Κοντά στα 1000 ευρώ και παραπάνω από τα μισά χρήματα που δαπανούν στις νόμιμες δαπάνες για μια γέννα πληρώνουν οι έγκυες για φακελάκια και φιλοδωρήματα. Αρκετές νέες γυναίκες, λόγω οικονομικής κρίσης, στρέφονται στα δημόσια νοσοκομεία για να γεννήσουν πληρώνοντας κατά μέσο όρο 1.876 ευρώ, εκ των οποίων λιγότερα από τα μισά (878 ευρώ) αφορούν τις νόμιμες δαπάνες, π.χ νοσήλια, ενώ τα υπόλοιπα 998 ευρώ πάνε σε φακελάκια και φιλοδωρήματα.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου Aθηνών (τμήμα Νοσηλευτικής, μεταπτυχιακού προγράμματος Οργάνωσης και Διοίκησης Yπηρεσιών Yγείας), που πραγματοποίησε η Xριστίνα Tσιρωνά, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Οικονομικών της υγείας, Λυκούργου Λιαρόπουλου, σε δημόσια νοσοκομεία της Αττικής και της Περιφέρειας.
Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, οκτώ στις δέκα γυναίκες, που γεννούν σε δημόσια νοσοκομεία, βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη δίνοντας φακελάκι από 800 έως 1000 ευρώ στον μαιευτήρα, ενώ το 20% εξ αυτών αναγκάζονται να το δώσουν έπειτα από σχετική απαίτηση του γιατρού.
Μάλιστα, πέντε στα δέκα φακελάκια δίνονται για καισαρικές τομές και τρία στα δέκα για φυσιολογικό τοκετό, ενώ χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι άτυπες πληρωμές βρέθηκε να λαμβάνει και το παραϊατρικό προσωπικό.
Ειδικότερα, 37,5% επίτοκες έδωσαν στους νοσοκόμους κάποιο φιλοδώρημα για την καισαρική τομή, 45,6% στις μαίες και 33,7% στους τραυματιοφορείς, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στον φυσιολογικό τοκετό είναι 14,4%, 24,4% και 14,4%.
Eκτός, δε, από τα παραδοσιακά φακελάκια, οι γυναίκες έκαναν και δώρα! Το 13,1% των γυναικών ανέφεραν ότι προσέφεραν κάποιο δώρο στον γυναικολόγο - μαιευτήρα, το 5,6% στους νοσοκόμους και στις μαίες, ενώ μόνο 0,6% πρόσφεραν κάποιο δώρο στους τραυματιοφορείς.
Μεταξύ άλλων, η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες τείνουν να γεννούν τις καθημερινές με ιδανικές ημέρες, να αναδεικνύονται η Δευτέρα και η Τρίτη, ενώ μόλις το 5% των τοκετών, γίνονται Σαββατοκύριακο.
Στα δημόσια ιδρύματα, οι καισαρικές τομές (56,9%) υπερέχουν έναντι των φυσιολογικών τοκετών (43,1%), με 38,8% των γυναικών να μην τις προτιμούν, ενώ η τακτική του προγραμματισμένου τοκετού, ακόμη και του φυσιολογικού, κυριαρχεί πλέον στα μαιευτήρια.
Εξάλλου, σε διάστημα τριών ωρών είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν τρεις καισαρικές τομές, σε αντίθεση με τον φυσιολογικό τοκετό, που μπορεί να διαρκέσει έως και 12 ώρες.
Τέλος, σημειώνεται ότι στην Αθήνα οι καισαρικές τομές διενεργούνται πολύ συχνότερα (61,1%) σε σχέση με την επαρχία (41,2%). Στους λόγους, που εξηγούν την καισαρική τομή, σε ποσοστό 21,2% αναφέρεται προηγηθείσα καισαρική τομή και σε 21,2% ανωμαλίες του εμβρύου (προβολή, μέγεθος, βραδυκαρδία).
Φακελάκια παντού.
1:02 π.μ.
0