Online Screen Recorder

Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΠΗΡΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΡΕΒΑΝΣ

0
Το αίμα της πίσω πήρε χθες η Ιαπωνία παρουσιάζοντας τον...πρωταθλητή των "υπερ-υπολογιστών" και κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο κατά κράτος το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον.
Μετά την "ταπείνωση" που υπέστη η Ιαπωνία όταν είδε την οικονομία της Κίνας να περνάει μπροστά στην παγκόσμια κατάταξη και ενώ εδώ και πέντε χρόνια Αμερικανοί και Κινέζοι επιστήμονες κυριαρχούσαν στον τομέα κατασκευής των υπερ-υπολογιστών, το Τόκιο έδωσε την απάντησή του.

Στο 26ο Διεθνές Συνέδριο Υπερ-υπολογιστών που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο, Ιάπωνες επιστήμονες του κολοσσού Fujitsu σε συνεργασία με το Ινστιτούτο έρευνας Riken παρουσίασαν τον K Computer, τον ισχυρότερο και ταχύτερο υπολογιστή του κόσμου.

Οπως εξήγησαν στην παρουσίαση, πρόκειται για ένα υπολογιστικό σύστημα που αποτελείται από 800 υπομονάδες και μπορεί να επεξεργάζεται δεδομένα με ταχύτητα 8,162 petaflops, δηλαδή οκτώ χιλιάδες εκατόν εξήντα δύο τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο!

Ετσι, στην τελική κατάταξη των υπερ-υπολογιστών, η Κίνα, η οποία παρουσίασε έναν υπολογιστή που κατασκεύασε το Εθνικό Πανεπιστήμιο Τεχνολογικής Αμυνας, αναγκάστηκε να αρκεστεί στη δεύτερη θέση...

Για να γίνουν πιο κατανοητές οι δυνατότητες του K Computer, αρκεί να σημειώσουμε ότι η ταχύτητα του νέου πρωταθλητή των υπερυπολογιστών αντιστοιχεί σε εκείνη περίπου δύο εκατομμυρίων συμβατικών οικιακών υπολογιστών (PC) ή αλλιώς σε 70 χιλιάδες παιχνιδομηχανές νέας γενιάς, που είναι ιδιαίτερα ισχυρά συστήματα (για παράδειγμα το Xbox). Οπως επισημαίνεται από τους ειδικούς σε αυτό τον τομέα, η κινητήριος δύναμη του K Computer είναι 68.544 κεντρικές μονάδες επεξεργασίας ή αλλιώς CPU.

Την ίδια ώρα, οι κατασκευαστές του νέου υπερ-υπολογιστή σημειώνουν πως το K στο όνομά του προέρχεται από την ιαπωνική λέξη "Kei" που παραπέμπει στα δέκα τετράκις εκατομμύρια, τον αριθμό των υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο που εκτιμούν ότι θα μπορεί να κάνει ο υπολογιστής σε...επόμενη φάση.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο του Αμβούργου, τα δέκα petaflops αποτελούν το επόμενο "μεγάλο στοίχημα" της βιομηχανίας των υπερ-υπολογιστών και, όπως σημειώνεται, οι κατασκευαστές κάνουν αγώνα δρόμου για το ποιος θα καταφέρει να παρουσιάσει πρώτος ένα τέτοιο σύστημα.

ΣΕΙΣΜΟΙ - ΤΣΟΥΝΑΜΙ
Η πρόβλεψη των συνεπειών από φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί και τα τσουνάμι που έπληξαν πρόσφατα την Ιαπωνία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους θα φανεί χρήσιμος ο νέος υπερ-υπολογιστής, ενώ οι κατασκευαστές του σημειώνουν πως θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη βελτίωση της κατανόησης των κλιματικών αλλαγών και της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !