Online Screen Recorder

Υπάρχουν πιθανότητες να δούμε το iPhone με υποδοχή USB-C;

0
Τα καλώδια USB-C θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και σαν “one cable to rull them all” μιας και χρησιμοποιούνται από όλο και περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ μέχρι και η Apple τα ενσωμάτωσε στους δικούς της υπολογιστές. Γιατί όμως δεν έχει ενσωματώσει το USB-C standard στα iPhone αλλά και τα iPad; Υπάρχει πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο;

Για πολλούς ακούγεται παράδοξο που η Apple διαθέτει USB-C θύρες τόσο στα MacBook, MacBook Pro και iMac Pro και τα iPhone μένουν “κολλημένα” στο Lightning connector, δείχνοντας πως η Apple λειτουργεί βάσει της δικής της λογικής και των θέλω της, αγνοώντας σε ορισμένες περιπτώσεις αυτά που πραγματικά θέλουν οι χρήστες των συσκευών της.

Σαν πρώτη απάντηση θα μπορούσαμε να πούμε πως όταν η Apple ενσωμάτωνε πρώτη φορά το Lightning connector σε iPhone, και συγκεκριμένα το iPhone 5 το 2012, το USB-C πρότυπο δεν υπήρχε στην αγορά, μέχρι που οριστικοποιήθηκε η μορφή του το 2014. Τότε ήταν η χρονιά που κυκλοφόρησε το iPhone 6 και θα μπορούσε να πει κάποιος πως με την ευκαιρία του νέου σχήματος των iPhone 6 και iPhone 6 Plus θα ήταν καλό να εμφανιστούν με θύρα και καλώδιο USB-C και όχι με το Lightning connector.




Στην περίπτωση που η Apple περίμενε την τεχνολογία του USB-C να ολοκληρωθεί τη χρονική στιγμή που ολοκληρώθηκε, θα έπρεπε να περιμένει χρόνια και θα έχανε κέρδη από τη μη κυκλοφορία των συγκεκριμένων συσκευών, λαμβάνοντας την απόφαση να κυκλοφορήσει τη νέα γενιά φορτιστών και θυρών φόρτισης και ανταλλαγής δεδομένων με τον τρόπο που επιθυμούσε η ίδια.

Ρίχνοντας μια ματιά στο παρελθόν, η Apple χρησιμοποίησε το 30-pin dock connector από το πρώτο iPhone μέχρι και το iPhone 4S, το οποίο είχε κατασκευάσει για το iPod το 2002 και όσο περνούσαν τα χρόνια άρχισε να θεωρείται απαρχαιωμένο και έπρεπε να ετοιμαστεί ο αντικαταστάτης του και πριν καν το USB-C εμφανιστεί η Apple είχε ήδη να εργάζεται πάνω στην κατασκευή του Lightning connector. Ήταν σχεδιασμένο να είναι συμμετρικό και πολύ πιο εύκολο στη σύνδεση με τη συσκευή που θα το χρησιμοποιούσε, ενώ ταυτόχρονα θα ήταν βασισμένο στα μινιμαλιστικά πρότυπα της εταιρείας όχι μόνο για τις τωρινές αλλά και τις μελλοντικές της συσκευές.

Το κύριο ερώτημα είναι το αν θα μπορούσε το iPhone να αλλάξει από εδώ και πέρα, υιοθετώντας το USB-C πρότυπο, κάτι το οποίο θα φαντάζει εύκολο για τις δυνατότητες της Apple. Είναι όμως; Το USB-C είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις από το Lightning connector και όταν μια εταιρεία προσπαθεί για το χιλιοστό του χιλιοστού στο μέγεθος των συσκευών, το “μεγαλύτερο” ακούγεται σαν το αντίθετο του “καλύτερο”. Θα ήταν καλό να σκεφτούμε πως η Apple αφαίρεσε τη θύρα υποδοχής 3.5mm για τα ακουστικά προφανώς όχι για να εξοικονομήσει χώρο για ένα καλώδιο και μια θύρα μεγαλύτερη από την τωρινή.





Το πρότυπο USB-C μπορεί να είναι πιο “ανοικτό” και με μεγαλύτερη συμβατότητα αλλά δεν είναι τόσο ευέλικτο σα μέσο. Με το Lightning connector η Apple μπορεί να κάνει τα πάντα ανά πάσα στιγμή, με τις όποιες τεχνολογικές καινοτομίες που θα έρθουν να της δίνουν το δικαίωμα και την ευκολία να τις προσαρμόσει στα πρότυπα του Lightning connector χωρίς να χρειάζεται να περιμένει κάποια άλλη εταιρεία για να την προμηθεύσει με όσα χρειάζεται.

Είναι ξεκάθαρο πως η Apple θέλει να ελέγχει τα πάντα μέσω των περιφερειακών και τα κέρδη που έχει την ώρα που εξασφαλίζει τα καλώδια που παράγει η ίδια και εγγυάται την καλή τους λειτουργία, χωρίς ο καταναλωτής να αγχώνεται πως θα πάθει κάτι από φωτιά που θα προκληθεί από αστοχία του γνήσιου καλωδίου φόρτισης. Φυσικά θα υπάρχουν πάντα οι φτηνότερες αντιγραφές του Lightning connector αλλά αν σκεφτούμε τα προβλ ήματα που υπήρχαν στην έναρξη της USB-C εποχής με τα ελαττωματικά καλώδια που κατέκλυσαν την αγορά και τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, θα κάνουν την Apple ακόμα πιο ισχυρή στο να ελέγχει η ίδια τα προϊόντα της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η ερώτηση είναι ξεκάθαρη: θέλει ο καταναλωτής ένα iPhone με USB-C καλώδιο; Καθαρά από θέμα συμβατότητας η απάντηση θα είναι ΝΑΙ μιας και ο καταναλωτής δε θα χρειάζεται να έχει μαζί του διαφορετικά καλώδια για κάθε συσκευή, προκαλώντας του εκνευρισμό με τη “λογική” της Apple και των προϊόντων της. Μήπως τελικά μετά από κάποια χρόνια δούμε τα iPhone χωρίς καμία υποδοχή για φόρτιση και ανταλλαγή δεδομένων, μιας και όλα θα γίνονται ασύρματα; Μόνο η ίδια η Apple γνωρίζει.




Πηγή


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο. Γράψτε μας τα σχόλιά σας στο κάτω μέρος του άρθρου.
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !