Online Screen Recorder

Sunway TaihuLigh: Ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής του κόσμου είναι κινέζικος

0
Οι Κινέζοι έχουν τον νέο ισχυρότερο υπερυπολογιστή του κόσμου. Πρόκειται για τον Sunway TaihuLigh και είναι κατασκευασμένος μόνο με εγχώρια τεχνολογία χωρίς να χρησιμοποιεί chips από τις ΗΠΑ. Η είδηση αντικατοπτρίζει την πρόοδο που κάνει η Κίνα στο συγκεκριμένο.

Όμως, πολύ σημαντικό γεγονός είναι και η μειωμένη εξάρτηση των Κινέζων από την τεχνολογία ημιαγωγών των Αμερικάνων.

Ο Sunway TaihuLight παίρνει την πρωτιά από τον επίσης κινέζικο Tianhe-2, ο οποίος κατέχει πλέον τη δεύτερη θέση, και δίνει την τριπλάσια ταχύτητα. Έχει επεξεργαστική ισχύ 93 petaflop, μπορεί να κάνει 93 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο και είναι περίπου πέντε φορές πιο ισχυρός από το ταχύτερο σύστημα που έχουν οι ΗΠΑ και πλέον έχουν την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Ο TaihuLight αποτελείται από 41.000 chips κάθε ένα με 260 πυρήνες επεξεργαστή. Αυτό δίνει συνολικά 10.660.000 πυρήνες ενώ ο υπερυπολογιστής των ΗΠΑ έχει 560.000 πυρήνες. Όσον αφορά στη μνήμη έχει 1.3 petabytes RAM. Τρέχει το λειτουργικό σύστημα Linux και χρησιμοποιείται για ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, προγνώσεις καιρού κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Κίνα έχει στη λίστα του Top 500 περισσότερους υπερυπολογιστές (167) από τις ΗΠΑ (165), ενώ πριν δέκα χρόνια είχε μόνο 28 και όλα κάτω από τη θέση 30. Στην πρώτη δεκάδα φέτος υπάρχουν 4 αμερικανικοί υπερυπολογιστές, 2 κινεζικοί, 1 ιαπωνικός, 1 ελβετικός, 1 γερμανικός και 1 σαουδαραβικός.





Sunway TaihuLight






Πηγή







Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !