Online Screen Recorder

Δοκιμάζουμε το υβριδικό Toyota Auris (VIDEO)

0
Το Prius έδειξε τον... πράσινο δρόμο πριν από περίπου μία δεκαπενταετία. Ελα όμως που αυτός ήταν στρωμένος με... χρυσό, με αποτέλεσμα λίγοι να μπορούν να πληρώσουν το εισιτήριο και να τον περιδιαβούν;
Τα κομπιουτεράκια είχαν πάρει φωτιά για το πότε και σε πόσα χιλιόμετρα θα μπορέσει ο κάτοχος του Prius να αποσβέσει τα επιπλέον χρήματα που πλήρωσε με τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου.
Μεταξύ μας, αυτά τα νούμερα δύσκολα έβγαιναν, αφού για να καλυφθεί η διαφορά σε εύλογο χρονικό διάστημα έπρεπε ή να ήσουν ταξιτζής ή να μένεις στην Κόρινθο και να εργάζεσαι στην Αθήνα.
Ολα αυτά βέβαια πριν από 15 χρόνια, γιατί σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Κατά πρώτον, δείτε την τιμή της βενζίνης τότε και τώρα και, κατά δεύτερον, η Toyota έχει προχωρήσει αρκετά βήματα το υβριδικό της σύστημα, και κυρίως τον ηλεκτροκινητήρα που κάνει την ουσιαστική διαφορά στην κατανάλωση. Αυτός πλέον εργάζεται με 60 KW δύναμης αντί των 30ΚW της πρώτης γενιάς. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι ο ηλεκτροκινητήρας επεμβαίνει σαφώς περισσότερο κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Μάλιστα στην περίπτωση του Auris HSD, όταν ο οδηγός επιλέξει τη λειτουργία EV, μέχρι τα 50 km/h ταχύτητας λειτουργεί μόνο ο ηλεκτροκινητήρας. Δηλαδή, καίει 0 lt καυσίμου και εκπέμπει 0 gr CO2! Από τα 50 km/h και πάνω ενεργοποιείται σχεδόν αθόρυβα ο 1.8 lt βενζινοκινητήρας απόδοσης 99 ίππων και αναλαμβάνει το ECO πρόγραμμα, που δίνει μεγαλύτερη απόκριση στο πεντάλ του γκαζιού, φροντίζει για την εξοικονόμηση καυσίμου από τις περιφερειακές λειτουργίες του αυτοκινήτου, όπως π.χ. το κλιματιστικό, ενώ «προσπαθεί» να χρησιμοποιεί όσο περισσότερο γίνεται τον ηλεκτροκινητήρα και λιγότερο αυτόν της βενζίνης. Δίπλα στα EV και ECO υπάρχει και ο διακόπτης POWER, ο οποίος θέτει σε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο λειτουργίας το υβριδικό σύστημα του Auris, αφού πρώτο βιολί γίνεται ο βενζινοκινητήρας, με τον ηλεκτροκινητήρα να επεμβαίνει όταν ο οδηγός θελήσει ακόμα περισσότερη δύναμη στο αυτοκίνητο, όπως στις προσπεράσεις. Ουσιαστικά είναι το σύστημα που έχουμε γνωρίσει και στο Prius, με τη διαφορά ότι διαθέτει το αμάξωμα του Auris.

«Μίσος» για τη βενζίνη
Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η κατανάλωση να είναι σε... ιστορικά χαμηλά επίπεδα για την κατηγορία των μικρομεσαίων αυτοκινήτων με 3,8 lt/100 km, ενώ τον μέσο όρο της εκπομπής των ρύπων στα μόλις 89g/km. Εντάξει, για να πετύχεις αυτή την κατανάλωση θα πρέπει να κινείσαι σταθερά σε κάποιους συγκεκριμένους ρυθμούς, όμως η συγκεκριμένη κατανάλωση είναι εφικτή, κάτι που διαπιστώσαμε όταν κινηθήκαμε μέσα στην μποτιλιαρισμένη Βαρκελώνη.
Από εκεί και πέρα, το Auris έχει πολύ καλή ποιότητα κύλισης, ενώ τα φρένα, το τιμόνι, αλλά και το αυτόματο κιβώτιο παίρνουν καλό βαθμό. Το Auris HSD (Hybrid Synergy Drive) κινείται σαν Auris συμβατικό, με την ανάρτηση να είναι αρκούντος άνετη και σαφώς αρεστή σε αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας. Για το εσωτερικό του δεν έχουμε πολλά να πούμε, αφού είναι όμοιο του γνώριμού μας Auris. Μειωμένος κατά 75 lt (στα 279) είναι ο χώρος των αποσκευών, αφού εκεί οι Ιάπωνες επέλεξαν να τοποθετήσουν τη συστοιχία των μπαταριών νικελίου - μετάλλων υδριδίου, στις οποίες και αποθηκεύεται η ενέργεια για την κίνηση του ηλεκτροκινητήρα.

Εν κατακλείδι, με το Auris HSD (αναμένεται στις αρχές Ιουλίου) η Toyota δίνει τη λύση σε αυτούς που θέλουν ένα υβριδικό αυτοκίνητο αλλά τους απέτρεπε η τιμή του Prius (σχεδόν 30.000€), και κοίταγαν προς Honda μεριά, κυρίως προς το Insight. Αυτό το μοντέλο θα είναι και ο μεγάλος αντίπαλος του Auris HSD, με τους ανθρώπους της Toyota να είναι δεδομένο πως θα χρησιμοποιήσουν τον άσο τους έναντι της Honda, που είναι το Full Hybrid, δηλαδή το ότι κινείται αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα (μέχρι 50 km/h), κάτι που δεν συμβαίνει με το Insight. H τιμή του Auris HSD θα ξεκινάει από τα περίπου 24.000€ στην έκδοση με φουλ εξοπλισμό, που αναμένεται στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει και μία οικονομικότερη έκδοση, που θα είναι και η βασική του μοντέλου και θα κοστίζει 22.700€.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 1.789 cc
Ισχύς: 99 PS/5.200 rpm
Ροπή: 14,5 kgm/4.000 rpm
Ισχύς ηλεκτροκινητήρα: 80 PS
Ροπή ηλεκτροκινητήρα: 21,1 kgm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο, E-CVT συνεχώς μεταβαλλόμενων σχ.
Τελική ταχύτητα: 180 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km: 11,4 sec
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.245/1.760/1.510 mm
Χώρος αποσκευών: 279 lt
Βάρος: 1.380 kg
Μικτή κατανάλωση (/100 km): 3,8 lt
Εκπομπές CO2: 89 g/km
Τιμή: από 22.700 €

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !