Online Screen Recorder

Ομηροι της πολιτείας όσοι τακτοποίησαν τους ημιυπαίθριους.

0
Το γόρδιο δεσμό των ημιυπαίθριων χώρων και των συνοδευτικών διατάξεων της ρύθμισης Σουφλιάς για υπόγεια και γκαράζ προσπαθεί να λύσει η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, εισπράττοντας το κλίμα αναστάτωσης που έχουν προκαλέσει στην οικοδομή αλλά και στους περίπου 20.000 και πλέον ιδιοκτήτες που «αυτοκαρφώθηκαν» στις πολεοδομίες για να πάρουν εξαίρεση από την κατεδάφιση.
Η ίδια η πολιτεία τους ώθησε να πληρώσουν, σήμερα όμως τους στερεί τη δυνατότητα να πάρουν ρεύμα καθώς η κατοικία τους θεωρείται αυθαίρετη!
Πολλοί κατασκευαστές έκαναν χρήση των ρυθμίσεων Σουφλιά και πλήρωσαν προκαταβολικά όταν ακόμη τα σπίτια ήταν γιαπί. Δεν πάει πολύ καιρός που εργολάβοι οικοδομών έβαζαν αγγελίες στις εφημερίδες, διαφημίζοντας σπίτια με τακτοποιημένους ημιυπαίθριους.
Σήμερα οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων για να ηλεκτροδοτηθούν πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση στην πολεοδομία ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τα σχέδια.
Στην πραγματικότητα όμως οι υπηρεσίες θεωρούν ότι υπογράφουν ψευδή δήλωση καθώς η οικοδομή τους είναι δηλωμένη ως αυθαίρετη και ανά πάσα στιγμή είναι εκτεθειμένη απέναντι στο νόμο.
Οι κατασκευαστές έχουν ζητήσει από το υπουργείο να υπάρξει ερμηνευτική εγκύκλιος όμως το αίτημα δεν έχει ακόμη ικανοποιηθεί. «Δουλεύουμε εντατικά κάθε μέρα ώστε να παρουσιάσουμε μια συνολική ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και σύντομα θα μπορέσουμε να δώσουμε τη λύση» μας δηλώνει η κ. Μπιρμπίλη, τονίζοντας ότι θα υπάρξει ειδική ρύθμιση σε 1,5 μήνα για όσους έχουν πληρώσει ενώ για όσους αδυνατούν να πάρουν ρεύμα η λύση μπορεί να δοθεί με απλή εγκύκλιο.
Την ίδια στιγμή πολλά πολεοδομικά γραφεία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν οικοδομικές άδειες που κατατέθηκαν με το νέο αυστηρότερο καθεστώς των διατάξεων για τα υπόγεια και τα γκαράζ καθώς έχει παρέλθει το εξάμηνο που έπρεπε να αξιολογηθούν οι φάκελοι.
Όπως αναφέρει ο κ. Ηρακλής Δρούλιας, Γενικός Γραμματέας του ΤΕΕ, το Επιμελητήριο έχει ζητήσει από το υπουργείο να δοθεί παράταση ενός χρόνου με σχετική τροπολογία αλλά το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Έτσι ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς ομηρίας καθώς επιστροφή φακέλου σημαίνει νέες μελέτες και επιπλέον κόστος.
Τι δεν πάγωσε η κυρία Μπιρμπίλη
Από τον περασμένο Οκτώβριο, η κυρία Μπιρμπίλη με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που επικύρωσε πρόσφατα η βουλή «πάγωσε» την διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαίθριων, θεωρώντας αντιπεριβαλλοντικό το νόμο Σουφλιά. Διατήρησε όμως τις μορφολογικές αλλαγές που συνόδευαν την ρύθμιση και αφορούσαν τροποποιήσεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ), οι οποίες έχουν αναχθεί σε πέτρα του σκανδάλου.
Με νομικές ακροβασίες και πισωγυρίσματα το ΥΠΕΚΑ κράτησε τελικά τις πρόχειρες ρυθμίσεις Σουφλιά που θεωρούνται υπεύθυνες για την καθήλωση των οικοδομικών αδειών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετική τροπολογία που θα αποκαθιστούσε τις ισορροπίες στην αγορά, κατατέθηκε πριν λίγες εβδομάδες στη βουλή από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Μάκη Βορίδη.
Ήταν όμως εκπρόθεσμη και προσέκρουσε στην απόφαση της κυβέρνησης να μην περνούν τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια στον απόηχο του φιάσκου της τροπολογίας των φορολογικών μέτρων που εν μία νυκτί επιχειρήθηκε να περάσει στο νομοσχέδιο για τα καμένα.
«Σήμερα τα γκαράζ που είναι στις πυλωτές ή ακόμα και στο δεύτερο υπόγειο ενός κτιρίου προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης και αυτό λειτουργεί σε βάρος της δόμησης ενός κτιρίου. Έτσι χάνονται ολόκληρα δωμάτια σε πολυκατοικίες» εξηγεί ο κ. Δρούλιας που είναι παράλληλα και εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου στην ομάδα εργασίας που έχει συστήσει το υπουργείο για την τροποποίηση του ΓΟΚ.
Με τις νέες ρυθμίσεις οι ημιυπαίθριοι μειώνονται επίσης στο 15% της επιφάνειας του ακινήτου από 20% που ίσχυε έως σήμερα. Για τους υπόγειους χώρους, η οροφή δεν ξεπερνά τους 80 πόντους από το επίπεδο του εδάφους έναντι 1,5 μέτρου που ήταν προ της τροποποίησης του ΓΟΚ και αυτό δημιουργεί προβλήματα πρόσβασης στα υπόγεια γκαράζ.

Βουτιά 30% στις οικοδομικές άδειες
Το πρώτο δεκάμηνο του 2009, η μείωση των οικοδομικών αδειών προσέγγισε το 30% και σε αυτό σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιάννη Αλαβάνο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και η νομική ανασφάλεια σε σχέση με το τί θα ισχύσει για την αυθαίρετη δόμηση και τον πολεοδομικό κανονισμό στο προσεχές μέλλον.
Μηχανικοί και αρχιτέκτονες επικρίνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα που όπως λένε αποκαλύπτει τη γύμνια του νομικού επιτελείου του υπουργείου. Οι πιο καχύποπτοι ή αν θέλετε οι πιο υποψιασμένοι δεν διστάζουν να μιλήσουν ακόμη και για τρικλοποδιές σε βάρος της υπουργού ώστε να συνεχιστούν οι στραβοτιμονιές.
Η κυρία Μπιρμπίλη κατανοεί ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση και έχει ζητήσει για αυτό και την συνδρομή καταξιωμένων επιστημόνων της αγοράς τους οποίους καλεί να καταθέσουν τις προτάσεις τους. «Οι τροποποιήσεις του Γ.Ο.Κ. με το ν. 3775/2009 ήταν αποσπασματικές δεν θέλουμε στο χρόνο αυτό και εν όψει των αναθεωρήσεων του ΓΟΚ να κάνουμε μπρος πίσω επαναφέροντας προγενέστερες διατάξεις», τόνιζε πριν από λίγες μέρες στην βουλή.
Οι συζητήσεις για αναθεώρηση του ΓΟΚ έχουν ξεκινήσει και ήδη υπάρχουν προτάσεις του ΤΕΕ που μιλούν για κατάργηση του ΣΔ και υιοθέτηση συντελεστή κατ΄όγκο, απόφαση που θα έδινε λύση και στους ημιυπαίθριους. Όμως ο τεχνικός κόσμος της χώρας θεωρεί αδύνατο να υπάρξει άμεσα ολοκληρωμένη τροποποίηση του ΓΟΚ καθώς όπως αναφέρουν η διαδικασία είναι πολύ σύνθετη και θα πάρει χρόνο.
Κρίνεται όμως αναγκαία γιατί έτσι θα δοθεί και μια νέα αρχιτεκτονική έκφραση στην σύγχρονη Ελλάδα. «Η αρχιτεκτονική στο κτίριο της BMW στην Γερμανία δεν ενθαρρύνεται αλλά και δεν περιγράφεται από την ελληνική νομοθεσία» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ευάγγελος Λυρούδιας Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και τονίζει ότι «το θέμα των ημιυπαίθριων αποτελεί την αυτοπαγίδευση ενός ολόκληρου λαού που για να βγει από το αδιέξοδο χρειάζεται η συνεργασία πολιτείας, επιστημόνων και νομοθετικής εξουσίας».
www.protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !