Online Screen Recorder

Ancestors Legacy Review

0
Η ρωσική 1C Company ειδικεύεται στα παιχνίδια στρατηγικής και εξομοίωσης. Αυτή τη φορά, σε συνεργασία με τη Destructive Creations, δημιουργό του αμφιλεγόμενου Hatred, μας δίνει το Ancestors Legacy, ένα φιλόδοξο real-time strategy βασισμένο στον Μεσαίωνα.

Το Ancestors Legacy σεναριακά και θεματικά καλύπτει μια περίοδο από τον 8ο έως τον 13ο αιώνα μΧ με γεγονότα και καταστάσεις που αφορούν την εισβολή σκανδιναβικών φυλών στα παράλια και την ενδοχώρα της βόρειας Ευρώπης. Δεν υπάρχει ένα κεντρικό σενάριο αλλά τέσσερα, καθώς τέσσερις διαφορετικές παρατάξεις-έθνη -Βίκινγκ, Αγγλοσάξονες, Γερμανοί (εποχή Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) και Σλάβοι- συνυπάρχουν έχοντας τα δικά τους επεκτατικά σχέδια στην πολυτάραχη αυτή ιστορική περίοδο. Σίγουρα τα σενάρια δεν προκαλούν πολλά συναισθήματα, είναι όμως αρκετά καλογραμμένα για να σας δώσουν κίνητρο να ριχτείτε στην μάχη. Υπάρχουν αρκετοί ενδιαφέροντες κεντρικοί χαρακτήρες και πρωταγωνιστές που έχουν την μορφή παντοδύναμων ηρώων στις μάχες.

Αν και αρχικά φαίνεται απλοϊκό, σταδιακά συνειδητοποιείτε ότι το Ancestors Legacy έχει αρκετό στρατηγικό βάθος. Ο σχεδιασμός του παιχνιδιού ενσωματώνει στοιχεία από άλλα παιχνίδια του είδους όπως Age of Empires και Company of Heroes. Συλλέγετε πρώτες ύλες, αναβαθμίζετε την πόλη και το στρατό σας και τελικά ρίχνεστε στην μάχη. Η καινοτομία του παιχνιδιού είναι ότι η συλλογή και διαχείριση των πόρων αλλά και των πόλεων γίνεται σχεδόν αυτόματα. Σε σχέση με άλλους τίτλους του είδους όπου ξοδεύετε τον περισσότερο από το χρόνο σας στο να φτιάξετε βάσεις και να τοποθετήσετε τα κατάλληλα κτίρια στο κατάλληλο σημείο και στο να δώσετε εντολές για το πού και τί πρέπει να κάνουν οι μονάδες σας, εδώ γίνονται όλα με το πάτημα λίγων κουμπιών. Τα κτίρια που αφορούν την οικονομία αλλά και την δημιουργία μαχητών, τοποθετούνται σε προκαθορισμένες θέσεις στο χάρτη και οι εργάτες που συλλέγουν πρώτες ύλες αυτομάτως παίρνουν θέση και ξεκινούν να δουλεύουν χωρίς εσείς να κάνετε απολύτως τίποτα. Αυτή η απλοποίηση ίσως να σας κάνει να νομίζετε ότι αφαιρεί από το βάθος του gameplay και εν μέρει ίσως να έχετε δίκιο, αλλά ο πυρήνας του παιχνιδιού είναι οι μάχες και όχι η μικροδιαχείριση των βάσεών σας.




Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται.

Στον τομέα των μαχών το Ancestors Legacy είναι κάτι παραπάνω από απολαυστικό και ξεδιπλώνει τις αρετές του. Κάθε παράταξη έχει διαφορετικές πολεμικές μονάδες και ήρωες, φέρνοντας στο πεδίο της μάχης κάθε φορά κάτι διαφορετικό. Η ποικιλία των μονάδων είναι σχετικά μεγάλη, από τοξότες και οπλίτες με σπαθιά και ασπίδες, μέχρι πολιορκητικές μηχανές και παντοδύναμους κεντρικούς ήρωες που είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τεράστιους στρατούς. Πάντα βλέπετε και κάνετε κάτι διαφορετικό. Το παιχνίδι ενσωματώνει ικανότητες και στατιστικά από RPG, με τις πολεμικές μονάδες, όσο περισσότερο μένουν ζωντανές και κερδίζουν μάχες, να αποκτούν πόντους εμπειρίας που μπορείτε να επενδύσετε σε τρία διαφορετικά στατιστικά ανάλογα με το είδος της μονάδας. Οι μαχητές με τσεκούρια που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατ' επιλογή σας μπορούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη αντοχή στις επιθέσεις των εχθρών ή οι τοξότες να αποκτήσουν την ικανότητα διάτρησης των εχθρικών πανοπλιών κτλ. Οι επιλογές είναι αρκετές και επηρεάζουν θετικά σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που παίζετε.

Δεν είναι μόνο τα στατιστικά των μονάδων σας που επηρεάζουν το gameplay αλλά και το περιβάλλον που πέρα από πανέμορφο μπορεί να γίνει βασικό όπλο σας. Πυκνά δάση, στενά φυσικά περάσματα, γέφυρες και ψηλά χόρτα, μπορούν γίνουν ο καλύτερος σύμμαχός σας στην μάχη. Το παιχνίδι ενσωματώνει μηχανισμούς βασισμένους σε πραγματικές πολεμικές τεχνικές της εποχής όπως το να επιτίθεστε ξαφνικά και μαζικά στους εχθρούς που δεν σας έχουν δει να κρύβεστε στο κοντινό δάσος, με αποτέλεσμα ο πανικός που προκαλείτε να τους αποδιοργανώνει. Η γωνία από την οποία επιτίθεστε αλλά και η ταχύτητα με την οποία το κάνετε αυτό επηρεάζουν κατά πολύ την έκβαση της μάχης. Τα στατιστικά και οι ικανότητες των μονάδων σας παίζουν μεγάλο ρόλο, καθώς μπορείτε να αξιοποιήσετε τους stealth μηχανισμούς του παιχνιδιού αλλά ταυτόχρονα και τις ικανότητες των μονάδων όπως το να στήνουν θανατηφόρες παγίδες στους εχθρούς σκάβοντας λάκκους με μυτερά παλούκια να περιμένουν κάποιον ανυποψίαστο να περάσει από πάνω τους.




Μας πήρε η νύχτα αλλά τα καταφέραμε.

Πέρα από τα στατιστικά και τις ικανότητες φιλικών και εχθρικών μονάδων, το ηθικό παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στο παιχνίδι. Στρατός με πεσμένο ηθικό είναι χαμένος από χέρι, ανεξάρτητα από την ποσότητα και την ποιότητα των μονάδων που διαθέτει. Αυτό ισχύει για εσάς αλλά και για τους εχθρούς σας. Σε αποστολές όπου μοιάζει αδύνατο να διεισδύσετε στην αντίπαλη και καλά οχυρωμένη βάση, αποκόπτοντας τις παροχές πρώτων υλών και κυρίως την παροχή τροφίμων στους εχθρούς, μπορείτε να τους κάνετε κυριολεκτικά να πεθάνουν από την πείνα και η προ ολίγου θανατηφόρα και αδιαπέραστη βάση να μοιάζει με ερειπωμένο τοπίο με λίγους ετοιμοθάνατους στρατιώτες να στέκονται σκόρπιοι σε κάποια σκοπιά ή περίπολο. Για να το καταφέρετε αυτό πρέπει να καταλάβετε δια της βίας τα διάφορα μικρά χωριά που βρίσκονται σκόρπια στους σχετικά μεγάλους χάρτες του παιχνιδιού ώστε να αποκτήσετε πρόσβαση στις πρώτες ύλες που παράγουν. Οι εχθροί όμως δεν κάθονται απαθείς να σας βλέπουν να επεκτείνεστε χωρίς να αντιδράνε καθόλου. Στο ξεκίνημα κάθε αποστολής, η εχθρική νοημοσύνη κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, στέλνοντας μαζικές, κατά κύματα στρατιές εναντίον σας, προσφέροντας ασταμάτητες μάχες σε σχετικά γρήγορους ρυθμούς.

Ο κύκλος ημέρας νύχτας είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, καθώς τη νύχτα το πεδίο όρασής σας μειώνεται δραματικά και μπορεί να σας οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε πηγές φωτισμού, με το ρίσκο όμως ότι γίνεστε πιο εύκολα αντιληπτοί από τονυς εχθρούς. Σε όλα αυτά προσθέστε και τις καιρικές συνθήκες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και τις περισσότερες φορές λειτουργούν εναντίον όλων στο χάρτη. Αν τα πράγματα σε κάποια μάχη δεν πάνε όπως τα θέλετε και βλέπετε ότι χάνετε, μπορείτε να υποχωρήσετε μαζικά, να ανασυνταχτείτε σε κάποια κοντινή βάση και να αναπληρώσετε τις χαμένες μονάδες αλλά και την υγεία των στρατιωτών σας. Το ίδιο βέβαια μπορούν να κάνουν και οι εχθροί σας αν δουν ότι δεν μπορούν να νικήσουν, όμως έχετε την δυνατότητα μέσω των ικανοτήτων τον μονάδων σας κυριολεκτικά να σακατέψετε τα πόδια των εχθρών σε κάποια μάχη ώστε να μην μπορούν υποχωρήσουν, να ανασυνταχθούν και να εμφανιστούν λίγο αργότερα πάλι μπροστά σας.




Πανέμορφο αλλά και βάρβαρο.

Τα σενάρια των παρατάξεων έχουν αρκετά μεγάλη ποικιλία. Πέρα από τις μεγάλες μάχες, πολιορκίες σε κάστρα και χωριά, υπάρχουν και σενάρια όπου χειρίζεστε έναν και μόνο χαρακτήρα και πρέπει να διεισδύσετε αθόρυβα και χωρίς να σας δει κανείς στην εχθρική βάση και να προκαλέσετε δολιοφθορές σε κύρια κτίσματα. Το βάθος του gameplay είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Δυστυχώς το ελλειπές tutorial δεν αναφέρει σχεδόν τίποτα από όλα αυτά, οπότε καλό είναι να διαβάσετε το manual. Οι πιο χρήσιμες πληροφορίες που μπορούν να κάνουν την διαφορά στο παιχνίδι, ακόμα και αν παίζετε σε normal δυσκολία που είναι αρκετά απαιτητική, βρίσκονται στο manual και όχι στο tutorial, όπως πχ οι λεπτομέρειες και τα πολλά διαφορετικά εικονίδια που συνοδεύουν τις στρατιωτικές μονάδες και το τί σημαίνει το καθένα, το σύστημα χειρισμού και οι συντομεύσεις πληκτρολογίου, πληροφορίες για modifiers κτλ. Πέρα από τα σενάρια κάθε έθνους, υπάρχουν multiplayer και skirmish μάχες. Το multiplayer δυστυχώς είναι αρκετά ρηχό, χωρίς απολαβές ή κάποια στοιχειώδη πρόοδο, με μόνο δύο modes, τα domination και annihilation. Μπορείτε να παίξετε έως και τρεις εναντίον τριών σε PvP και PvE.

Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στον οπτικοακουστικό τομέα. Το περιβάλλον κλέβει την παράσταση, όχι για τις υψηλής ανάλυσης υφές του, αλλά για τις πάρα πολλές λεπτομέρειες και την ζωντάνια του. Όπως προαναφέρθηκε, το περιβάλλον αποτελεί μέρος του gameplay και η δουλειά που έχει γίνει είναι εκπληκτική. Πλούσια δάση, χωριά γεμάτα ζωώ με αρκετούς χωρικούς να περιφέρονται δεξιά και αριστερά, αρκετά καλά animations εντός και εκτός μαχών χωρίς παραφωνίες και διάφορα glitches. Πανέμορφα εφέ στις μάχες, κτίρια που γκρεμίζονται και καίγονται, μπόλικο αίμα. Όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε από την κανονική στατική προοπτική παρακολούθησης της δράσης, αλλά και με την κινηματογραφική κάμερα όπου με το πάτημα ενός κουμπιού βρίσκεστε μέσα στην μάχη, με το interface να εξαφανίζεται και την κάμερα να παίρνει θέση κοντά στο έδαφος και τους στρατιώτες σας εκτοξεύοντας το immersion.




Επέλαση.

Η ηχητική επένδυση σε γενικές γραμμές επίσης είναι κορυφαία. Η μουσική είναι εκπληκτική και αυτή που περιμένετε από ένα παιχνίδι που θεματικά κινείται στους ρυθμούς της βόρειας Ευρώπης και Σκανδιναβίας. Εξαιρετικά ηχητικά εφέ του φυσικού περιβάλλοντος, με αρκετούς ήχους να ξεπηδάνε δεξιά και αριστερά και βέβαια τρομακτικές πολεμικές ιαχές στις μάχες αλλά και εφιαλτικά ουρλιαχτά από χωρικούς που καίγονται ζωντανοί σε κάποιο κτίριο κτλ. Μόνη παραφωνία το voice acting, το οποίο αφήνει ανάμικτα συναισθήματα. Κάποιοι ηθοποιοί καθηλώνουν με το πάθος και την ένταση με την οποία ερμηνεύουν τους ρόλους τους, ενώ άλλοι σας δίνουν την εντύπωση ότι... κάνουν πλάκα με ερμηνείες επιπέδου Σεφερλή όταν μιλάει αγγλικά.

Το Ancestors Legacy αποδεικνύεται καλύτερο των προσδοκιών. Η Destructive Creations παραδίδει ένα παιχνίδι στρατηγικής με αρκετές καινοτομίες, gameplay με βάθος, ικανοποιητική δυσκολία και κορυφαίο οπτικοακουστικό τομέα. Είναι κρίμα που το voice acting και το multiplayer δεν συμβαδίζουν ποιοτικά με τους υπόλοιπους τομείς. Σε κάθε περίπτωση, αν σας αρέσουν τα strategy, το Ancestors Legacy δεν πρέπει να λείπει από τη συλλογή σας.



  • Ποικιλία μονάδων με επιρροή στο gameplay
  • Στοιχεία RPG
  • Gameplay με βάθος και ικανοποιητική δυσκολία
  • Αρκετές καινοτομίες για τα δεδομένα του είδους
  • Ποικιλία αποστολών
  • Η κινηματογραφική κάμερα
  • Τέσσερα διαφορετικά σενάρια...
  • ...που απλά αποτελούν αφορμή για μάχες και τίποτα άλλο
  • Φτωχό και αδιάφορο multiplayer
  • Κάποιες ερμηνείες είναι επιεικώς μέτριες
  • Ελλειπές tutorial
 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC, Xbox One
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Destructive Creations
ΕΚΔΟΣΗ:1C Company
ΔΙΑΘΕΣΗ:-
ΕΙΔΟΣ:Στρατηγική
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://destructivecreations.pl/ancestors-legacy/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:22/5/2018 (PC), 2019 (Xbox One)



πηγη



Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο. Γράψτε μας τα σχόλιά σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !