Online Screen Recorder

Έκρηξη σημειώθηκε σε κυβερνητικό κτήριο στο Όσλο με επτά θανάτους να έχουν επιβεβαιωθεί.

0
 Έκρηξη σημειώθηκε σε κυβερνητικό κτήριο στο Όσλο. Aπό την έκρηξη έσπασαν τα περισσότερα παράθυρα στο 17 ορόφων κτίριο που στεγάζει και το γραφείο του πρωθυπουργού Γιένς Στόλτνμπεργκ, καθώς και διπλανά υπουργεία, ανάμεσά τους και το υπουργείο Πετρελαίου, στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά.
Υπάρχουν πολλοί τραυματίες ενώ επτά θάνατοι έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί από την τεράστια έκρηξη που οφειλόταν σε βόμβα, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο NRK και την αστυνομία της χώρας. Δύο άτομα είναι τραυματισμένα σοβαρά.

Από την ισχυρή έκρηξη έχει ισοπεδωθεί ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.

Ο ανταποκριτής Ουόλτερ Γκιμπς είπε ότι μέτρησε τουλάχιστον δεκαπέντε τραυματίες, ενώ υπάρχουν φόβοι για εγκλωβισμένους.
Στο πολυώροφο κτίριο στεγάζονται και τα γραφεία της ταμπλόιντ εφημερίδας VG, που επίσης υπέστησαν ζημιές, ενώ ακόμα δεν έχει καταστεί σαφές αν η βόμβα είχε στόχο το κυβερνητικό κτήριο ή την εφημερίδα, αν και η Νορβηγία, χώρα-μέλος του NATO, έχει γίνει στόχος απειλών στο παρελθόν, κυρίως εξαιτίας της εμπλοκής της στις συρράξεις στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη.

Μάλιστα σύμφωνα με την αστυνομία είχαν τοποθετηθεί και άλλες δύο βόμβες οι οποίες δεν εξερράγησαν.


"Άνθρωποι έτρεχαν έχοντας καταληφθεί από πανικό. Μέτρησα τουλάχιστον 10 τραυματίες", είπε νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας.

Δημοσιογράφος που βρισκόταν επί τόπου ανέφερε πως η τεράστια έκρηξη σκόρπισε συντρίμμια στους δρόμους και συντάραξε ολόκληρο το κέντρο της πόλης περίπου στις 15:30 (16:30 ώρα Ελλάδας).

Εκπρόσωπος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Όσλο δήλωσε ότι "μέχρι τώρα μπορώ να επιβεβαιώσω ότι διακομίστηκαν εδώ και νοσηλεύουμε επτά ανθρώπους", προσθέτοντας πως "δεν γνωρίζω πόσο σοβαρά είναι τραυματισμένοι".

Η αστυνομία είχε αποκλείσει το κέντρο του Όσλο, όπου βρίσκεται το γραφείο του πρωθυπουργού, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Πετρελαίου -- όπου νωρίτερα είχε εκδηλωθεί φωτιά -- και η σύνταξη της εφημερίδας Verdens Gang.

Για αρκετή ώρα στο κέντρο της πρωτεύουσας επικρατούσε χάος, είπε ένας δημοσιογράφος.

Την ίδια ώρα δέκα άνθρωποι έχουν διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο.

"Δέκα άνθρωποι έχουν διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο", δήλωσε ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου στο Ρόιτερς. "Πολλοί από αυτούς είναι σοβαρά τραυματισμένοι".
Επεισόδιο με πυροβολισμούς, αρκετοί οι νεκροί

Πανικός επικρατεί στο Όσλο, αφού μετά την ισχυρή έκρηξη σε κυβερνητικό κτήριο που έσπειρε τον πανικό, ένοπλος άνοιξε πυρ σε συγκέντρωση νέων του κυβερνώντος εργατικού κόμματος.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι πυροβολισμοί ακούστηκαν στο Ουτοέγια, ένα νησί νότια του Όσλο.

Υπάρχουν πολλοί νεκροί από την επίθεση ενόπλου στο ετήσιο συνέδριο της Νεολαίας του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας, μεταδίδει το εγχώριο τηλεοπτικό δίκτυο TV2, ενώ μάρτυρες κάνουν λόγο μέχρι και για 30 νεκρούς.

Μάλιστα όπως γράφει η εφημερίδα Varden, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν. "Από αυτά που είδα τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι χτυπήθηκαν και σκοτώθηκαν", δήλωσε ένας από τους νεολαίους της κατασκήνωσης, ο Αντριαν Πράκον, στην εφημερίδα.

Αργά το βράδυ, η αστυνομία της Νορβηγίας έδωσε έναν πρώτο απολογισμό του τραγικού συμβάντος, με τους πυροβολισμούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ένοπλος ο οποίος άνοιξε πυρ στη συγκέντρωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της χώρας, στο νησί Οτόγια σκότωσε εννέα ή δέκα ανθρώπους.

"Ο αριθμός (των νεκρών) είναι 10, ίσως 9", δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας Σβάινινγκ Σπονχάιμ στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε για έναν πρώτο απολογισμό από τους πυροβολισμούς στο νησί Οτόγια, βορειοδυτικά του Οσλο.

"Αυτό γνωρίζουμε μέχρι στιγμής", πρόσθεσε.

Επισήμανε ακόμα ότι ένας άνδρας έχει συλληφθεί και ανακρίνεται από την αστυνομία του Όσλο.

Ο ίδιος άνδρας φέρεται ότι συνδέεται και με την έκρηξη που είχε σημειωθεί λίγο νωρίτερα στο κέντρο της πόλης και κόστισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους.

Εξάλλου ένας αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας, ο Μπγιορν Ερικ Σεμ-Γιάκομπσεν, δήλωσε σύμφωνα με τη διαδικτυακή εφημέριδα Nettavisen:

"Λάβαμε πληροφορίες για 10 νεκρούς και 7 τραυματίες. Οι αριθμοί δεν είναι βέβαιοι, όμως αυτά έχουμε καταφέρει να επιβεβαιώσουμε μέχρι στιγμής".

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας VG ένας άνδρας που ήταν ντυμένος με στολή αστυνομικού άρχισε να πυροβολεί με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά θύματα. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι υπάρχουν πέντε τραυματίες, ενώ το Ρόιτερς ανέφερε πως ο άνδρας συνελήφθη.

Ο άνθρωπος αυτός μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό, παρουσιάστηκε λέγοντας ότι επιθυμεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των συμμετεχόντων, μετά την έκρηξη στη νορβηγική πρωτεύουσα, γεγονός που προωθεί την υπόθεση μιας συντονισμένης επίθεσης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Ένας δημοσιογράφος της τηλεόρασης τον περιέγραψε ως γεροδεμένο άνδρα ύψους περίπου 1,90 μ. με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, οπλισμένο με μια καραμπίνα, μια πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Αν και τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, μετέδωσαν εν μέσω της γενικευμένης σύγχυσης ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ βρισκόταν ή επρόκειτο να μεταβεί στο νησί, μετέπειτα διαψεύστηκε κάτι τέτοιο.

Συνδέονται τα δύο αιματηρά γεγονότα, λέει η αστυνομία

Η αστυνομία της Νορβηγίας πιστεύει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της έκρηξης στο κέντρο του Όσλο και των πυροβολισμών στο νησί Οτόγια κοντά στην πρωτεύουσα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο NTB.

"Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο συμβάντων. Υπάρχουν μαρτυρίες που ενισχύουν αυτή την υπόθεση", δήλωσε ο Σβάινουνγκ Σπονχάιμ, που ασκεί χρέη αρχηγού της αστυνομίας του Όσλο, σε συνέντευξη Τύπου.

Η αστυνομία δήλωσε εξάλλου ότι φοβάται πως υπάρχουν εκρηκτικά στο νησί Οτόγια. Οι φόβοι αυτοί βασίζονταν στις μαρτυρίες κάποιων από τους συμμετέχοντες στην συγκέντρωση, όπως επεσήμανε ένας αξιωματούχος της αστυνομίας του Όσλο.

Εξάλλου ένας ανταποκριτής του Ρόιτερς είδε στρατιώτες να παίρνουν θέσεις γύρω από το κέντρο του Όσλο. Όταν ρώτησε αν είναι μέλη του νορβηγικού στρατού το επιβεβαίωσαν.

Σώος ο πρωθυπουργός

Σώος είναι ο Νορβηγός πρωθυπουργός Στόλτενμπεργκ μετά την ισχυρή έκρηξη στο κέντρο του Όσλο.

Ο Στόλτενμπεργκ δεν βρισκόταν στο γραφείο του, όπως μετέδωσαν το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB και το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο την κυβέρνηση.

Έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να καλέσει έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησής του σήμερα το βράδυ, όπως ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση NRK.

"Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2 Nyhetskanalen, όμως πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούν αν η έκρηξη οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση.

"Ακόμη κι αν είμαστε καλά προετοιμασμένοι, είναι πάντα αρκετά δραματικό όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο", επεσήμανε.

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε εξάλλου ότι η αστυνομία τον έχει συμβουλεύσει να μην αποκαλύψει την τοποθεσία όπου βρίσκεται.

Σύμφωνα με το πρόγραμμά του ο Νορβηγός πρωθυπουργός αναμενόταν να εκφωνήσει αύριο Σάββατο ομιλία στο συνέδριο. Εξάλλου η πρώην πρωθυπουργός Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ αναμενόταν να παρευρεθεί σήμερα στο ίδιο συνέδριο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε σήμερα, αμέσως μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο Όσλο, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γιένς Στόλτνμπεργκ,.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Νορβηγό ομόλογό του την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση του ιδίου και του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση και τον λαό της Νορβηγίας.

Ο κ. Στόλτνμπεργκ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση που επικρατεί και τον ευχαρίστησε για την συμπαράστασή του.

Μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ καταδίκασαν σήμερα τη δολοφονική επίθεση που σημειώθηκε κοντά στην έδρα της κυβέρνησης της Νορβηγίας στο κέντρο του Όσλο δηλώνοντας έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στη χώρα αν αυτό είναι αναγκαίο.

"Καταδικάζουμε αυτές τις απεχθείς πράξεις βίας", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χάιντι Μπρόνκι Φούλτον. "Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές του. Έχουμε επικοινωνήσει με τη νορβηγική κυβέρνηση για να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας".

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε σχετικά με τα γεγονότα στη Νορβηγία. Και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι καταδίκασε την "άνανδρη" επίθεση.

"Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις άνανδρες πράξεις για τις οποίες δεν υπάρχει δικαιολογία", δήλωσε ο βαν Ρομπάι προσθέτοντας ότι είναι "βαθιά σοκαρισμένος". Επεσήμανε επίσης ότι "έστειλα μήνυμα αλληλεγγύης και συλλυπητηρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον πρωθυπουργό Γενς Στόλτενμπεργκ και τον λαό της Νορβηγίας".

"Η αλληλεγγύη μας με τη Νορβηγία παραμένει ακλόνητη. Οι χώρες του ΝΑΤΟ παραμένουν ενωμένες στη μάχη ενάντια σε αυτές τις πράξεις βίας", τόνισε ο ο γ.γ. Αντερς Φο Ράσμουσεν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε τη φονική επίθεση μέσα στο Όσλο "πράξη αποκρουστική και απαράδεκτη", με επιστολή, που απέστειλε στον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

"Μόλις πληροφορούμαι, με βαθιά συγκίνηση, τη φονική έκρηξη σήμερα το απόγευμα στο κέντρο του Οσλο, την καταδικάζω με το μεγαλύτερο σθένος, την κρίνω αποκρουστική και απαράδεκτη", αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Τέλος στο Φόρειν Οφις ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουΐλιαμ Χέιγκ εξέφρασε με γραπτή δήλωσή του τα συλλυπητήριά του "σε όσους έχασαν συγγενείς, ή τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση η οποία έγινε στο Οσλο".

"Η Βρετανία καταδικάζει όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες, συμπαραστέκεται στη Νορβηγία και τους συμμάχους μας απέναντι σε παρόμοιες ωμότητες". "Δεσμευόμαστε χωρίς ανάπαυλα να εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας ώστε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία με όλες τις μορφές της", επισήμανε ο κ. Χέιγκ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !