Online Screen Recorder

Μια ζωή στην αγροτιά.

0
Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει φέρει και αυτό, μεταξύ πολλών άλλων. Εκείνοι που διεγείρονται από την προοπτική της αγροτικής ζωής, αλλά αναγνωρίζουν τις δεκάδες αντικειμενικές δυσκολίες του να τη βιώσουν, έχουν περισσότερες από μία επιλογές για να το κάνουν σε εικονικούς κόσμους. Από εκεί πηγάζει, πάντως, και το πρόβλημα των περισσότερων farming simulators. Στο γεγονός ότι όχι απλώς δεν απευθύνονται σε ευρύ κοινό, αλλά δεν δείχνουν καν να ενδιαφέρονται να το διευρύνουν.
Ορισμένα εμπόδια είναι αδύνατο να ξεπεραστούν. Αυτό είναι πασιφανές. Πάντα θα χρειαζόμαστε ένα ασυνήθιστο -εν συγκρίσει με την πλειονότητα των video games- χρονικό διάστημα για να βγάλουμε εις πέρας βασικούς τομείς του gameplay. Για να επεξεργαστούμε και να μεταφέρουμε τη σοδειά, να οργώσουμε, να καλλιεργήσουμε και πολλά ακόμη. Γιατί όμως αυτό να συνεπάγεται επαναλαμβανόμενες διαδικασίες, αργή πρόοδο και κατ’ επέκταση βασανιστικές συνθήκες; Βέβαια, οι θαυμαστές του είδους δεν έχουν λόγο να δούνε το ζήτημα από αυτήν την οπτική γωνία και αν μη τι άλλο, τους καταλαβαίνουμε.



Το νεοσυσταθέν Pure Farming, του οποίου publisher είναι η πολωνική Techland των Call of Juarez, Dead Island και Dying Light, δεν αποτελεί εξαίρεση του κανόνα που περιγράψαμε παραπάνω. Αν και επιχειρεί να κάνει ένα θεμελιώδες βήμα καλής θέλησης προς τον μέσο gamer, θεωρούμε πως, επί της ουσίας, δεν πετυχαίνει απολύτως τίποτα που να ευνοεί εκείνον, παρά μόνο τους αποφασισμένους να εισχωρήσουν για πρώτη φορά στην εικονική αγροτιά.

O εκσυγχρονισμός του αγρότη
Το single player campaign του Pure Farming 2018 ξεκινά με εντυπωσιακό τρόπο για τα δεδομένα του genre, παρέχοντας ένα υποτυπώδες σεναριακό κίνητρο. Συνοπτικά, αναλαμβάνετε τη φάρμα του αποθανόντος παππού σας στην αμερικανική πολιτεία Μοντάνα, έχοντας όμως χρωστούμενα 275.000 δολάρια στην τράπεζα, η οποία σας υποβάλλει σε στενό έλεγχο. Αφότου εξιστορηθεί το υπόβαθρο, παίρνετε εσείς τα ηνία. Άμεσα αντικρίζετε και το πρώτο μεγάλο πλεονέκτημα του τίτλου, που έχει να κάνει με τον λεπτομερέστατο οδηγό που έχει εισάγει η εταιρεία ανάπτυξης, Ice Flames. Οι πεπειραμένοι μπορείτε να τον προσπεράσετε σαν να μην υπάρχει, ωστόσο για τους πρωτάρηδες αποτελεί ιδανική ευκαιρία εκμάθησης.



Το απροσδόκητο σε όλη αυτήν την προσπάθεια είναι ότι ακούραστο συνεργάτη σας δεν αποτελεί κάποιο αγροτικό μηχάνημα, αλλά ένα tablet. Και αν κρίνουμε από το πόσο χρήσιμο φάνηκε σε εμάς, μάλλον επιβάλλεται να βρίσκεται στην κατοχή κάθε σύγχρονου αγρότη που σέβεται τον εαυτό του. Χρήσιμο, πρωτίστως επειδή κάθε απαραίτητη οδηγία αποθηκεύεται στο εσωτερικό του και έπειτα για ηλεκτρονικές αγορές, προβολή χάρτη, έλεγχο του καιρού, οργάνωση της φάρμας όταν τα “κουκιά” γίνουν πολλά και πρόσβαση στη χρηματιστηριακή αξία των προϊόντων που παράγετε, ώστε να γνωρίζετε τι συμφέρει την εκάστοτε περίοδο.

Αγρότης μόνος θερίζει
Ξεκινώντας από αυτήν την άκρη του νήματος, ξεδιπλώνεται μπροστά σας ένα τεράστιο φάσμα αγροτικών δραστηριοτήτων, με την πρόοδο αυτή να επιφέρει κλιμακωτά αυξανόμενο ενδιαφέρον. Αν και κάτι τέτοιο μοιάζει ευνόητο, οφείλουμε να τονίσουμε πως η αίσθηση που προσφέρει η εύρυθμη λειτουργία των πάντων υπό τη δική σας επίβλεψη, προκαλεί μια ιδιάζουσα ικανοποίηση, έστω κι αν αυτή επιτυγχάνεται με νωθρό τρόπο. Η ποικιλία στις δυνατότητες που σταδιακά αποκτάτε και στα πράγματα που χρειάζεται να έχετε κατά νου για την ευημερία της φάρμας σας, είναι άξια συγχαρητηρίων. Από την αγορά και την επισκευή μηχανημάτων με ονόματα πραγματικών brands, μέχρι την κατασκευή υποδομών και την εκτροφή ζώων. Ο πλουραλισμός δηλώνει το “παρών” σε κάθε βήμα σας.




Οι διάφορες διαδικασίες, όμως, κατά πλειοψηφία είναι αποκαρδιωτικές, με το χειρισμό των μηχανημάτων, αν και σχετικά σύνθετος, να γίνεται γρήγορα κουραστικός. Το gameplay του Pure Farming έχει δομηθεί πάνω στην κλασική συνταγή του genre και δεν προσφέρει καμία καινοτομία. Στα 20λεπτα οργώματα, τα οποία, εκεί που θα νομίζετε ότι έχετε τελειώσει, ακολουθούνται από επίσης 20λεπτα φυτέματα. Στις πεντάλεπτες διαδρομές από και προς τα καταστήματα, με οχήματα που πιάνουν 20 χιλιόμετρα την ώρα στην καλύτερη περίπτωση, αφού τα -μικρού χρηματικού κόστους- fast travels δεν είναι διαθέσιμα πάντα. Δυστυχώς, το πιλοτικό σύστημα που έχει ενσωματωθεί δεν βοηθάει ουσιαστικά, καθώς παρότι σας επιτρέπει να αφήσετε το γκάζι, δεν σας απαλλάσσει από τον έλεγχο του μοχλού. Ναι, τα περισσότερα κομμάτια βελτιώνονται, με τη μετέπειτα πρόσληψη εργατών να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό, αλλά μόνο πολύ αργότερα και σίγουρα όχι δραματικά. Για να φτάσετε σε σημείο να παράγετε μεγάλες ποσότητες και να εξελίσσεστε γοργά, θα πρέπει να έχετε αφιερώσει δεκάδες ώρες στο παιχνίδι.

Εκτός του campaign έχουν συμπεριληφθεί δύο modes, ικανά να δελεάσουν τους γνώστες της κατηγορίας. Το πρώτο μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έως και πρωτοποριακό. Πρόκειται για τα farming challenges, στα οποία καλείστε να ξεπεράσετε ισχυρές προκλήσεις σε προσδιορισμένο χρονικό διάστημα. Το άλλο είναι το αναμενόμενο free farming, στο οποίο θέτετε εσείς τα οικονομικά όρια με τα οποία θα ξεκινήσετε, δίχως να σας δίνεται η παραμικρή κατεύθυνση στη διάρκεια της εμπειρίας. Τα δύο modes διαδραματίζονται σε μία από τις Κολομβία, Ιταλία, Ιαπωνία, Γερμανία (στο DLC) και ΗΠΑ, με κάθε χώρα να έχει τις δικές της γεωγραφικές, αρχιτεκτονικές και αγροτικές ιδιαιτερότητες. Τέλος, μέσα από το μενού, σας δίνετε η δυνατότητα να πειράξετε βασικά σκέλη της εμφάνισης του χαρακτήρα.



Τεχνικοί περιορισμοί
Το τεχνικό κομμάτι είναι καλό και ισορροπημένο, δεδομένου του προφανούς ελαφρυντικού που αυτόματα ρίχνει κατακόρυφα τις προσδοκίες, ότι δηλαδή πρόκειται για simulator που χτίζεται πάνω σε χαμηλό budget. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα γραφικά, το Pure Farming μπορεί να ρίξει μια ματιά στους ανταγωνιστές του, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τους “τρομάξει”. Βέβαια, αυτά δεν αναιρούν ότι θα υπάρξουν στιγμές που θα αγναντεύετε τον ορίζοντα και θα αισθάνεστε ότι έχετε επιστρέψει σε εποχές PS2, χαρακτηριστικό με το οποίο θα χρειαστεί να συμφιλιωθείτε αν είστε καινούριοι στο είδος.

Η μηχανή γραφικών απαγορεύει ρητά να αναδειχθεί η επαρχιακή ομορφιά του εξ ολοκλήρου φυσικού ανοιχτού κόσμου, ενώ η ζωντάνια σε αυτόν λάμπει δια της απουσίας της. Τις βραδινές ώρες, δε, ίσως περάσει από το μυαλό σας να διακόψετε για λίγο ό,τι κάνετε έως ότου ξημερώσει, ή να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα του νυχτερινού skip. Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν το τελευταίο έγινε για χάρη του ρεαλισμού μιας επαρχιακής κοινότητας, εμείς θα συμφωνήσουμε και θα επαυξήσουμε, επισημαίνοντας όμως ότι έτσι καταδεικνύεται η αδιαφορία (και) της Ice Flames όσον αφορά στην προσέγγιση του μέσου gamer.





Επιπλέον, ήρθαμε αντιμέτωποι με frame drops, με την έκδοση του απλού PS4 που καταπιαστήκαμε να προσφέρει κατά κανόνα 30 fps, αλλά και ορισμένα bugs, που ευτυχώς ήταν μετρημένα στα δάχτυλα. Τα δεύτερα ήταν και σοβαρά όμως. Ενδεικτικά, κάποια στιγμή αποσυνδέσαμε κατά λάθος το γάντζο από το φορτίο μας σε κλειστό χώρο. Το σημείο σύνδεσης του φορτίου έγειρε προς τα δεξιά και η συνέχεια αποτέλεσε ένα μικρό γολγοθά, μέχρι να κατορθώσουμε να το επαναφέρουμε. Άλλες φορές φτάναμε στο σημείο καμπής και η επιλογή του να πατήσουμε το κουμπί για να κάνουμε progress δεν εμφανιζόταν. Όσον αφορά στους NPCs, υπάρχουν κι εκεί τεχνικοί περιορισμοί που επηρεάζουν την επαφή σας μαζί τους. Θα τους αντικρίσετε, θα τους πλησιάσετε, αλλά δεν θα σας μιλήσουν απευθείας. Θα ακούσετε μια φωνή, χωρίς να εκτυλίσσεται κάποιο animation, και εν συνεχεία θα εμφανιστεί μήνυμα με τις οδηγίες του quest που θα σας προτείνουν.

Στα ηχητικά, η παντελής έλλειψη μουσικής εντός του gameplay έχει ξεκάθαρο στόχο την εναρμόνισή σας με τους φυσικούς ήχους. Η ιδέα μοιάζει λογική σε μια τόσο ήπια εμπειρία, όμως το σχετικά φτωχό sound design φροντίζει ώστε αυτό να μην επιτευχθεί στον επιθυμητό βαθμό. Πάντως, από τους ήχους των μηχανημάτων θα μείνετε απόλυτα ευχαριστημένοι, στοιχείο που σίγουρα συνυπολογίζεται από τους λάτρεις του είδους. Κατά τα λοιπά, υπάρχουν κάποια ταιριαστά κομμάτια στο μενού και στα loading screens.



Τελευταίο και κομβικό πλην, η απόφαση των δημιουργών να μην εργαστούν πάνω σε multiplayer, γεγονός που θα υποχρεώσει κάμποσους ενδιαφερόμενους να το αποκλείσουν από τις πιθανές επιλογές τους. Η κίνηση αυτή, πάντως, υποδηλώνει ότι το Pure Farming αποτελεί πείραμα για publisher και developer, προκειμένου να αποσαφηνίσουν αν αξίζει να επενδύσουν περαιτέρω. Αν η απάντηση είναι καταφατική, θεωρούμε δεδομένη την προσθήκη ενός ανταγωνιστικού online mode στο επόμενο Pure Farming. Όπως και να έχει, εξαιτίας αυτής, φέτος μπορούμε να μιλάμε για περιορισμό ενός ήδη περιορισμένου κοινού.

Εξαιρετικό μόνο για τους πρωτάρηδες
Όσο οι developers αδυνατούν να εμπνευστούν τεχνάσματα για να ωθήσουν το είδος των farming simulators στο οπτικό πεδίο του μέσου καταναλωτή, τόσο αυτό θα παραμένει στην αφάνεια του gaming. Το εκτενές tutorial είναι καίριο βήμα, όμως θεωρούμε πως από μόνο του δεν έχει καμία τύχη και ότι πρέπει να συμβαδίσει με ουσιαστικές ευκολίες στο gameplay.

Ωστόσο, για όσους είστε αποφασισμένοι να βουτήξετε για πρώτη φορά στα έγκατα της αγροτικής ζωής, αδιαφορείτε για το multiplayer και δεν εγκύπτετε τον τεχνικό τομέα, το Pure Farming 2018 αποτελεί εξαιρετική επιλογή. Οι υπόλοιποι θαυμαστές της ιδιαίτερης αυτής κατηγορίας, προσθέστε το μεν στη λίστα με τις πιθανές αγορές, γιατί αυτό που επιδιώκει το κάνει αρκετά καλά και ως επί το πλείστον γιατί τα farming challenges είναι πρωτότυπη ιδέα, που μάλιστα ενδέχεται να σας καθηλώσει. Στο τέλος της ημέρας, όμως, βάλτε κάτω προτερήματα και μειονεκτήματα, και σκεφτείτε το διπλά προτού επενδύσετε πάνω του. Υπάρχουν κι άλλες επιλογές εκεί έξω.


Θετικά:
- Πολύ φιλικό για τους πρωτάρηδες στην κατηγορία
- Τεράστιο φάσμα αγροτικών δραστηριοτήτων
- Αίσθημα ικανοποίησης κατά τον έλεγχο της φάρμας
- Τα farming challenges θα προσελκύσουν τους πεπειραμένους

Αρνητικά:
- Το gameplay δεν προσπαθεί καν να απευθυνθεί στο ευρύ κοινό
- Μέτριος τεχνικός τομέας, ακόμη και για τα δεδομένα των simulators
- Επαναλαμβανόμενες διαδικασίες
- Αργή πρόοδος στο campaign
- Έλλειψη multiplayer

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 6
Gameplay: 7
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 6.8



Ικανοποιητικό για τους λάτρεις των farming simulators, ιδανικό για τους πρωτάρηδες, αδιάφορο για το ευρύ κοινό. 



Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο. Γράψτε μας τα σχόλιά σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τα cookies. Learn More
Accept !