Online Screen Recorder

Yakuza 6 Review

0
Πέρασαν κιόλας περισσότερα από 10 χρόνια από τότε που το Yakuza μας συστήθηκε για πρώτη φορά και με την εξαιρετική του ιστορία, τον ολοζώντανο κόσμο του και το... σκληρό ξύλο που προσέφερε κέρδισε πολλούς πιστούς οπαδούς. Φτάσαμε αισίως στο Yakuza 6, το οποίο αποτελεί και την τελευταία “παράσταση” του ήρωα της σειράς Yakuza, Kazuma Kiryu.

Την Haruka θα τη θυμάστε και από το πρόσφατο Yakuza Kiwami, remake του πρώτου Yakuza. Έχοντας πετύχει το όνειρό της να γίνει αστέρι της μουσικής, στην τελευταία της δημόσια εμφάνιση ανακοινώνει την απόφαση της να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και να ασχοληθεί με την οργάνωση ενός ορφανοτροφείου μαζί με τον Kazuma, τον οποίο θεωρεί οικογένειά της. Μια είδηση σαν και αυτή αναμενόμενα προκαλεί πάταγο και δημιουργεί αρνητικό κλίμα, αφού ο Kazuma είναι πασίγνωστος ως επικεφαλής της ιαπωνικής μαφίας, έχοντας και το παρατσούκλι Dragon of Dojima. Στην προσπάθειά του να απαλλαγεί από το “μαύρο” παρελθόν του, ο Kazuma εκτίει ποινή τριών χρόνων στη φυλακή, ελπίζοντας έτσι να εκτονώσει την κατάσταση.

Όμως η κατάσταση όταν βγαίνει από τη φυλακή ο Kazuma δεν είναι αυτή που περίμενε, καθώς η Haruka έχει εξαφανιστεί από το ορφανοτροφείο όπου περίμενε ότι θα την έβρισκε χωρίς να έχει αφήσει κανένα ίχνος ζωής. Φυσικά ο ήρωας δεν χάνει χρόνο και αποφασίζει να πάει το Τόκιο όπου χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες του προσπαθεί να εντοπίσει τη Haruka με οποιονδήποτε τρόπο. Μετά από συστηματική αναζήτηση τα ίχνη που βρίσκει τον οδηγούν στη Χιροσίμα, την δεύτερη περιοχή του παιχνιδιού. Η αναζήτηση ενός ατόμου χωρίς ιδιαίτερα στοιχεία στην κατοχή του είναι δύσκολη και ακόμα δυσκολότερη κάνουν την κατάσταση οι εγκληματικές οργανώσεις που στέκονται απέναντι στον Kazuma προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Πιστό στην παράδοση της σειράς, το σενάριο του Yakuza 6 είναι ενδιαφέρον, γεμάτο με ανατροπές, απρόσμενες εξελίξεις, πολιτικά παιχνίδια και την απαραίτητη βία που χαρακτηρίζει το στιλ των τίτλων Yakuza.




Οι μάχες παραμένουν άκρως δυναμικές.

Το σύστημα μάχης κινείται στα υψηλά επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η σειρά. Γρήγορο και δυναμικό, προσφέρει έντονες μάχες όπου μπορείτε να ικανοποιήσετε τα φονικά σας ένστικτα ξεσπώντας σε διάφορα αφεντικά και τα τσιράκια τους και στις συμμορίες νταήδων που σας επιτίθενται άμεσα όταν σας αντικρίζουν στους δρόμους. Το heat mode είναι η επιτομή των επιθέσεών σας. Μπορείτε να μπείτε σε κατάσταση extreme heat mode όπου βαράτε αλύπητα και είστε σχεδόν ασταμάτητοι ή να χρησιμοποιήσετε ένα μέρος της heat ενέργειας προκειμένου να πετύχετε ένα θεαματικό χτύπημα χρησιμοποιώντας τις πολεμικές σας ικανότητες ή κάποιο όπλο ή αντικείμενο του περιβάλλοντος. Οι μάχες του παιχνιδιού είναι διασκεδαστικές, δείχνουν όμως φτωχότερες από αυτές των πρόσφατων Yakuza. Δεν έχετε πια τέσσερα στιλ μάχης στην διάθεσή σας, αλλά ένα που μοιάζει σαν μια επιλογή από τις καλύτερες κινήσεις των προηγούμενων, κάτι που σας περιορίζει σε ένα ικανοποιητικό μεν σύστημα μάχης, που όμως δεν έχει το πλήθος κινήσεων που είχαμε συνηθίσει. Η beat’em up καρδιά της σειράς πάντως συνεχίζει να χτυπάει δυνατά.

Περνώντας για τα καλά στη σύγχρονη εποχή, έχετε ένα smartphone στην κατοχή σας, μέσω του οποίου μπορείτε να κάνετε απλές ενέργειες όπως να αλλάξετε κάποιες επιλογές του παιχνιδιού, να κάνετε save, να βλέπετε τις διαθέσιμες αποστολές σας και κυρίως να αναβαθμίζετε τις ιδιότητες και τις ικανότητες του Kazuma με τους πόντους εμπειρίας που κερδίζετε στις μάχες και κάνοντας αποστολές. Σύντομα αποκτάτε και την εφαρμογή Troublr όπου ενημερώνεστε άμεσα από άλλους πολίτες για προβλήματα στην πόλη που χρειάζονται την άμεση επέμβαση σας.

Yakuza χωρίς πλήθος δευτερευουσών αποστολών και mini-games δεν γίνεται. Οι τυχαίες αποστολές που σας παρουσιάζονται στον δρόμο διαφέρουν αρκετά από τη σοβαροφανή, δραματική κεντρική ιστορία και περιλαμβάνουν εξαιρετικά αστείες καταστάσεις όπως να κάνετε την μασκότ της πόλης, μέχρι και πιο καθημερινά πράγματα όπως να βοηθήσετε κάποιον με τα οικογενειακά του προβλήματα. Οι περιπτώσεις όπου χρειάζεται να αρχίσετε τα μπουνίδια δεν λείπουν βέβαια, οπότε καλό είναι να είστε πάντα προετοιμασμένοι. Εκτός από τα συνηθισμένα mini-games όπως τα παλιά ηλεκτρονικά παιχνίδια της Sega και τις επισκέψεις σε στέκια ενήλικου περιεχομένου, υπάρχουν νέες επιλογές όπως η δημιουργία ομάδας μπέιζμπολ, η εύρεση drinking buddies σε μπαρ και το καλύτερο ίσως mini-game, η δημιουργία δικής σας συμμορίας προκειμένου να επιβάλλετε το νόμο σας στους δρόμους.




Βόλτα στην πόλη.

Αρχίζοντας ένα clan battle βλέπετε κάποιον δρόμο από πανοραμική όψη και ρίχνετε διάφορους στρατιώτες αλλά και πιο υψηλόβαθμα στελέχη στην μάχη, μέχρι να διαλύσετε και τον τελευταίο απλό στρατιώτη ή αρχηγό της αντίπαλης συμμορίας. Οι απλοί στρατιώτες είναι οπλισμένοι με τα δικά τους όπλα ανάλογα με την ειδικότητα τους. Γιγαντιαίοι τύποι που ρίχνουν και αντέχουν πολύ ξύλο και άτομα οπλισμένα με πιστόλια ή μαχαίρια είναι ανάμεσα στις επιλογές σας. Οι αρχηγοί αποτελούν τους ικανοτέρους μαχητές σας, αφού εκτός από το ότι δίνουν πιο δυνατά και μαζικά χτυπήματα, έχουν διάφορες χρήσιμες ιδιότητες όπως η θεραπεία των συντρόφων τους. Εσείς διαλέγετε την ιεραρχία της συμμορίας σας ορίζοντας τα κατάλληλα άτομα για την κάθε θέση και επιλέγετε την ομάδα κρούσης της προτίμησής σας. Να σημειωθεί και ότι τα clan battles έχουν την δική τους ιστορία, κάτι που αυξάνει το ενδιαφέρον για κάτι παραπάνω από μια επιδερμική ενασχόληση.

Ως συνήθως στα Yakuza, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες multiplayer επιλογές. Παρέχονται μικρές και τίμιες προτάσεις όπως η online αναμέτρηση του clan σας με κάποιου άλλου παίκτη σε ranked ή απλά ματς, όπου κερδίζετε πολύτιμους πόντους εμπειρίας για την ομάδα σας. Τοπικά με έναν φίλο σας μπορείτε να παίξετε κλασικά παιχνίδια της Sega, το Virtua Fighter 5 και το Puyo Puyo. Το multiplayer του Yakuza 6 δεν προσφέρεται για πολύωρη ενασχόληση, ούτε είναι σίγουρο ότι θα σας απασχολήσει ιδιαίτερα. Αυτό πάντως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού οι περισσότερες από 40 ώρες που χρειάζεστε για να εξερευνήσετε τον κόσμο του παιχνιδιού εγγυώνται μια ολοκληρωμένη εμπειρία βασισμένη στον κόσμο της ιαπωνικής μαφίας.

Mε χρήση της Dragon Engine, της νέας μηχανής γραφικών της Sega γι αυτή την γενιά, το Yakuza 6 έχει πεντακάθαρη εικόνα και ομαλή κίνηση που κυρίως στις μάχες αποδίδεται όμορφα. Η χαρακτηριστική λεπτομέρεια που διακρίνει τον κόσμο των Yakuza είναι πιο ανατριχιαστική από ποτέ, οι πόλεις σε Χιροσίμα και Τόκιο είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικές, ενώ βλέπετε και αυτοκίνητα να κυκλοφορούν κανονικά στους δρόμους, κάτι που σπανίζει στα παιχνίδια της σειράς. Mόνο παράδοξο είναι ότι το παιχνίδι τρέχει στα 30fps, ενώ τα προηγούμενα Yakuza του PS4 είναι 60fps. Eπίσης, αν και επισκέπτεστε και δραστηριοποιείστε σε δύο περιοχές, αυτές είναι πολύ μικρές για σύγχρονο open-world τίτλο. Επισκέπτεστε και ξεχωριστές περιοχές, αλλά αυτές δεν προσθέτουν κάποιο ιδιαίτερο μέγεθος στον χάρτη. Ίσως αυτός ο λεπτομερέστατος και “συμπυκνωμένος” κόσμος να αλλοιωνόταν σε έναν μεγαλύτερο χάρτη, αλλά το γεγονός είναι ότι ο χάρτης παραμένει μικρός. Ακόμα και το Τόκιο δείχνει αρκετά μικρότερο από ότι ήταν στα προηγούμενα παιχνίδια.




Ακόμα και τα ξυλάκια φαγητού μετατρέπονται σε φονικό όπλο στα χέρια του Kazuma.

Ως προς τον ήχο, αυτή τη φορά όλοι οι διάλογοι έχουν voice over και δεν υπάρχουν τα γραπτά κείμενα του παρελθόντος. Αν και οι ομιλίες είναι στα ιαπωνικά (υπάρχουν αγγλικοί υπότιτλοι φυσικά), οι ερμηνείες των ηθοποιών δείχνουν πειστικές, με τη φωνή κάθε χαρακτήρα να είναι ανάλογη της εκάστοτε περίστασης. Οι απαραίτητες αγωνιώδεις μουσικές υποκρούσεις παίζουν στις δραματικές σκηνές και οι κατάλληλες γρήγορες ροκιές όταν σπάτε εχθρούς στο ξύλο.

Το Yakuza 6 δεν αποτελεί το κατάλληλο παιχνίδι για να αρχίσετε την ενασχόλησή σας με τη σειρά Yakuza (το Yakuza 0 είναι ιδανικό γι αυτό το σκοπό). Αν όμως είστε ήδη φαν των περιπετειών του Kazuma Kiryu, στο Yakuza 6 θα βρείτε ότι έχετε αγαπήσει στη σειρά, όπως ενδιαφέροντες χαρακτήρες, δυνατή ιστορία, έντονο ξύλο και πληθώρα υποαποστολών και mini-games που σας περιμένουν για να σας απορροφήσουν πλήρως στον υπόκοσμο της Ιαπωνίας.


  • Ιδανικό κλείσιμο της ιστορίας του Kazuma Kiryu
  • Πολλά mini-games και υποαποστολές
  • Λεπτομερής κόσμος
  • Απολαυστικό σύστημα μάχης...
  • ...που όμως είναι φτωχότερο σε σχέση με τα προηγούμενα Yakuza
  • O χάρτης είναι αισθητά μικρός
 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Sega
ΕΚΔΟΣΗ:Sega
ΔΙΑΘΕΣΗ:Zegetron
ΕΙΔΟΣ:Action
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://yakuza.sega.com/yakuza6/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:17/4/2018



πηγη



Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο. Γράψτε μας τα σχόλιά σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !