Online Screen Recorder

Jurassic World Evolution Review

0
Η βρετανική Frontier Developments μας ταξιδεύει στον κόσμο του Jurassic Park / World με το Jurassic World Evolution, πνευματικό διάδοχο του Jurassic Park: Operation Genesis. Πρόκειται για ένα όμορφο και ευχάριστο business simulator, με πολλούς δεινόσαυρους και ακόμη περισσότερους επισκέπτες που θέλουν να τους δουν.

Ο Δρ. Ian Malcom (στο ρόλο ο Jeff Goldblum) σας καλωσορίζει στο Jurassic World, όπου καλείστε να φτιάξετε το δικό σας πάρκο δεινοσαύρων, κατασκευάζοντας εγκαταστάσεις στα νησιά Five Deaths. Σκοπός σας στο παιχνίδι είναι να διατηρείττε έναν ζωολογικό κήπο με δεινόσαυρους. Όσους περισσότερους δεινόσαυρους έχετε και όσα περισσότερα διαφορετικά είδη τους ξεκλειδώνετε, τόσο αυξάνεται η επισκεψιμότητα του πάρκου, ανταμείβοντάς σας με πόρους που αξιοποιείτε για την ανάπτυξη του πάρκου, φέρνοντας ακόμη περισσότερους δεινόσαυρους, επισκέπτες κοκ.

Το campaign ξεκινάει στο πρώτο εκ των πέντε νησιών, με τα επόμενα να ξεκλειδώνονται σταδιακά όσο ολοκληρώνετε κεντρικές αποστολές. Το κάθε νησί παρέχει διαφορετικά σενάρια και τρεις κεντρικές αποστολές για να φέρετε εις πέρας. Αν και είναι καλύτερο να ολοκληρώνετε όλες τις κύριες αποστολές κάθε νησιού πριν προχωρήσετε στο επόμενο, μπορείτε να μεταβείτε και να διαχειριστείτε οποιοδήποτε νησί έχετε ξεκλειδώσει ανά πάσα στιγμή, χωρίς κανένα περιορισμό. Το sandbox mode ξεκλειδώνεται μόλις αποκτήσετε τέσσερα από πέντε αστέρια στο πρώτο σας πάρκο και σας προσκαλεί να ξοδέψετε απεριόριστα χρήματα σε οτιδήποτε έχετε ξεκλειδώσει στο campaign. Όσον αφορά το τελευταίο νησί, το Isla Sorna, αποτελεί το μεγαλύτερο και δυσκολότερο από τα πέντε, πλήττεται συχνά από καταιγίδες και ξεκινάει με τους δεινόσαυρους διασκορπισμένους στον χάρτη, αφήνοντας σε εσάς να αποφασίσετε αν θα τους πουλήσετε ή αν θα τους τοποθετήσετε μέσα σε περίφραξη.





Όταν το πάρκο σφύζει από ζωή.

Το tutorial ξεκινάει αρκετά δυναμικά, όμως προσπερνάει σημαντικά σημεία που σας αφήνουν να απορείτε ενώ θα μπορούσε να τα εξηγήσει εύκολα με πολύ απλό τρόπο. Για παράδειγμα, παρόλο που είναι αυτονόητο ότι σαρκοφάγα και φυτοφάγα δεν μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά, λαμβάνετε οδηγίες να επωάσετε και να ελευθερώσετε έναν δεινόσαυρο από τα δύο είδη χωρίς να σας διευκρινίζεται πώς πρώτα πρέπει να φτιάξετε ξεχωριστή περίφραξη γι αυτά πριν τα επωάσετε. Επίσης, δεν γίνεται έγκαιρη αναφορά στο κτίριο ACU (Asset Containment Unit), στο οποίο ναρκώνετε τους δεινόσαυρους πριν τους μεταφέρετε από την μια περιοχή στην άλλη γρήγορα και αναίμακτα. Πέρα από αυτό, οι απλές πληροφορίες αρκούν για να αποκτήσετε τις βασικές γνώσεις ώστε να φτιάξετε το πάρκο όπως εσείς θέλετε. Στα αριστερά της οθόνης βρίσκεται το διακριτικό μενού επιλογών, όπου επιλέγετε τις κατασκευές, τον χάρτη και το control panel, από όπου μεταφέρεστε σε άλλα μενού, όπως εκείνο της έρευνας και της αναζήτησης απολιθωμάτων σε όλο τον κόσμο. Με δεξί κλικ του ποντικιού μεταφέρεστε στην προηγούμενη οθόνη επιλογής, όμως πολλές φορές το δεξί κλικ αντικαθίσταται από το esc, κάτι που δεν είναι πάντα πρακτικό και φανερώνει πως επιλέχθηκε για χάρη του χειρισμού σε κονσόλες.

Κάθε κτίριο χρειάζεται ένα μονοπάτι και σύνδεση με ρεύμα για να λειτουργήσει. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεστε το ρεύμα είναι επίσης κάτι που δεν περιγράφεται ικανοποιητικά κατά τηn διάρκεια του tutorial, όμως με λίγη υπομονή διαπιστώνετε ότι είναι μια απλή διαδικασία. Αρχικά συνδέετε τον κεντρικό σταθμό με πυλώνες που εξαπλώνετε προς τα υπόλοιπα κτίρια, δίπλα στα οποία χτίζετε υποσταθμούς. Τα κτίρια αποκτούν ρεύμα μέσω της σύνδεσης των πυλώνων με τους υποσταθμούς τους, ενώ οι κεντρικοί σταθμοί ρεύματος, καθώς και η πλειοψηφία των κτιρίων, αναβαθμίζονται μελλοντικά ώστε να παρέχουν ακόμη περισσότερο ρεύμα, χαμηλότερο κόστος συντήρησης και χαμηλότερη πιθανότητα διακοπών.

Το Hammond Creation Lab είναι το σημαντικότερο κτίριο και το μέρος όπου οι δεινόσαυροι ταξιδεύουν στο χρόνο, από την ιουρασική περίοδο στον... ιουρασικό κόσμο. Στο εργαστήριο αυτό επωάζετε δεινόσαυρους ή αλλάζετε το γωνιδίωμά τους (άλλο χρώμα, άλλη συμπεριφορά, μεγαλύτερη ανθεκτικότητα δέρματος κτλ), αφού πρώτα έχετε ανακαλύψει τα απολιθώματά τους μέσω αποστολών του expedition center. Κάθε αποστολή έχει διαφορετικό κόστος και ανακαλύπτει διαφορετικά απολιθώματα, από τα οποία εξάγετε γενετικό υλικό ή πουλάτε τα απολιθώματα για χρήματα. Παραδόξως, η εξαγωγή DNA διαρκεί περίπου ένα λεπτό, κάτι που φαντάζει περιττό. Πέρα από τις ερευνητικές εγκαταστάσεις του πάρκου, κατασκευάζετε κτίρια που εξυπηρετούν τις άμεσες ανάγκες των επισκεπτών σας, όπως εστιατόρια, μαγαζιά με ρούχα, ξενοδοχεία και τρενάκια για την ομαλή μετακίνησή τους. Μπορείτε να κάνετε κάποιες μικρές αλλαγές σε κάποια από αυτά, όπως το εάν πουλάνε ακριβές μερίδες φαγητού ή αν έχουν περισσότερο προσωπικό με σκοπό την εξυπηρέτηση περισσότερων πελατών, όμως η διαχείρισή τους είναι αρκετά απλοϊκή τη στιγμή που θα μπορούσε να αφορά και άλλους τομείς. Όσο βελτιώνετε το πάρκο σας ξεκλειδώνετε όχι μόνο νέα κερδοφόρα κτίρια αλλά και νέα είδη δεινοσαύρων, κάτι που κάνει το παιχνίδι αρκετά εθιστικό και ευχάριστο.




Αγκυλόσαυροι απολαμβάνουν το γεύμα τους

Περνώντας στην “καρδιά” του παιχνιδιού, υπάρχουν πάνω από 45 είδη δεινοσαύρων προς επώαση και “απελευθέρωση” στο πάρκο, με κάποια από αυτά να έχουν προστεθεί πρόσφατα δωρεάν μετά από update. Στη συνέχεια μπορείτε να καμαρώνετε τους δεινόσαυρους να τρέχουν τριγύρω, να πίνουν νερό ή να μαδούν τα φτερά τους, καθώς και να μελετάτε το ποσοστό ευτυχίας και υγείας τους. Το κάθε είδος έχει διαφορετικές απαιτήσεις. Οι Βελοσιράπτορες είναι κοινωνικοί, έξυπνοι και τσακώνονται εύκολα με άλλα είδη, ενώ οι Αγκυλόσαυροι είναι μοναχικοί. Οι Διλοφόσαυροι επιθυμούν να τρέχουν μέσα σε πυκνές δασικές εκτάσεις, ενώ οι Κερατόσαυροι είναι αρκετά βολικοί αρκεί να μη νιώσουν πιεσμένοι. Κάποιοι είναι επιθετικοί, άλλοι μακροβιότεροι κι άλλοι αντέχουν τα χτυπήματα, στοιχείο που τους είναι χρήσιμο σε περίπτωση που ξεκινήσει κάποιος καβγάς με άλλο δεινόσαυρο. Μερικοί ζουν ατομικά, άλλοι σε κοπάδια ή αγέλες.

Παρότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά ως προς την διαφορετικότητα των ειδών και τις απαιτήσεις τους, ορισμένοι δεινόσαυροι είναι πιο δύσκολοι ως προς τη διαχείριση από άλλους, κάτι που δεν είναι παράλογο μεν αλλά ούτε πάντα λογικό δε. Για παράδειγμα, οι Βελοσιράπτορες είναι υπερβολικά δυνατοί για τα... κυβικά τους, έχοντας την δυνατότητα να καταστρέψουν ακόμη και τους δυνατότερους φράχτες σε περίπτωση που αισθανθούν δυσφορία (συμβαίνει αρκετά εύκολα αν νιώσουν μοναξιά ή αν δεν έχουν αρκετό χώρο για να ξεμουδιάσουν), αλλά και να επιτεθούν σε οποιονδήποτε -δεινόσαυρο ή άνθρωπο- βρουν μπροστά τους. Πρέπει να είστε πάντα πολύ προσεκτικοί πριν βάλετε ένα νέο είδος δεινόσαυρου δίπλα σε ένα άλλο.

Όλοι οι δεινόσαυροι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε φαγητό και νερό για να επιβιώσουν. Το φαγητό τους το προσφέρετε σε κατάλληλες ταΐστρες που γεμίζετε κάθε τόσο, ενώ πίνουν νερό μόνο από λίμνες που είτε δημιουργείτε εσείς, διαμορφώνοντας την μορφολογία του εδάφους, είτε υπάρχουν ήδη έτοιμες στον χάρτη. Σε περίπτωση που αρρωστήσουν στέλνετε το κατάλληλο προσωπικό να τους γιατρέψει, εφόσον έχετε πρώτα ανακαλύψει το κατάλληλο φάρμακο. Επίσης, έχετε πρόσβαση σε μια πολύ ενδιαφέρουσα βάση δεδομένων δεινοσαύρων, που ξεκλειδώνεται με την πρόοδό σας. Ιστορικές πληροφορίες, ύψος, βάρος, ο τρόπος με τον οποίο πήραν το όνομά τους, το μέρος όπου ανακαλύφθηκαν τα πρώτα απολιθώματα και άλλα, είναι απόλαυση αν αγαπάτε αυτά τα πλάσματα που χάθηκαν τόσο απότομα από τον πλανήτη μας.




Η Indominus Rex νιώθει καταπιεσμένη.

Η φήμη του πάρκου μεγαλώνει όσο φέρνετε εις πέρας συμβάσεις που αφορούν τρεις διαφορετικούς τομείς: επιστήμη, διασκέδαση και ασφάλεια. Έως τρεις συμβάσεις μπορούν να “τρέχουν” ταυτόχρονα και αυτές αφορούν στόχους όπως το να χτίσετε κάποιο συγκεκριμένο κτίριο, να μην διακοπεί το ρεύμα για 10 συνεχόμενα λεπτά, να ανακαλύψετε το 50% του γονιδιώματος των Τρικεράτων ή τα κέρδη του πάρκου να ξεπερνούν τα 200.000 δολάρια το λεπτό. Αν κάποια σύμβαση φαίνεται δύσκολη ή αδύνατη, μπορείτε να την ακυρώσετε ή να μην την επιλέξετε καν χωρίς επιπτώσεις. Το μόνο πρόβλημα των συμβάσεων, εκτός του ότι μερικές φορές εμφανίζονται ξαφνικά στην οθόνη τη στιγμή που ασχολείστε με κάτι άλλο, είναι πως πρέπει να περιμένετε από μερικά δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό για την εμφάνιση της επόμενης σύμβασης, πράγμα που είναι ασυνήθιστο, αν όχι περίεργο. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει η δυνατότητα χρονικού fast forward, το να περιμένετε την εμφάνιση κατάλληλων συμβάσεων για να αποκτήσετε εισόδημα και να βελτιώσετε το πάρκο σας είναι πρόβλημα. Γι’ αυτό το λόγο, οι πρώτες ώρες σε κάθε νησί περνούν αρκετά αργά, αναμένοντας τους επισκέπτες να έρθουν χωρίς να έχετε αρκετά χρήματα για επένδυση, αφού και τα κέρδη του κάθε νησιού δεν προστίθενται αλλά είναι ξεχωριστά για κάθε νησί.

Όσον αφορά τους επισκέπτες, πρόκειται για μια μάζα ανθρώπων τις σκέψεις των οποίων δεν μπορείτε να διαβάσετε. Οι επισκέπτες δεν έχουν όνομα ή δείκτη ευτυχίας, ούτε ιδέες ως προς το τί θα μπορούσε να βελτιωθεί στο πάρκο, κάτι που απογοητεύει λίγο. Ωστόσο, στο management view βλέπετε τα σημεία του πάρκου όπου οι επισκέπτες ως σύνολο πεινούν, διψούν ή επιθυμούν μεγαλύτερη γκάμα μαγαζιών για να ψωνίσουν.

Στον τομέα των γραφικών έχει γίνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Με εξαίρεση τα βίντεο με τα “παγωμένα” πρόσωπα των συνεργατών σας, που παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές, το πάρκο σφύζει από ζωή. Οι επισκέπτες αυξάνονται όσο μεγαλώνει η φήμη σας, όμως οι ενέργειές τους περιορίζονται στο... περπάτημα. Δεν κάθονται στο γρασίδι, δεν παίζουν με τα παιδιά τους, δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον, απλά περπατούν (ή τρέχουν να ξεφύγουν από κάποιον δεινόσαυρο που το έσκασε). Σφοδρές καταιγίδες επηρεάζουν τη συμπεριφορά των δεινοσαύρων, προκαλούν ζημιές ή οδηγούν τους επισκέπτες στα καταφύγια. Όταν, πάλι, κάποιος δεινόσαυρος διαλύει μέρος της περίφραξης και το σκάει είναι πιθανό να επιτεθεί και να σκοτώσει κάποιον επισκέπτη. Όσο για τους δεινόσαυρους καθαυτούς, είναι σχεδιασμένοι με αρκετή λεπτομέρεια. Αξίζει να τους παρακολουθείτε από κοντά όταν πίνουν νερό, τρέχουν, ξύνονται ή επιτίθενται ανυπεράσπιστους επισκέπτες.




Ώρα για ανεφοδιασμό.

Ο ηχητικός τομέας επίσης κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ακούτε τους ειρηνικούς ήχους της φύσης, τα ηχητικά εφέ και την διακριτική μουσική επένδυση. Οι βρυχηθμοί του κάθε δεινόσαυρου είναι ξεχωριστοί και πειστικοί. Το soundtrack των ταινιών κάνει την εμφάνισή του στους αρχικούς τίτλους του παιχνιδιού χωρίς να γίνεται επαναλαμβανόμενο. Τέλος, οι ηθοποιοί έχουν κάνει αρκετά καλή δουλειά στον τομέα του voice acting, με ορισμένους να μπαίνουν στο ψητό πιο γρήγορα από άλλους, κάποιους να είναι χιουμοριστικοί και άλλους να είναι απλά κυνικοί.

Το Jurassic World Evolution μπορεί να είναι ανεξάρτητο από τις ταινίες Jurassic Park / World, όμως μεταφέρει αυθεντικά τη θεματολογία και την ομορφιά τους. Είναι μια χαλαρωτική εμπειρία με μπόλικους δεινόσαυρους, που σας δίνει την αίσθηση ενός Zoo Tycoon νέας γενιάς παρά ενός παιχνιδιού Sim City. Προσφέρει δεκάδες ώρες διασκέδασης, ανάλογα με το πόσο θα ασχοληθείτε με την επέκταση του πάρκου και την επώαση νέων ειδών δεινοσαύρων. Αν είστε λάτρεις των δεινοσαύρων και των παιχνιδιών αυτού του είδους, το Jurassic World Evolution αξίζει μια θέση στη συλλογή σας.



  • Όμορφο Jurassic Park γεμάτο ζωή
  • Δεκάδες είδη δεινοσαύρων
  • Μέρη ανασκαφής απολιθωμάτων σε όλο τον κόσμο
  • Πάντα υπάρχει κάτι να κάνετε
  • Καλοσχεδιασμένοι δεινόσαυροι
  • Υποχρεωτική αναμονή για την ολοκλήρωση εργασιών
  • Αργείτε να κερδίσετε χρήματα
  • Απουσία fast forward
  • Υπερβολικά δυνατοί Βελοσιράπτορες
  • Το tutorial δεν εξηγεί όλα όσα πρέπει
 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Frontier
ΕΚΔΟΣΗ:Frontier
ΔΙΑΘΕΣΗ:-
ΕΙΔΟΣ:Χτίσιμο / διαχείριση πάρκου
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.jurassicworldevolution.com/en-GB#masthead
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:12/6/2018



Πηγη

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο. Γράψτε μας τα σχόλιά σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !