Online Screen Recorder

Η επιδίωξη ακόμα και των πιο μεγάλων στόχων πρέπει να είναι ήρεμη και γαλήνια.

0
To Dark Souls είναι ένας ιδιαίτερος τίτλος όπου οι ατελείωτες ώρες ενασχόλησης μαζί του έκαναν τη gaming κοινότητα να το αγαπήσει όλο και περισσότερο. Οπότε, πού αποσκοπεί μια remastered κυκλοφορία; Μα φυσικά για όσους δεν πρόλαβαν να ασχοληθούν μαζί του την εποχή που κυκλοφόρησε. Άραγε πόσο καλά στέκεται σύμφωνα με τα σύγχρονα gaming δεδόμενα;

Σχεδόν μια δεκαετία μετά από την αρχική κυκλοφορία, το Dark Souls Remastered έφτασε για να πείσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους για το τι εστί hardcore gaming και γιατί το “You Died” έγινε τόσο γνωστό μέσα από memes στο internet αλλά και στους απανταχού gamers γενικά. Ας πάμε να δούμε αναλυτικά λοιπόν, τι συμβαίνει σε αυτό το αφιλόξενο κόσμο του Dark Souls Remastered.




Ξανακερδίστε την ανθρωπιά σας

Για όσους δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, αν και λίγο απίθανο βέβαια, θα κάνουμε μια μικρή περίληψη για το σενάριο του Dark Souls. Η ιστορία μας λαμβάνει χώρα στο φανταστικό βασίλειο του Lordran όπου υπήρχαν μόνο αθάνατοι δράκοι όταν ξαφνικά ήρθε στον κόσμο η Φωτιά η οποία έφερε μαζί τις και τις ψυχές. Με αυτή, δημιουργήθηκαν τέσσερις Αρχοντικές Ψυχές (Lord Souls), τις οποίες διεκδίκησαν τέσσερα διαφορετικά πλάσματα: ο Nito, η Μάγισσα της Izalith, ο Gwyn και ο πανούργος πυγμαίος (πρόγονος των ανθρώπων). Οι ψυχές τους έδωσαν απίστευτη δύναμη, κάνοντάς τους αθάνατους.

Στη συνέχεια, ο Gwyn αποφάσισε να πολεμήσει τους δράκους με τη συνοδεία της Μάγισσας της Izalith, του Nito καθώς και του Seath, ενός θνητού, αθωράκιστου δράκου. Με τη νίκη τους ήρθε η Εποχή της Φωτιάς, μία εποχή καρποφορίας για το βασίλειο του Lordran και ο Gwyn βασίλευε από το Anor Londo. Αλλά κάποια στιγμή το Lordran κυριεύθηκε από το σκοτάδι και το θάνατο. Η Undead Curse (Απέθαντη κατάρα) καταδίκασε τους ανθρώπους σε μία αιωνιότητα θανάτου και αναγέννησης, με κάθε θάνατο να τους κάνει να χάνουν ένα κομμάτι του εαυτού τους, αφήνοντάς τους τελικά Κούφιους (Hollow), τρελούς και βίαιους.





Με σύντροφο το θάνατο

Ξεκινώντας τη περιπέτειά σας, αναλαμβάνετε τον ρόλο ενός Undead, ο οποίος γνωρίζει για την ανθρώπινη σύστασή του, και έχετε ως σκοπό να εξαλείψετε αυτή τη κατάρα που έπληξε την ανθρωπότητα. Η διαφορά σε σχέση με άλλα games του είδους είναι ότι εδώ κυριαρχεί μία συνεχής απορία καθώς και μια κατάσταση φόβου. Ακόμη, το Dark Souls Remastered δεν διαθέτει πολλά cutscenes και μονολόγους και ανακαλύπτετε το σενάριο «on the job» και όχι παρακολουθώντας. Για έναν απροσδιόριστο λόγο, η ενασχόληση με το Dark Souls Remastered είναι εθιστική, ακόμη και σήμερα, καθώς σας βάζει στη θέση να δοκιμάσετε ξανά και ξανά την τύχη σας.

Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε πολλά διαφορετικά classes σύμφωνα με τα γούστα, τις προτιμήσεις και τις ικανότητές που σας διατίθενται. Knight, Cleric, Sorcerer είναι μερικά από τα δέκα συνολικά classes που είναι διαθέσιμα. Μπορεί η πρώτη επιλογή της class σε άλλα RPGs να σας δεσμεύει σε αυτήν αλλά στο Dark Souls Remastered είναι απλά ένα πρώτο ξεκίνημα μιας και οι χαρακτήρες μπορούν να γίνουν λίγο απ' όλα. Τα classes είναι αρκετά ισορροπημένα και κάθε ένα από αυτά σας «υποχρεώνει» να χρησιμοποιήσετε εντελώς διαφορετικές τακτικές και προσεγγίσεις κατά τη διάρκεια της μάχης.




Παίρνοντας τη πρωτοβουλία

Η αλληλουχία του κόσμου του Dark Souls Remastered παραμένει μοναδική και δεν έχει ξεπεραστεί. Παραμένει μοναδική επειδή συνδέει τις περιοχές του τίτλου με το lore του και την πορεία σας μέσα σε αυτόν δημιουργώντας ένα αδιαίρετο σύνολο με αρχή, μέση και τέλος. Πάνω αριστερά βρίσκονται οι μπάρες που πρέπει να προσέξετε, η health bar και η stamina bar, και κάτω αριστερά είναι ένας σταυρός που σας προσφέρει τέσσερα quickslots, ώστε να μπορέσετε να τοποθετήσετε όπλα, spells και ειδικά potions. Η τοποθέτηση των αντικειμένων γίνεται μέσω του κάπως δύσχρηστου inventory που είναι ίδιο με αυτό της αρχικής κυκλοφορίας.

Η Remastered έκδοση του Dark Souls περιλαμβάνει τα πάντα από το original (ακόμα και τα glitch-άκια του σε boss και σε farming σημεία) οπότε οι νέοι στον κόσμο του μπορούν να τα εκμεταλλευτούν στο έπακρο. Ο χαρακτήρας σας κινείται με το αριστερό αναλογικό μοχλό και τα χτυπήματα γίνονται με τα τέσσερα κουμπιά που βρίσκονται στο πίσω μέρος του χειριστηρίου, με το RΒ και RΤ να είναι το δεξί σας χέρι και το LΒ και LΤ το αριστερό. Ο σταυρός χρησιμοποιείται για την αλλαγή των αντικειμένων/spells που υπάρχουν σαν hotkeys, ενώ τα face buttons χρησιμοποιούνται για να εκτελείτε spells, για να αποφεύγετε τους αντιπάλους σας και να κάνετε sprint.




Όλα τα χτυπήματα μπορούν να αποφευχθούν με dodge, και σχεδόν όλα μπορούν να γίνουν parry, επομένως, πρέπει να μάθετε και να συνηθίσετε για τα καλά το χειρισμό. Η απουσία χάρτη δηλώνει δυναμικά και ηχηρά τη παρουσία της και χάρη σε αυτή θα αναγκαστείτε καλώς ή κακώς να προχωράτε στα τυφλά και να κάνετε άσκοπες (και ταυτόχρονα θανατηφόρες) περιπλανήσεις. Και ναι, θα χάσετε αρκετές φορές. Κάποια στιγμή όμως θα συνειδητοποιήσετε ότι αν κάνετε αυτό που πρέπει δε θα χάσετε. Όλα περιτριγυρίζονται γύρω από τις σωστές αντιδράσεις και τις ικανότητές σας και ο λόγος που θα βλέπετε το “You died” δεν είναι επειδή είναι άδικο το Dark Souls Remastered, απλά είναι απαιτητικό.

Το loot έχει ακόμα την ίδια δυσκολία καθώς αρκετές φορές δεν είναι εμφανές και ακόμα κι όταν χρησιμοποιείτε αντικείμενα δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση των εντολών σας και αναγκάζεστε να ανατρέχετε στο inventory προκειμένου να χρησιμοποιήσετε ένα αντικείμενο. Και όλα αυτά real-time. Δεν υπάρχει παύση, κάτι που θεωρητικά ακούγεται άκακο, αλλά στο Dark Souls Remastered μπορεί να αποβεί μοιραίο. Πέρα από δράκους, νεκροζώντανους και δαίμονες, δεν πιστεύουμε να περιμένατε κάτι τέτοιο να προκαλέσει το θάνατο του χαρακτήρα σας.



Έχουμε να κάνουμε με ένα “You Died Remastered” καθώς η δυσκολία πρωταγωνιστεί ξανά.

Θα πεθάνετε πολλές φορές κατά τη διάρκειά του παιχνιδιού και με πολλούς τρόπους. Το real-time σύστημα μάχης σας επιτρέπει να μπλοκάρετε τις επιθέσεις των αντιπάλων σας και να βρίσκετε το σωστό timing να ανταποδώσετε. Η A.I. είναι ακόμη εκπληκτική, καθώς οι εχθροί σας καταδιώκουν με μανία και αντιδρούν έξυπνα στις κινήσεις σας. Οι μάχες με τα bosses είναι ιδιαίτερα δύσκολες, ενώ αργότερα, όταν θα έρθουν και οι αξιαγάπητοι δράκοι, να είστε σίγουροι ότι θα σας στοιχειώνει η φράση “You Died” ακόμα και στο ξύπνιο σας! Ακόμη και τώρα -και αφού μεσολάβησαν κυκλοφορίες όπως το Bloodborne καθώς και το Dark Souls 3- κάθε φορά που θα περνάτε ένα δύσκολο σημείο θα νιώθετε ότι πραγματικά έχετε πετύχει κάτι άξιο θαυμασμού.

Να επισημανθεί ότι κάθε φορά που σκοτώνετε εχθρούς μαζεύετε Soul Power με το οποίο μπορείτε να αγοράσετε αντικείμενα, να κάνετε upgrade τα στατιστικά σας και να κάνετε level up. Για να αποθηκεύσετε την πρόοδό σας, θα χρειαστεί να βρείτε ένα από τα Βonfires που βρίσκονται σε κρίσιμα, και πολλές φορές, απόκρυφα σημεία του χάρτη. Τα Bonfires ουσιαστικά λειτουργούν σαν saving points και ταυτόχρονα αναπληρώνεται η ενέργεια και όλα τα healing potions (Estus Flasks). Ακόμη, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για το level-up του χαρακτήρα, τον καθορισμό των slots για τις μαγείες, καθώς και για την αναβάθμιση και επισκευή του εξοπλισμού σας.





Σκοτωθείτε παρέα

Στο online mode του Dark Souls Remastered μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι και έξι παίκτες πλέον ταυτόχρονα. Επιπρόσθετα, για να μπορέσουν να παίξουν συνεργατικά οι παίκτες, πρέπει να ανήκουν στην ίδια Covenant ή σε Covenants που συνεργάζονται. Ο host πρέπει να είναι σε κατάσταση human, διαφορετικά δε θα μπορέσει να τραβήξει άλλους παίκτες στον κόσμο του. Μπορείτε να διακρίνετε τις σιλουέτες άλλων παικτών, να διαβάσετε μηνύματα που αφήνουν άλλοι στο έδαφος (προειδοποίηση για κάποιο κίνδυνο, μπλόφες κ.ά.) και να δείτε πως πέθαναν άλλοι παίκτες αγγίζοντας τα bloodstains τους.

Το γεγονός ότι υπάρχει ένα είδος co-op κάνει σίγουρα το τίτλο πιο ενδιαφέρον. Μπορείτε να βρείτε άλλους παίκτες οι οποίοι έχουν πεθάνει ή να ενημερωθείτε ότι κάποιος παίκτης σκότωσε κάποιο boss. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των παικτών έχει ενσωματωθεί με πολύ ωραίο τρόπο, ενώ σας βοηθάει στο να βρείτε σπάνια αντικείμενα και κρυφές περιοχές. Χάρη στους dedicated servers, η online εμπειρία έγινε ακόμα καλύτερη.





Η κόλαση μπροστά στα μάτια σας

Τα γραφικά της remastered έκδοσης δυστυχώς δεν είχαν κάποια τρομερή αλλαγή. Τα frames τρέχουν πλέον σταθερά στα 60fps και υπάρχει υποστήριξη για ανάλυση 4Κ στο PlayStation 4 Pro, στο Xbox One X αλλά και στα PC. Η κάμερα ακόμη δημιουργεί κάποια προβλήματα όπως τα πολύ κοντινά zoom in, αλλά υπάρχουν βελτιώσεις σε ορισμένα εφέ όπως, για παράδειγμα, στις φλόγες της Bonfire.

Η αλήθεια είναι πως θα μιλάγαμε για κανονικό remaster αν διέθετε τη ποιότητα των γραφικών του τρίτου μέρους της σειράς αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα γραφικά του είναι ξεπερασμένα. Παραμένουν ευχάριστα στο μάτι με ποιοτικά physics χαρακτήρων, λεπτομέρειες στο περιβάλλον και ρεαλισμό στη καταστροφή αντικειμένων και κτιρίων. Δυστυχώς όμως μοιάζει περισσότερο με port παρά με remastered.




Το soundtrack είναι επικό και σκοτεινό και ταιριάζει γάντι με τη «μαυρίλα» του Dark Souls Remastered. Οι ανατριχιαστικοί ambient ήχοι και τα σκοτεινά μουσικά θέματα θα σας συνοδεύουν καθ’όλη τη διάρκεια της σταυροφορίας σας. Τα εφέ είναι ακριβώς όπως αυτά της original έκδοσης όπως και οι διάλογοι, οι οποίοι είναι καλογραμμένοι και οι ηθοποιοί που δανείζουν τις φωνές τους έχουν κάνει αξιόλογη δουλειά.

Καταραμένη υπόθεση


Το Dark Souls Remastered προορίζεται για όσους διαθέτουν γερά νεύρα και τόνους υπομονής. Ο χειρισμός είναι ακόμη κάπως περίπλοκος αλλά δεν θα σας πάρει αρκετή ώρα για να τον συνηθίσετε. Ο θάνατος όμως παραμονεύει πίσω από κάθε γωνία και θα σας ωθεί στο να τα παρατήσετε και να εκτοξεύσετε controllers και βωμολοχίες στην οθόνη/TV/φίλους/συγγενείς/κατοικίδια σας. Οι νεότεροι που δεν είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το Dark Souls κατά την κυκλοφορία του μπορούν να το χαρούν κάπως πιο ολοκληρωμένο τεχνικά. Οι βετεράνοι μπορεί να θέλετε να ξαναζήσετε τις σκληρές στιγμές που περάσατε με ανανεωμένο frame rate. Πάντως σίγουρα δεν έχουμε να κάνουμε με remaster. Αυτό που παρέδωσε η From Software είναι port.

Θετικά:
- Τεράστια αντοχή
- Υψηλό Α.Ι.
- Επική μουσική
- Σταθερό frame rate στα 60fps
- Η δυσκολία και ο εθισμός που όλοι αγαπήσαμε


Αρνητικά:
- Ή μήπως δεν αγαπήσαμε τη δυσκολία του;
- Δεν υπάρχει τρομερή ανανέωση στα γραφικά
- Περίπλοκος χειρισμός και έλλειψη παύσης
- Προβληματική κάμερα


Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.3




πηγη


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο. Γράψτε μας τα σχόλιά σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !