Online Screen Recorder

F1: Τι κρύβεται πίσω από τους πηχιαίους τίτλους;

0
Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πώληση της F1, για ανεξάρτητο πρωτάθλημα, για ανάληψη του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από τις ομάδες, για επανεξέταση από την πλευρά της FIA της συμφωνίας που παραχωρεί στη FOA τα εμπορικά δικαιώματα για έναν αιώνα, για προτάσεις σχετικά με το μέλλον έτσι αόριστα.

Ίσως αναρωτιέστε τι πραγματικά κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά, τα πράγματα είναι απλά. Πρόκειται για τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στις ομάδες και τον Μπέρνι Έκλεστον για τη νέα Συμφωνία Ομόνοιας.

Η εν λόγω Συμφωνία είναι αυτή που αποσαφηνίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της κάθε ομάδας. Το κυριότερο όμως κομμάτι της είναι αυτό που μοιράζει τα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Κάποιοι από εσάς ίσως να θυμούνται ότι για την ολοκλήρωση της παρούσας συμφωνίας μια δεκαετία νωρίτερα είχε γίνει χαμός. Τότε οι ομάδες είχαν συμφωνήσει να μοιράζονται με τον Έκλεστον τα δικαιώματα. Το πόσα θα πάρει η κάθε ομάδα από το 50% των κερδών εξαρτάται από τη θέση της στο πρωτάθλημα κατασκευαστών της προηγούμενης χρονιάς και από τα χρόνια παρουσίας της στη F1.
Αυτό όμως δεν τους αρκεί τώρα. Ζητούν το 75% ο Έκλεστον αντιπρότεινε το 60% και τα απόνερα της δυναμικής αυτής διαπραγμάτευσης απασχολούν τον Τύπο σε διάφορες μορφές.
Ξαφνικά ο Μέρντοχ εκπροσωπούμενος από την News Corp σε συνεργασία με μια εταιρεία συμφερόντων FIAT την Exor κατέθεσε πρόταση εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της CVC εταιρείας στην οποία ανήκουν τα εμπορικά δικαιώματα της F1 παρότι η CVC δεν έχει εκδηλώσει πρόθεση να πουλήσει.
Για όσους ίσως δεν θυμούνται στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και μέσα σε διάστημα 2 ετών ο Μέρντοχ είχε αποκτήσει και ξαναπουλήσει στον Έκλεστον το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. Μάλιστα η αγοραπωλησία είχε αποφέρει κέρδος 800 εκ. λίρες στο δαιμόνιο Βρετανό.

Την ίδια ώρα έχουν αρχίσει εκ νέου οι συζητήσεις για δημιουργία άλλου πρωταθλήματος από τις ομάδες. Ο πρόεδρος της Ferrari, Λούκα ντι Μοντεζέμολο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλω να είμαι ρεαλιστής. Στα τέλη του 2012 ολοκληρώνεται η συμφωνία των ομάδων με τη CVC. Υπάρχουν τρεις δυνατότητες. Θα ανανεώσουμε με τη CVC ή θα φτιάξουμε δικιά μας εταιρεία όπως έκαναν με επιτυχία οι ομάδες του NBA. Η οποία θα καλύπτει τους αγώνες και θα εμπορεύεται τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Τρίτον μπορούμε να βρούμε έναν άλλο συνεργάτη, ο Έκλεστον έκανε καλή δουλειά αλλά δεν του ανήκει πλέον η F1. Ανήκει στη CVC η οποία αν πουλήσει θα ακούσει τη γνώμη των ομάδων. Αυτό γιατί όταν στο τέλος του 2012 το συμβόλαιο θα λήξει η CVC δεν θα έχει κάποια αξία στα χέρια της. Είναι σημαντικό ότι υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές αλλά και χρόνος για να επιλέξουμε την καλύτερη».

Μέσα σ' όλα αυτά και η FIA με τον πρόεδρό της Ζαν Τοντ να ζητά επανεξέταση της συμφωνίας που παραχωρεί για 100 χρόνια τα εμπορικά δικαιώματα.
Παρότι ο Έκλεστον έχει κλείσει τα 80 δεν έχει ακόμη ορίσει αντικαταστάτη του με αποτέλεσμα όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.
Το πιο λογικό πάντως είναι το 65% κάπου εκεί θα τα βρουν οι ομάδες με την CVC στη μοιρασιά. Ίσως κάποιοι να αναρωτιέστε πόση αξία μπορεί να έχει αυτό το 10% της διαφοράς; Κοντά στα 100 εκ. δολάρια, πολλά λεφτά δε νομίζετε;
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !