Online Screen Recorder

Άνθρωπος σε κώμα «μιλάει» μέσω εγκεφαλικών κυμάτων.

0
Άνδρας σε κατάσταση «φυτού» επί πέντε χρόνια, κατάφερε να επικοινωνήσει με τους γιατρούς του, χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις του, στο πλαίσιο μια μελέτης, την οποία οι ερευνητές αποκαλούν «αλλαγή του παιχνιδιού» και αφορά σε ασθενείς που έχουν μείνει φυτά.

Βρετανοί και Βέλγοι ερευνητές χρησιμοποιώντας έναν σαρωτή του ανθρωπίνου εγκεφάλου, που ονομάζεται λειτουργική μαγνητική τομογραφία απέδειξαν πως ο ασθενής που είχε υποστεί σοβαρή τραυματική βλάβη του εγκεφάλου σε τροχαίο ατύχημα το 2003, ήταν σε θέση να σκέφτεται απαντήσεις όπως "ναι" ή "όχι" σε ερωτήσεις που άλλαζαν την εγκεφαλική του δραστηριότητα.
 Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα σημαίνουν πως όλες οι περιπτώσεις ασθενών σε κατάσταση κώματος, θα πρέπει να επανεξεταστούν, καθώς ενδέχεται να αλλάξει ο τρόπος που φροντίζονται στο μέλλον.

Οι γιατροί, αφού εντόπισαν σημάδια ευαισθητοποίησης, σάρωσαν τον εγκέφαλο του ασθενούς, ενώ του ζητήθηκε να πει "ναι" ή "όχι" σε ερωτήματα όπως "είναι το όνομα του πατέρα σας Θωμάς;". Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αλλάζοντας την εγκεφαλική του δραστηριότητα, ο άνθρωπος έδωσε την απάντησή του.

"Hμασταν έκπληκτοι όταν είδαμε τα αποτελέσματα της εξέτασης και ότι ήταν σε θέση να απαντήσει σωστά τις ερωτήσεις που τέθηκαν απλώς αλλάζοντας τις σκέψεις του", δήλωσε ο Adrian Owen, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, μέλος του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας.

"Όχι μόνο αυτές οι εξετάσεις μας είπαν ότι ο ασθενής δεν ήταν σε κατάσταση φυτού, αλλά, κυρίως, για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, παρείχαν στον ασθενή ένα μέσο έκφρασης των σκέψεών του στον έξω κόσμο".

Ο άνδρας, ηλικίας 29 ετών, ήταν ένας από τους ήταν ένας από τους 23 ασθενείς που διαγνώστηκαν ότι βρίσκονται σε κατάσταση φυτού μέσω εξέτασης με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI).

Οι σαρώσεις εντόπισαν σημάδια επίγνωσης σε τέσσερις από τους ασθενείς, σύμφωνα με τη μελέτη των ερευνητών που δημοσιεύθηκε στην New England Journal of Medicine, την Τετάρτη.

Η μέθοδος λειτουργικού μαγνητικού τομογράφου, που χρησιμοποιήθηκε, μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τις απαντήσεις του εγκεφάλου σε ερωτήσεις σε υγιείς ανθρώπους με ακρίβεια 100%. Ωστόσο δεν είχε ποτέ δοκιμαστεί σε ασθενείς πριν αδυνατούν να μετακινηθούν ή να μιλήσουν.

www.protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !