Online Screen Recorder

Οι «αγανακτισμένοι» κήρυξαν πόλεμο στο Λονδίνο

Alberto Portokalis
0
Νέα, βίαια επεισόδια ξέσπασαν χθες το απόγευμα στο Λονδίνο, εντείνοντας τους φόβους κυβέρνησης και αστυνομίας ότι η βρετανική πρωτεύουσα θα μετατραπεί σε «πεδίο μάχης» για τρίτη συνεχή νύχτα. Αυτή τη φορά, τα επεισόδια ξέσπασαν με αφορμή τη σωματική έρευνα σε έναν νεαρό από αστυνομικούς, συμπεριφορά που στα φτωχά προάστια του Λονδίνου, προκαλεί αντιδράσεις ως «ρατσιστική».
Διαδηλωτές εκτόξευσαν κάδους απορριμμάτων και καρότσια σούπερ - μάρκετ εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι αντεπιτέθηκαν και προσπάθησαν να περιορίσουν τα επεισόδια γύρω από το σταθμό Χάκνεϊ Σέντραλ.
Ορισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν σε καταστήματα, τα οποία και λεηλάτησαν στην προσπάθειά τους να βρουν αντικείμενα για να πετάξουν στους αστυνομικούς. Μία ομάδα διαδηλωτών είχε οχυρωθεί στο θέατρο «Hackney Empire», το ιστορικό κτίριο 110 ετών όπου φιλοξενήθηκαν παραστάσεις των Τσάρλι Τσάπλιν και Σταν Λόρελ. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρονταν και σε διάσπαρτα επεισόδια σε όλο το Λονδίνο, σε μία πρόγευση της δύσκολης νύχτας που επρόκειτο να ακολουθήσει. Αλλά παρά την έκδηλη αγανάκτηση χιλιάδων πολιτών, η κυβέρνηση? αδιαφορεί, προτάσσοντας την ανάγκη διασφάλισης μίας «αξιοπρεπούς» Ολυμπιάδας, το 2012.
«Ασκοπη βία»
Ηταν άσκοπη, ευκαιριακή κλοπή και βία, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, για τα επεισόδια, ενώ ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόριτς Τζόνσον, δήλωσε μόνον ότι «ανεξαρτήτως των γεγονότων, το Λονδίνο θα διοργανώσει άριστους Ολυμπιακούς Αγώνες». Το Τότεναμ, πάντως, απ΄ όπου ξεκίνησαν τα επεισόδια, με το θάνατο ενός 29χρονου από πυρά της αστυνομίας την Πέμπτη, εξακολουθεί να μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ η εξέγερση πήρε διαστάσεις και εξαπλώθηκε γρήγορα. Προχθές, στο Μπρίξτον, νότια του Λονδίνου, αγανακτισμένοι Βρετανοί παρέδωσαν στις φλόγες ένα κατάστημα αθλητικών ειδών, λεηλάτησαν ένα κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών και κατέστρεψαν τις βιτρίνες των εστιατορίων McDonanald's και KFC.
Επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο του Λονδίνου, όπου περίπου 50 διαδηλωτές κατέστρεψαν βιτρίνες στην Oxford Street, έναν από τους πλέον εμπορικούς δρόμους. Ακόμη εννέα αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια, στη διάρκεια των οποίων έγιναν 160 συλλήψεις.
Ανησυχία
Παρά την έξωθεν καλή μαρτυρία, όμως, είναι έκδηλη η ανησυχία των αρχών. Η υπουργός Εσωτερικών Τερίσα Μέι επιστρέφει εσπευσμένα στο Λονδίνο για διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς της αστυνομίας, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που προειδοποιούν για νέο κύμα βιαιοτήτων.
Ο βουλευτής του Τότεναμ, Ντέιβιντ Λομέ, είχε, πριν από κάποιους μήνες, απευθύνει έκκληση στις αρχές να λάβουν μέτρα για την πόλη, όπου η ανεργία είναι η υψηλότερη στην ευρύτερη περιφέρεια του Λονδίνου και η 10η υψηλότερη σε όλη τη χώρα.
«Πρόκειται για μία από τις φτωχότερες περιοχές στη χώρα ακριβώς στην καρδιά του Λονδίνου που σφύζει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μάικ Χάρντι, διευθυντής του Κέντρου Κοινοτικής Συνοχής και επισήμανε ότι τα επεισόδια «δεν αφορούν ούτε τη φυλή, ούτε τη θρησκεία, ούτε την οικονομική τάξη, αφορούν ανθρώπους που έχουν εξαιρεθεί? που έχουν μάθει να ζουν εκτός συστήματος».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !