφα γραφικά ζωγραφισμένα στο χέρι
  • Αργή εξέλιξη της πλοκής
  • Περιορισμένη διαδραστικότητα
  • Λίγοι γρίφοι
  • Οι επιλογές δεν επηρεάζουν ουσιαστικά την ιστορία
 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Daedalic Entertainment
ΕΚΔΟΣΗ:Daedalic Entertainment
ΔΙΑΘΕΣΗ:-
ΕΙΔΟΣ:Adventure
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.the-pillars-of-the-earth-game.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:15/8/2017 (πρώτο επεισόδιο)



πηγη


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !