Online Screen Recorder

Sea of Thieves Review

0
H αλήθεια είναι πως μέχρι και να ολοκληρώσω το review του Sea of Thieves είχα μια κρυφή ελπίδα ότι κάτι θα άλλαζε προς το καλύτερο. Κάτι θα γινόταν που θα δικαιολογούσε το hype που είχε το παιχνίδι πριν την κυκλοφορία του. Δυστυχώς, το Sea of Thieves, ενώ διαθέτει μερικές εκπληκτικές ιδέες και αρκετά καλούς μηχανισμούς, δεν είναι το ξέφρενο πειρατικό γιουρούσι που όλοι περιμέναμε. Μοιάζει περισσότερο με μια πλατιά, απέραντη και άδεια θάλασσα.

Στο Sea of Thieves η κεντρική ιδέα έχει ως εξής: είστε πειρατής και μαζί με άλλους φίλους σας μπορείτε να συνθέσετε ένα μικρό πειρατικό πλήρωμα. Η επιλογή γίνεται μέσα από μια ομάδα πειρατών των οποίων τα χαρακτηριστικά επιλέγονται τυχαία. Αν κάποιος δεν σας κάνει, το παιχνίδι παράγει νέους πειρατές τυχαία, μέχρι να βρείτε κάποιον που σας αρέσει αρκετά. Από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα, η έλλειψη character creation θέτει τον τόνο για το πόσο ημιτελής είναι η υλοποίηση των ιδεών του παιχνιδιού στη συνέχεια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή σκούνα αν παίζετε μόνος ή με έναν ακόμα φίλο ή αν είστε τρείς η τέσσερις συνολικά μπορείτε να επιλέξετε ένα μεγαλύτερο πλοίο.

Τουλάχιστον παικτικά, όλα είναι απλά και κατανοητά. Ας ξεκινήσουμε πρώτα απ’ όλα με τα βασικά πράγματα: την πλεύση με το πλοίο, τις αποστολές και πως αυτές επηρεάζουν τον χάρτη, την μάχη και την χρήση αντικειμένων. Το πλοίο έχει τις δικές του διαδικασίες και δουλειές. Πρέπει κάποιος να ανεβοκατεβάζει τα πανιά και να γυρίζει τα κατάρτια ώστε να τα φουσκώνει ο αέρας. Πρέπει κάποιος να ρίχνει και να ανεβάζει την άγκυρα, κάποιος να κοιτάει για πιθανές διαρροές, κάποιος να ανεβαίνει στο μεσαίο κατάρτι για να βλέπει τι παίζει τριγύρω και κάποιος να κοιτάει τον χάρτη, ο οποίος είναι κανονικό GPS (δεν χρειάζεται να είναι όλα ρεαλιστικά).




Μερικές φορές συναντάτε φιλικούς πειρατές. Τις περισσότερες φορές όμως όχι.

Μιλώντας για τον χάρτη, βρίσκετε πού και πώς πάτε παίρνοντας αποστολές. Για αρχή υπάρχουν τρείς τύποι αποστολών που δίνονται από τρία factions. Οι Gold Hoarders σας ζητούν να ψάξετε για θησαυρούς στα δεκάδες μικρά νησάκια του κόσμου, είτε σκάβοντας είτε λύνοντας γρίφους. Οι Order of Souls σας βάζουν να βρείτε και να σκοτώσετε σκελετούς και να τους φέρετε τα καταραμένα κρανία τους (τα οποία ψιθυρίζουν με αρκετά ανατριχιαστικό τρόπο όσο τα κουβαλάτε). Τέλος, οι Merchant Alliance σας δίνουν αποστολές που έχουν να κάνουν με εμπορική δραστηριότητα όπως να βρείτε συγκεκριμένα είδη ζώων ή να μεταφέρετε πράγματα από το ένα outpost στο άλλο. Όλες αυτές οι αποστολές σας αποφέρουν χρυσό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αγοράσετε νέα ρούχα για τους πειρατές σας ή πράγματα για το πλοίο σας. Να σημειώσουμε βέβαια πως ότι αγοράζετε με το χρυσό που αποκομίσετε από τις αποστολές είναι καθαρά διακοσμητικό. Δεν ανεβάζετε stats, ούτε αποκτάτε διαφορετικές ικανότητες . Αν αυτό σας φαίνεται περίεργο, είναι επειδή ο κόσμος του Sea of Thieves μένει ανεπηρέαστος από τους παίκτες. Όλοι έχουν στην ουσία τα ίδια αντικείμενα, τα ίδια όπλα και τα ίδια βοηθήματα για να κάνουν τις αποστολές των factions.

Οι μάχες γίνονται είτε με κουμπούρια, είτε με σπαθί. Το τελευταίο είναι αρκετά απλό στη χρήση του. Απλά το στρέφετε σε κάτι που θέλετε να σκοτώσετε, πατάτε το κουμπί και το κουνάτε δεξιά και αριστερά μέχρι ο στόχος σας να πεθάνει, κάνοντας και λίγα βηματάκια δεξιά και αριστερά για να αποφύγετε τα χτυπήματα. Τα κουμπούρια, όντας φτηνά και αρχέγονα όπλα, στερούνται ακρίβειας και εμβέλειας αλλά έχουν την πλάκα τους όταν τα χρησιμοποιείτε. Η μάχες είναι απλοϊκές, εύκολες στην κατανόηση, αλλά δυστυχώς κουραστικά επαναλαμβανόμενες. Υπάρχουν επίσης κι άλλα πράγματα στα αντικείμενα που έχει ο κάθε πειρατής. Τα μουσικά όργανα όπως το Hurdy-Gurdy και το ακορντεόν, ένα κιάλι, ένας κουβάς, μπανάνες (που τις παίρνετε από βαρέλια και γεμίζετε ενέργεια), μια λάμπα λαδιού και άλλα χρήσιμα ή μη.




Ο κάθε πειρατής έχει τον ρόλο του στην ομάδα. Πάντα κάποιος φροντίζει για την μουσική επένδυση.

Όπως προανέφερα, ο κόσμος μένει σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστος από εσάς. Ο σκοπός είναι να δημιουργήσετε τις δικές σας περιπέτειες με τις χαζομάρες που ίσως κάνετε με τους φίλους σας ή με κάποιους άλλους πειρατές που προσπαθούν να σας κουρσέψουν ή να σας πουλήσουν φιλία και σας προδίδουν τελευταία στιγμή. Το παιχνίδι είναι γεμάτο τέτοιες στιγμές, ειδικά αν προσπαθήσετε να πάτε σε κάποιο από τα οχυρά που είναι γεμάτα εχθρούς και σας δίνει σαφώς πιο περισσότερο loot σε χρυσό απ’ ότι τα factions. Υπάρχει ένα σωρό κόσμος που σας προδίδει ή ανατινάζει τα βαρέλια με μπαρούτι, βυθίζοντας το πλοίο σας. Υπάρχουν στιγμές άπειρου γέλιου με φίλους, που είτε καταλήγουν σε πανωλεθρία με εσάς στο στόμα ενός Kraken (υπάρχει και αυτό), είτε γυρνάτε στο outpost με χρυσάφι για να ξοδέψετε σε grog, ένα ποτό που μπορείτε να πάρετε στις ταβέρνες των πειρατών και σας επιτρέπει να γίνετε τύφλα στο μεθύσι. Προφανώς πιο διασκεδαστικό από το να αγοράσετε διακοσμητικά αντικείμενα... Tο sailing από την άλλη είναι μια χαλαρωτική ασχολία εντός του παιχνιδιού και αυτό έχει να κάνει με την όλη φυσικότητα που γίνεται. Μπορεί να πάρει έως και 20 λεπτά να φτάσετε από τον ένα προορισμό στον άλλον, όμως η ομορφιά της θάλασσας και τα πράγματα που πρέπει να κάνετε μονίμως στο πλοίο δίνουν ένα άλλο ζεν στην όλη διαδικασία.

Δυστυχώς όμως το Sea of Thieves δεν παύει να είναι άδειο από περιεχόμενο, ειδικά για την τιμή που κουβαλάει. Και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στον κόσμο για κανένα λόγο και ότι τα stats παραμένουν ίδια είτε ξεκινάτε σήμερα είτε έχετε ξοδέψει τριψήφιο νούμερο ωρών, είναι κάτι που δεν δικαιολογεί με τίποτα την τιμή του παιχνιδιού στην παρούσα φάση. Υπάρχουν αξιόλογες ιδέες με αρκετά καλή υλοποίηση δεξιά και αριστερά, αλλά ποτέ και τίποτα δεν φτάνει σε σημείο που μπορεί να εξυπηρετήσει έναν ανώτερο σκοπό. Αυτό επίσης επηρεάζει αρνητικά και την κοινότητα του παιχνιδιού, αφού το αρχικό ενδιαφέρον των παικτών μειώθηκε γρήγορα. Έχει φύγει αρκετός κόσμος, τουλάχιστον μέχρι να προστεθεί νέο περιεχόμενο.

Τουλάχιστον στον τεχνικό τομέα το παιχνίδι τα πάει πολύ καλά. Τα περισσότερα πράγματα διέπονται από ένα όμορφο -αν και λίγο απλοϊκό- στιλ και ο τροπικός παράδεισος που ανοίγεται μπροστά σας είναι όμορφος. Το draw distance είναι χορταστικά μεγάλο και από τα στοιχεία που κάνουν την πλεύση μοναδική. Ο κύκλος μέρας - νύχτας προσφέρει τρομερά ηλιοβασιλέματα και έναστρες νύχτες και τα εφέ καιρού τρομακτικές τροπικές καταιγίδες και τυφώνες. Το νερό είναι ίσως το καλύτερο που έχουμε δει μέχρι τώρα σε παιχνίδι, με το παιχνίδισμα του φωτός πάνω στα κύματα να το κάνει αληθοφανές και το χρώμα του να αλλάζει ανάλογα με το βάθος ή τον κυματισμό που υπάρχει εκείνη την στιγμή. Εξίσου εντυπωσιακά εφέ υπάρχουν και μέσα στο νερό και τα εκτιμάτε δεόντως διότι χρειάζεται να κολυμπήσετε, είτε για να φτάσετε σε ένα νησί, είτε σε περίπτωση που χάσετε το πλοίο σας από κάποια επίθεση άλλων πειρατών ή από κράκεν ή από καταιγίδα.




Πανέμορφα γραφικά και draw distance σχεδόν όσο φτάνει το μάτι.

Ο ήχος είναι και αυτός υψηλής ποιότητας. Η μουσική που συνοδεύει την δράση είναι ικανοποιητική όσον αφορά την ενορχήστρωση, αλλά και τις στιγμές όπου κάνει την εμφάνισή της. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στους ήχους του περιβάλλοντος, αφού την περισσότερη ώρα ακούτε τον κυματισμό της θάλασσας και τους γλάρους, το θρόισμα των φύλλων στα διάφορα νησιά, τους ήχους των ζώων που κατοικούν σε αυτά, ενώ και η μίξη αυτών των ήχων είναι υποδειγματική. Οι μικρές λεπτομέρειες του ήχου είναι αυτό που, κατά την γνώμη μου, δίνει λίγη ψυχή στην κατά τα άλλα άψυχη προσπάθεια που είναι το Sea of Thieves. Παραπάνω ανέφερα τους περίεργους ψίθυρους στα καταραμένα κρανία, αλλά υπάρχουν και δεκάδες άλλες ηχητικές πινελιές δεξιά και αριστερά που προσδίδουν μια άλλη ομορφιά. Από τα κακαρίσματα των κοτόπουλων που τυχαίνει να μεταφέρετε τα οποία αλλάζουν ανάλογα με το αν τα άμοιρα τα ζωντανά είναι ήρεμα ή σε πανικό, μέχρι το Ride of the Valkyries από το Hurdy-Gurdy που όσο πίνετε grog γίνεται όλο και πιο... παράφωνο, οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά στο παιχνίδι.

Το Sea of Thieves είναι παιχνίδι-υπηρεσία, που σημαίνει ότι σταδιακά θα βελτιώνεται και θα εμπλουτίζεται με περιεχόμενο. Όμως μέχρι στιγμής προσφέρει μια εμπειρία που έχει αλλάξει ελάχιστα από τη στιγμή που κυκλοφόρησε και που είναι κατώτερη των προσδοκιών. Μπορεί να διαθέτει κάποια ξεχωριστά χαρακτηριστικά όπως η ελευθερία να συμμετάσχετε με την παρέα σας σε τρελές πειρατικές περιπέτειες ή το να ταξιδεύετε μόνος με τη σκούνα σας που αποτελεί μια σχεδόν ψυχοθεραπευτική εμπειρία, όμως έχει άμεση ανάγκη από περιεχόμενο. Περιεχόμενο που ήδη έχει αργήσει ή μάλλον έπρεπε να υπήρχε εξαρχής. Ο μήνας του μέλιτος τελείωσε και το launch buzz έχει σχεδόν πεθάνει. Ασχοληθείτε με το Sea of Thieves μόνο μέσω του Xbox Game Pass, αφού το παιχνίδι, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, δεν δικαιολογεί την υψηλή τιμή του. Όσο για τη Microsoft, καλό θα ήταν να μάθει να χρησιμοποιεί το budget περισσότερο στην ανάπτυξη ενός παιχνιδιού, παρά σε marketing και hype.


  • Πανέμορφο οπτικοακουστικά
  • Οι περιπέτειες με φίλους είναι ξεκαρδιστικές
  • Η πλεύση είναι πολύ ωραία εμπειρία
  • Λίγο περιεχόμενο
  • Αντικείμενα που αλλάζουν μόνο την εξωτερική εμφάνιση του χαρακτήρα/πλοίου
  • Καλές ιδέες που δεν οδηγούν πουθενά
  • Ακριβό για ότι προσφέρει αυτή τη στιγμή
 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox One, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Rare
ΕΚΔΟΣΗ:Microsoft
ΔΙΑΘΕΣΗ:Microsoft Hellas
ΕΙΔΟΣ:Action adventure
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.seaofthieves.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:20/3/2018



πηγη


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο. Γράψτε μας τα σχόλιά σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !