Online Screen Recorder

Ιδιωτικά «βαλιτσάκια» παρακολούθησης κυκλοφορούν ελεύθερα στα χέρια ιδιωτών;

0
Αίσθηση προκάλεσε στη Βουλή η δήλωση του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστου Ζαμπίρα, πως δεν αποκλείεται να υπάρχουν ιδιωτικά “βαλιτσάκια” παρακολούθησης στα χέρια ιδιωτών, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο.

Ο κ. Ζαμπίρας δήλωσε πως η Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει τους σχετικούς ελέγχους μιας και οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από μέρος τους, έπεσαν στο κενό και κανένας δεν ανταποκρίθηκε για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Χρήστος Ζαμπίρας ανέφερε πως “Ακούγεται ότι υπάρχουν και βαλιτσάκια σε ιδιώτες. Εμείς δεν μπορούμε να το ξέρουμε αυτό. Εμείς έχουμε κάνει κάποιες προτάσεις για τον έλεγχο αυτών των βαλιτσακίων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ευδοκιμήσει κάποια νομοθετική ρύθμιση. Άρα δεν ελέγχονται τα ιδιωτικά βαλιτσάκια”.

Εξίσου ανησυχητική είναι και η δήλωση του Αντιπροέδρου Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών πως όσο η τεχνολογία προχωράει και εξελίσσεται, τόσο μειώνεται και η ασφάλεια απορρήτου των πολιτών. Η συγκεκριμένη αρχή έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει μόνο τρία “βαλιτσάκια” που έχουν δηλωθεί επισήμως. Αυτά είναι τα “βαλιτσάκια” της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ, χωρίς να αναφερθεί το αν έχει βρεθεί κάτι το ύποπτο σε ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί.

Στη συνέχεια, ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκάλεσαν οι υπαινιγμοί του Αντιπροέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Μιχάλη Σακκά, σχετικά με δυνάμεις που βάζουν “τρικλοποδιές” στο έργο της Αρχής, αποκαλύπτοντας σαν υπεύθυνη για αυτό την εκτελεστική εξουσία, ενώ κάλεσαν όλους τους βουλευτές από κάθε πτέρυγα να παρέμβουν για να χυθεί φως σε αυτό το σοβαρό ζήτημα.

Έπειτα, αφού ζήτησε να ενισχυθεί η Αρχή σε προσωπικό και μέσα, ο κ. Σακκάς τόνισε πως «Δεν είναι τυχαίο. Είμαι στην Αρχή δύο χρόνια κι έχω την αίσθηση ότι κάποιες δυνάμεις – όχι εξωγήινες – δεν θέλουν να λειτουργήσει η ΑΔΑΕ. Δεν μπορεί να έχουμε απαρτία και να μην αλλάζει η νομοθεσία και να έχουμε ένα παρωχημένο πλαίσιο, να μην εισπράττουμε τα έσοδα από τα πρόστιμα. Σας απευθύνω παράκληση να παρέμβετε και εσείς στην εκτελεστική εξουσία».

Αναφορά έγινε από τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ και στο θέμα της παρακολούθησης προσώπων μέσω της άρσης απορρήτου των επικοινωνιών και των συνακροάσεων σε συνεργασία με τους αντίστοιχους παρόχους επικοινωνιών, όπου εξέφρασε την αδυναμία του να φτάσει σε συμπέρασμα για τα αίτια της αύξησης των διατάξεων και των βουλευμάτων για την άρση του απορρήτου, καθώς όπως διευκρινίστηκε, η Αρχή ελέγχει βάσει νόμου την τήρηση του νόμου ως προς το σκέλος των συστημάτων παρακολούθησης, και μόνο, και όχι το αν η άρση που έγινε για μία συγκεκριμένη υπόθεση ή έγκλημα ήταν σωστή ή λάθος.

Τέλος, ο Χρήστος Ζαμπίρας παραδέχτηκε πως όλοι οι έλεγχοι που έγιναν για τις συνακροάσεις από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών δεν αντιστοιχούν στον αριθμό που θα έπρεπε μιας και τα τελευταία χρόνια έγιναν μόνο, ο ένας στα τέλη του 2013 και ο άλλος στα τέλη του 2017. Επίσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε με την ίδια ανησυχία σχετικά με την πραγματική ασφάλεια του απορρήτου των επικοινωνιών, σχολιάζοντας πως υπάρχει ένα πολύ ευρύ φάσμα περιπτώσεων στο οποίο δε μπορεί να γίνει κάποιος έλεγχος όπως συμβαίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό σαν μια Ελληνική ιδιαιτερότητα.





Πηγή



Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο. Γράψτε μας τα σχόλιά σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !